MJESTA NAJVEĆEG ŠIRENJA VIRUSA Specijalci spriječili održavanje dviju svadbi u Hercegovini

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Nova 333 slučaja zaraze koronavirusom i tri povezana smrtna ishoda zabilježeni su u subotu u Bosni i Hercegovini, a policija na zapadu zemlje morala je uredovati kako bi spriječila održavanje svadbenih slavlja na kojima se najviše širi novi virus.

Vlasti u BiH danima upozoravaju da se smanje okupljanja, a napose otkažu svadbena okupljanja koja su se pokazala mjestima najvećeg širenja zaraze koronavirusa. Zbog toga su vlasti Hercegbosanske županije (HBŽ) sinoć zaustavile održavanje dvaju svadbenih pirova u Tomislavgradu koji su upriličeni unatoč ranijoj zabrani.

Prema posljednjim informacija u Hercegbosanskoj županiji je u posljednja 25 sata testirano 75 osoba od kojih je na korona virus bio 31 pozitivan. Najveći broj zaraženih je u Tomislavgradu (13) i Livnu (11). Ova razmjerno mala županija ima 228 aktivnih slučajeva zaraze s virusom SARS-CoV-2.

Portal Tomislav News objavio nesvakidašnju fotografiju na kojoj se vide pripadnici specijalne policije ispred jedne sale za vjenčanja i kojima je zadatak ne dopustiti svatovima ući u svadbeni salon, jer je odluka Kriznog stožera HBŽ od prošlog petka jasna: 'Zbog pogoršane epidemiološke situacije na dva je tjedna zabranjeno održavanje svadbi i svih drugih proslava, budući predstavljaju najveći izvor zaraze koronavirusom'.

Portal Tomislav News kasnije je doznao kako su svatovi ipak pušteni u svadbene dvorane samo večerati i podijeliti dar. 

Po podacima entitetskih zdravstvenih ustanova, od 1513 testiranih osoba na SARS-CoV-2 u Federaciji BiH bilo je 244 pozitivnih, a u Republici Srpskoj 89.

Dvije osobe preminule su u Federaciji BiH, a još jedna u Republici Srpskoj.

Od početka epidemije koronavirusa u BiH je zabilježena zaraza kod 19.547 osoba, dok je preminulo 594 pacijenata.

Popularni Članci