GODIŠNJICA GABRIJELOVE SMRTI Evo koga se još tereti za njegovu smrt

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: screenshot youtube
Na današnji dan prije godinu dana roditelji 9-godišnjeg dječaka Gabrijela Bebića primili su najgoru moguću vijest. To jutro ih je nazvao liječnik iz KBC-a Split i rekao im da je njihov sin preminuo. Dječak je bolovao od bakterijske upale grla, a kasnije se razvila i upala pluća. Iako je bio izrazito loše, liječnici su ga s Hitne dvaput poslali natrag kući.

Index je prošlog tjedna otkrio rezultate vještačenja Medicinskog fakulteta u Zagrebu o okolnostima koje su dovele do njegove smrti. Osobe koje se u vještačenju navode da su učinile propuste koji su doveli do smrti malog Gabrijela su: njegova pedijatrica iz DZ-a Metković dr. Rasema Bubica, medicinska sestra u DZ-u Metković Nikolina Talajić koja je radila u ordinaciji dr. Vlade Krmeka te dvije liječnice s Hitne u Metkoviću, šefica Hitne Marijana Matić i dr. Danijela Dragobratović.

Terete još jednu doktoricu s Hitne

Danas Index doznaje da se tereti i dr. Josipa Vekić, također s Hitne.

Gabrijel je, prema nadzoru Hrvatske liječničke komore iz prosinca prošle godine, dva dana prije smrti s ocem došao na Hitnu u Metković, točnije 9. prosinca u 10:43 sati. Primila ga je dr. Josipa Vekić. U nalazu Komore navodi se da je liječnica izjavila da je kod dječaka bio 3. terapijski dan te s obzirom na učinjeni pregled i dobro opće stanje dječaka nije smatrala potrebnim mijenjati terapiju.

"Pregledan je, imao je pulmo uredan disajni šum, dijete se otpušta kući uz preporuku nastavka rehidracije i korištenja antipiretika te da se javi na hitnu u slučaju pogoršanja", navodi se.

U svom zaključku Komisija HLK-a navodi da je liječnica potvrdila dijagnozu akutne upale grla i, kako je vidljivo iz medicinske dokumentacije, nije vidjela eksudat na krajnicima koji bi upućivao na streptokoknu upalu grla.

"Zasićenost periferne arterijske krvi i test kapilarnog punjenja nisu učinjeni. Pregledala ga je profesionalno i prema pravilima struke te je ispravno zaključila da pacijent treba nastaviti terapiju azitromicinom", navodi se između ostalog u nadzoru Komisije.

Izvor za Index: Sad DORH treba donijeti rješenje o provođenju istrage

Potom je tog istog dana, u noći, dječak ponovno došao na Hitnu s ocem u 2 u noći. Primila ga je dr. Danijela Dragobratović zbog bolova u desnoj strani grudnog koša. U nalazu stoji kako dr. Dragobratović nije našla indikacije za bolničku hospitalizaciju te je savjetovala snižavanje temperature te ujutro posjet pedijatrici i laboratorijske pretrage krvi. I ona ga je, kao i dr. Vekić, s Hitne vratila kući.

Od dobro upućenog izvora Index doznaje kako sada DORH, nakon što je vještačenje o okolnostima Gabrijelove smrti dovršeno, treba donijeti rješenje o provođenju istrage protiv određenih osoba za koje se ustanovilo da su učinile propuste u Gabrijelovom liječenju.

"Unutar toga treba izvršiti saslušanje svjedoka, Gabrijelovih roditelja. DORH može i prije donošenja rješenja o istrazi obaviti obavijesne razgovore. Po pravilu bi trebali donijeti rješenje o otvaranju istrage i onda u istrazi pod nazorom suca istrage prikupljati podatke, a nakon osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ide podizanje optužnice koju treba potvrditi sudsko vijeće. Nakon toga kreću žalbe i kad sve završi, može krenuti suđenje", rekao nam je izvor.

Navodi kako je rješenje o otvaranju istrage već značajan korak jer tad kreće teći kazneni postupak. No kazao je i kako otvorenje istrage ne znači da će se podići optužnica.

Više pročitajte OVDJE.

Popularni Članci