Nikoli Miroševiću posmrtno nagrada za životno djelo, ovo su svi laureati koji su dobili Nagrade Županije

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Svečana sjednica Skupštine DNŽ povodom Dana županije i blagdana njenog zaštitnika sv. Leopolda Mandića održana je danas u Kazalištu Marina Držića na kojoj su zaslužnima dodijeljenje i nagrade Županije. 

Nagrada za životno djelo dodijeljenja je posmrtno profesoru Nikoli Miroševiću.

Djelovao je u području vinarstva i vinogradarstva više od pet desetljeća i ostavio duboki trag u znanstvenom, nastavnom, stručnom i publicističkom radu o uzgoju vinove loze. Jedan je od najplodnijih pisaca iz vinogradstva u Hrvatskoj, a svoje je domete pokazao najviše u ovim znanstvenim granama. Svojim zalaganjem je utjecao na snažan razvoj vinogradarstva i vinarstva u Hrvatskoj. Napisao je niz stručnih radova i članaka, a bio je autor i koautor brojnih knjiga. Održao je veliki broj predavanja u zemlji i inozemstvu. Od projekata koji je pokreuo valja istaknuti niz projekata za osnivanje novih vinograda u uvjetima melioracije kamenitih površina. Također, radio je na regionalizaciji vinogradarske prizvodnje i zaštiti kontroliranog podrijetla vina. 

Nagradu je preuzeo njegov nećak i imenjak, Nikola Mirošević. 

"Zahvaljujem se u ime supruge pokojnog profesora, svoje ime i cijele obitelji. Mi, njegova obitelj, ponosni smo da je naša loza iznjedrila doajena hrvatskog vinogradarstva i vinarstva. Nama koji smo s njime dijelili životne putove, ostaje trajno sjećanje na ljudsku i profesionalnu veličinu čovjeka koji je prešao dug put od blata do zvijezda, s čašom vina podignutom za one koje je volio i one koji su voljeli njega. Stoga moramo sačuvati pisana svjedočanstva, a ovu nagradu položiti u vitirnu ostvarenih priznanja, što predstavlja jedinstvenu baštinu. Posebno smo počašćeni što ova nagrada dolazi s juga, s obzirom da je profesor Mirošević bio zaljubljenik u naš korčulanski zavičaj, ponosni Blaćanin, koji bi znao reći na pitanje kad si došao - nisam nikad ni otišao. A onda je otišao tiho i dostojanstveno, kako je i živio", kazao je Mirošević.   

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu u proteklom jednogodišnjem razdoblju, dodijeljena je Pavu Orepiću i Mandolinskom orkestru kulturno umjetničkog društva iz Metkovića.

Nagrade za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljene su Nevenu Faziniću, VK Neptun Dubrovnik, Caritasu Dubrovačke biskupije, kao i Udruzi Radost iz Ploča.

Popularni Članci