ZAKOPALI RATNE SJEKIRE: Ministrica, gradonačelnik i predstavnici DPDS-a razgovarali o zidinama

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Na inicijativu gradonačelnika Grada Dubrovnika Andra Vlahušića i ministrice kulture Andree Zlatar Violić danas je održan sastanak s predsjednikom Društva prijatelja dubrovačke starine Denisom Orlićem u prostorima DPDS-a.

Tema sastanka bio je prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi ugrożene spomeničke cjeline Dubrovnika koji se nalazi u proceduri Hrvatskog sabora, prvo čitanje, koju prolazi uz manje intervencije saborskih odbora.

Razgovor je prošao u konstruktivnom tonu, pri čemu su se gradonačelnik Vlahušić i predsjednik DPDS-a Orlić usuglasili kako će sve stranke uključene u upravljanje, očuvanje i obnovu spomeničke baštine u Gradu Dubrovniku surađivati i zajednički odgovorno raditi za dobrobit očuvanja dubrovačkog duha i kulturne baštine.

Upravljanje zidinama treba prilagoditi suvremenim potrebama i zakonskoj regulativi kako bi se otvorila mogućnost stvaranja dodatnih izvora financiranja ulaganja u baštinu i duh Dubrovnika, usuglasili su se sudionici sastanka.

Mirno riješiti spor

Gradonačelnik Grada Dubrovnika predložio je da treba naći mirni način rješavanja nastaloga spora, odnosno da se, neovisno o proceduri donošenja Zakona o obnovi spomeničke cjeline Dubrovnika, odnosi Grada i DPDS-a urede novim ugovorom koji bi štitio interese Grada i DPDS-a, a upravljanje sredstvima od ulaznica za zidine učinio demokratičnijim i transparentnijim.

Ipak, ako DPDS nije spreman prihvatiti takav ugovor, redovita zakonodavna procedura donijet će obvezujuće upute za sve uključene strane.

Interesi DPDS-a i Grada

Grad Dubrovnik predlaže da se novim ugovorom trebaju se zaštite interesi i DPDS-a i Grada.

Interes DPDS-a može se definirati kroz osiguravanje redovitog i trajnog izvora sredstava za djelovanje Društva, odnosno da se udovolji traženju DPDS-a da nastavi obnovu dubrovačkog fortifikacijskog sklopa - dubrovačkih zidina, stonskih zidina, te kule Soko u Dubravci.

Sredstva potrebna za redovitu djelatnost Društva, obnovu baštine i promociju ciljeva i misije Društva iznose na godišnjoj razini oko 10 milijuna kuna, ovisno o intenzitetu obnove. U ovom trošku na radove bi se odnosilo minimalno 80 posto  sredstava, a ostalo se odnosi na druge djelatnosti Društva.

Uz to, Grad predlaže da se napravi posebni Fond za kupovinu objekata za koji postoji pravo prvokupa, a Fond bi se punio od desetine cijene svake prodane ulaznice za zidine i od 5 posto od svake prodane Dubrovnik card, kao i od dijela poreza na promet nekretninama.

O ovim prijedlozima očekuje se skoro očitovanje Društva prijatelj dubrovačkih starina.

Ministrica Zlatar Violić rekla je kako je s pozicije Ministarstva kulture važno da sve strane koje rade na dubrovačkoj baštini u Dubrovačkoj neretvanskoj županiji koordiniraju svoje djelatnosti, od Grada Dubrovnika, Zavoda za obnovu, konzervatora i restauratora do Društvo prijatelja dubrovačke starine u cilju izrade kratkoročne i dugoročne strategije obnove i zaštite kulturno-spomeničke baštine. U tom kontekstu, naglasila je centralnu ulogu Zavoda za obnovu Dubrovnika, ali i istaknula da će se, obzirom na obim posla, naći sasvim dovoljno sredstava i aktivnosti za nastavak djelovanja DPDS-a

Predstavnici Društva prijatelja dubrovačke starine iznijeli su prijedloge koji će se uzeti u razmatranje prilikom sastavljanja novog prijedloga ugovora, ali i između dvaju čitanja prijedloga Zakona o obnovi spomeničke cjeline Dubrovnika. 

Popularni Članci