Zašto u Dubrovniku najomraženiji dostavljač drva ne želi u Haag kao svjedok

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević, nakon prošlogodišnjeg pritvora stoji u Trebinju i ne mrda iz granica Republike Srpske. Prije nego što je postao gradonačelnik, Vučurević je vozio kamion i pretežito u Dubrovnik dostavljao drva za ogrjev. Danas strepi da će ga se, ukoliko kao svjedok otiđe u Haag, uhititi na temelju međunarodne tjeralice.

- Točno je da su me kontaktirali sa Haškog tribunala i pitali me da li posjedujem neke dokumente. Budući sam ja čovjek koji je sakupljao sve naredbe, čovjek koji je opremljen i ima jako puno dokaznog materijala jer sve čuvam i ništa nisam uništavao, pristao sam. Svi dokumenti su spremljeni i čuvam ih kod jednog čovjeka. Ja sam njima priopćio da imam dokumente i pristao sam da ću doći svjedočiti. Međutim, kazao sam im za optužnicu koju je protiv mene podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku. Oni su mi rekli da ću u slučaju da budem svjedok dobiti garancije od međunarodne instutucije, odnosno Hagga kako bih mogao slobodno poći svjedočiti i vratiti se. Još uvijek ne znam datum svjedočenja niti imam poziv od haškog tribunala za datum 25. ožujka o kojem govorite. Ako mi ne daju garancije i siguran prolaz naravno da neću ići - izjavio je ekskluzivno za Slobodnu Dalmaciju ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević.

Bez garancija ne idem nigdje!

Ova njegova izjava uslijedila je nakon što je Radovan Karadžić zatražio od raspravnog vijeća ICTY-ja da Vučureviću omogući siguran prolaz do Haaga. U svom je zahtjevu Karadžić od vijeća zatražio garanciju da Božidar Vučurević neće biti uhićen, zatočen, progonjen ili podvrgnut bilo kojim drugim ograničenjima, fizičkim ili pravnim za vrijeme tranzita u i iz Nizozemske. Karadžić u postupku koji se vodi protiv njega tvrdi da bi Vučurević navodno mogao posvjedočiti kako politika SDS-a u BiH nikad nije bila progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva.

Inače, za ratnim gradonačelnikom Trebinja Hrvatska je raspisala tjeralicu temeljem optužnice županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku koje ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i uništavanje kulturnih i povijesnih spomenika u periodu od 1991 do 1995.godine. Bez garancija haškog tribunala da će biti zaštićen ne može, a i kako sam kaže i neće na svjedočenje u Haag.

SD, NK
 

Popularni Članci