Nove mjere u DNŽ: Ograničavaju se svadbe, komemoracije, sprovodi na 50 ljudi (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Načelnik Stožera civilne zaštite DNŽ Joško Cebalo dao je izjavu za medije povodom prijedloga o uvođenju nužnih epidemioloških mjera u DNŽ, koje je Stožer CZ DNŽ uputio Nacionalnom stožeru civilne zaštite, a njegovo obraćanje pogledajte na Dubrovačkom dnevniku. 

„Raspravljali smo o mjerama koje su nužne kako bismo održali stabilnu situaciju .Broj osoba na svadbenim svečanostima se ograničava na 50, isto je i na komemoracijama i pogrebima, a ožalošćenima se ne može obratiti bliskim kontaktom. Privatne svečanosti mogu se organizirati samo u krugu obitelji i na njima ne smije biti više od 20 osoba. Vjerski obredi, manifestacije, izložbe i slični događaji se mogu održavati i dalje, ali uz provođenje svih sigurnosnih mjera, no ako su u zatvorenim prostorima, nužno je držati distancu od dva metra i nositi maske. Naš prijedlog je da se mjere primjenjuju od ponedjeljka na rok od 14 dana,“ izjavio je Cebalo.

Kazao je kako su mjere predložene prema Nacionalnom stožeru i kako se o njima dosta raspravljalo.

„Mi u DNŽ smo relativno zadovoljni situacijom, iako su svi očekivali kako će se s turističkom sezonom i otvaranjem gospodarstva povećati broj oboljelih od korone. Ono što nam je pokazalo iskustvo je da su veća okupljanja koja se odnose na svadbene svečanosti i slična okupljanja te različite manifestacije ujedno i mjesta koja su potencijalna žarišta i ova infekcija se tim putem dodatno može širiti,“ kazao je dodavši kako je u ponedjeljak održan sastanak svih načelnika županijskih stožera s Nacionalnim stožerom te je odlučeno kako će Nacionalni stožer donositi nove odluke po prijedlozima županijskih stožera.

Na pitanje Dubrovačkog dnevnika je li u Dubrovačko-neretvanskoj županiji postojao takav događaj na kojima se zarazilo više ljudi, Cebalo je odgovorio potvrdno.

„Imali smo jednu svadbenu svečanost koja je, na sreću, bila manja, a ne sa više stotina sudionika, gdje smo imali, ako se ne varam, 15 osoba pozitivnih na Covid-19 koje su bile na svadbi odnosno koje su bile u kontaktu sa zaraženim osobama koje su bile na svadbi,“ odgovorio je Cebalo dodavši kako se svadba održala na području Neretve.

I.Butjer Mratinović/A. Čakić

Popularni Članci