Ivan Vuković o CRO karticama: Sve me to podsjeća na film 'Blagajnica želi ići na more'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivan Vuković, privatni album
Dubrovački poduzetnik i turistički vodič Ivan Vuković Vuka u novom tekstu iznosi razmišljanja o CRO kartici. CRO kartica je debitna platežna kartica, komercijalnog naziva „Hrvatska turistička kartica“ kojom će poslodavci svojim zaposlenicima prema mogućnostima moći uplatiti neoporezivi dio dohotka u visini od 2.500,00 kuna, a koju će zaposlenici moći koristiti samo u periodu izvan sezone, između listopada i travnja. Vuković iznosi zašto je kartica loša ideja. 

Što je Cro kartica i kako i gdje se koristi?

Tko je koristi?

Na čiji trošak se tiskaju kartice?

Čiji POS aparati prepoznaju te kartice?

Tko deponira novac na karticu?

Zašto baš CRO, a ne HR? 

Koliko košta kilogram ribe u restoranu kad platim CRO karticom?

Može li se zamijeniti za bonove za hranu?

Puno je tu pitanja i nejasnoća, ali jedno je jasno. 

Državna uprava je najpodobnija za te kartice. U raljama korupcije i dogovorene ekonomije na principu 'malo ja tebi pa ti meni' dobit ćemo još jedan proizvod koji nije otišao dalje od 'izvorno hrvatsko', naljepnice koja se nalazi na iole boljim suvenirnicama sa kineskom robom.

Javni sektor nije shvatio da mi u privatnom sektoru ne koristimo neke stvari, ako nemamo neke koristi od toga, čitaj porezna olakšica.

Imamo manji problem jer sezonalnost je ono što krasi hrvatski turizam te svi rade da pokriju ostatak godine do ponovne sezone.

Kartica koja je namijenjena hrvatskim korisnicima trebala bi biti HR kartica, a ne CRO kartica. CRO čak ni google ne povezuje sa Hrvatskom. 

Barem su kakve-takve porezne reforme krenule. Nema veze što su bezvezne i dobili smo jos jednu karticu i papir viška.

Sve me neodoljivo podsjeća na film 'Blagajnica želi ići na more', a ako ona dobije karticu ili voucher barem neki neće jesti kvake od apartmana ili hotela.

Jedva čekam da sam sebi isplatim CRO karticu i da dobijem popis u kojem odmaralištu za radnike je mogu koristiti.

Preferiram odmarališta davno namijenjena za umirovljenike TAS-a ili radnike Đura Đakovića i moraju odisati notom socijalizma inače ne pristajem. A možda u moru internet oglasa naiđem na oglas 'prodajem CRO karticu od 2500 kn za 2000 kn. Može i zamjena za bon za hranu ili benzin'. 

Hoće li Ministarstvo turizma ponuditi korištenje kartice na svjetskim platformama za smještaj i ostale usluge? Mislim da neće, odnosno ne smiju. Teško bi i objasnili tu narodnu metodu.

Postali smo raj za one sa slabom uslugom i pristupom koji će prigrliti ovu ideju i karticu te dići već visoke cijene. Instant uspjeh je naša stara boljka i priča. Za spas sezone neće opet biti vrijednosti za novac. Mogao bi nam to postati i slogan. 

Sva ta kozmetika ne spašava, pogotovo ne turizam. 

Po svijetu sam sretao svašta, ali nikad mi nitko nije rekao za ovakvo nešto. Ne vjerujem ni da ću susresti u budućnosti. 

Popularni Članci