I DUBROVNIK ISPAŠTA ZBOG KORONE Pad broja gostiju nakon dugog niza godina, upitne dvije velike manifestacije

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Nijedan slučaj koronavirusa još uvijek nije zabilježen u Dubrovniku, no negativni učinci ove globalne pojave već su učinile svoj utjecaj na dubrovačko gospodarstvo, u prvom redu na turizam. Kako doznaje Dubrovački dnevnik, po prvi put nakon dugog niza godina broj turista koji su posjetili Dubrovnik je u padu. 

"U Dubrovniku je od 1. siječnja do 7. ožujka 2020. godine ostvareno 47 446 dolazaka, što je 15 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine te 92 610 noćenja, što je 12 posto manje noćenja nego prošle godine," odgovorili su iz Turističke zajednice grada Dubrovnika na upit Dubrovačkog dnevnika. U dolascima prednjače domaći gosti, potom posjetitelji iz BiH. Na trećem su mjestu Nijemci, na četvrtom gosti Ujedinjenog Kraljevstva, petom turisti iz SAD-a, a potom slijede posjetitelji iz Koreje, Kine, Japana i Finske. To je prvi pad broja gostiju na dubrovačkom području koji se dogodio nakon dugog niza godina. 

Za pretpostaviti je kako bi gostiju u narednim mjesecima moglo biti i manje, posebno s područja Dalekog Istoka i Italije, posebno ako se u kontekst uzme činjenica kako je danas najavljena i obvezna mjera karantene u trajanju od dva tjedna za dio turista koji bi došli u Hrvatsku.

"Svi strani državljani koji ulaze u Hrvatsku iz žarišta, posebno iz Kine, Italije, Koreje, bit će upoznati s obaveznom mjerom smještaja u karantenu na 14 dana", rekao je ministar Davor Božinović na današnjoj sjednici Nacionalnog stožera. Dodao je i to kako će se hrvatskim državljanima koji dolaze iz žarišta pripisati mjera samoizolacije od 14 dana.

Dubrovački dnevnik doznaje kako je određena i karantena za jug Hrvatske prije više od tjedan dana, ali se informacija o njenoj lokaciji drži u strogoj tajnosti.

"Lokacija karantene je određena za šire područje grada i ona će se aktivirati u slučaju potrebe," izjavio je načelnik Stožera Civilne zaštite DNŽ Joško Cebalo za Dubrovački dnevnik.

Doznajemo i to kako se razmatra odgoda održavanja manifestacija koje okupljaju širok broj ljudi. Pri tom se prvenstveno misli na Mediteranski sajam i Dane malostonske kamenice, što je potvrdio i sam Cebalo.

"To su dvije najveće manifestacije koje nas očekuju u skorijem vremenu. Postupit ćemo sukladno naputcima te sa Zavodom za javno zdravstvo DNŽ i epidemiolozima razmotriti situaciju te donijeti konačnu odluku," izjavio je Cebalo.

Inače, danas je na sjednici Stožera donesena preporuka o odgađanju svih skupova s više od tisuću ljudi. Ako bi se oni ipak održali, potrebno je postaviti visoke higijenske standarde, uz punktove s dezinfekcijskim sredstvima.

Dubrovnik bi negativne aspekte pojave koronavirusa mogao osjetiti i po pitanju dolazaka brodova s kruzerskih putovanja, a već je otkazan dolazak broda Costa Luminosa za 24. ožujka. 

„Kako stoje stvari, mislim kako kruzeri iz Venecije uopće neće ploviti,“ kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković dodavši kako se čeka službena potvrda CLIA-e. Inače, Grad Dubrovnik je za sutra zakazao konferenciju za medije na temu utjecaja pojave koronavirusa na dubrovački turizam, a Zračna luka Dubrovnik će konferencije za medije imati na tjednoj bazi, počevši od ove srijede. 

Popularni Članci