USPIO REFERENDUM U RS Na birališta izašlo preko 51 posto birača

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: dd
Na referendumu su se građani Republike Srpske u BiH izjašnjavali žele li da se 9. siječnja i dalje obilježava kao entitetski praznik - Dan Republike Srpske.

Referendumsko pitanje na koje su glasači u RS-u odgovarali glasi: "Podržavate li da se 9. siječnja obilježava i slavi kao dan Republike Srpske?".

Pravo glasa imalo je 1,219.399 građana, a oni su se mogli izjašnjavati na oko 1.900 glasačkih mjesta. Glasovanje je završilo u 19 sati.

Prema podacima do 17 sati na referendumu je glasovalo oko 625.000 birača. Predsjednik povjerenstva Siniša Karan kazao je kako je riječ o izlaznosti koja premašuje 50% odnosno točno 51,7% registriranih birača što je po zakonu nužno kako bi referendum uspio, javlja HRT. 

Republika Srpska u BiH 9. siječnja obilježava i slavi kao dan tog entiteta. To je datum kada je 1992. dio zastupnika Srba iz skupštine tadašnje SR BiH proglasio tzv. republiku srpskog naroda. Ustavni sud BiH proglasio je taj praznik nezakonitim smatrajući da diskriminira Hrvate i Bošnjake, a zabranio je i provedbu referenduma. 

Milorad Dodik je u pratnji supruge i sina glasovao u Laktašima pokraj Banjaluke. Bio je vrlo suzdržan u izjavi, pozivajući sve koji na to imaju pravo da izađu na birališta.

Ovo je prvi referendum u BiH i RS-u nakon Daytona i na to smo jako ponosni, rekao je Siniša Karan koji predvodi povjerenstvo zaduženo za provedbu referenduma koji je zabranio Ustavni sud BiH.

Popularni Članci