KRUH SA SEDAM KORA Budući dubrovački pomorci na svojoj koži spoznali pravu snagu bure (FOTO)

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Maro Bošnjak
Brod namijenjen za izobrazbu budućih pomoraca 'Kraljica mora' u ponedjeljak iz gruške luke je isplovio s 27 učenika nautičkog i brodostrojarskog smjera dubrovačke pomorske škole koje su predvodili njihovi mentori Maro Bošnjak i Vlaho Batina. Pomorci su se vezali u Korčuli u ponedjeljak tijekom popodnevnih sati što je bio i njihov cilj jer je najavljena jaka bura. 

"Utorak jutro, na krilima bure, partili smo prema luci Ploče te zdravo i sigurno se vezali u Pločama. Nekim učenicima je to bio prvi susret s takvim vjetrom na moru pa je bio spektar boja i osjećaja na njihovim licima. Zbog vremena morali smo ostati dva dana što nam nije teško palo. U četvrtak u ranim jutarnjim satima smo u Šipanskoj luci gdje ćemo prenoćiti, a u petak stižemo u Gruž", prepričao je za Dubrovački dnevnik Maro Bošnjak koji je zadovoljan s motiviranošću budućih dubrovačkih pomoraca tijekom putovanja. 

"Učenici su shvatili da se disciplinom dolazi do određenih ciljeva. Ovo putovanje je za njih značajno jer nauče važan dio onoga što će ih kasnije dočekati na moru, a to je napuštanje i održavanje broda, sidrenje, požar na brodu, nadzor stroja, čovjek u moru i ostalo. Cilj navigacije je da teoretsko znanje upotpune s praktičnim dijelom, sve to povežu i aktivno sudjeluju u upravljanju i održavanju broda. Osim učenja igraju i šah, tresetu, PlayStation, a mogu i izaći vanka. Imaju dnevno i tri obroka hrane i oduševljeni su kuhinjom koja i noću zna biti otvorena", opisao je Bošnjak edukativnu avanturu budućih dubrovačkih pomoraca.

Popularni Članci