ODLIČNA IDEJA ZA ODMOR Ne treba vam Bora Bora, netaknuta priroda, pitome uvale i bistro more su vam na dohvat ruke!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Otok Mljet je naš najzeleniji otok, bujne mediteranske vegetacije, bistrog i čistog mora, pitomih uvala, bogatog podmorskog živog svijeta. Tko jednom upozna taj povijesni otok čudesne ljepote i izvorne prirode postaje njegovim zaljubljenikom i rado mu se ponovno vraća. Na sjeverozapadnom dijelu otoka se nalazi Nacionalni park Mljet, naše najstarije morsko zaštićeno područje, stoji u pozivu posjetiteljima Javne ustanove Nacionalni park Mljet koju prenosimo u cijelosti. 

"Nacionalni park Mljet obuhvaća gotovo 5300 ha, uključujući i morski pojas 500 m od obale, otočića i hridi, te tako zauzima otprilike trećinu otoka. Morem potopljeni zaljevi, Malo i Veliko jezero, najistaknutije su lokacije ovog područja te važan geomorfološki i oceanografski fenomen.

Cijela površina Parka iznimno je bogata životom, a o važnosti njegove zaštite svjedoče i brojne endemske i ugrožene vrste. NP Mljet neće razočarati ni ljubitelje kulturne baštine, zahvaljujući svojim brojnim arheološkim nalazištima i nasljeđu predaka kojim odišu stara otočna naselja. Benediktinski samostan smješten na jednoj od najljepših lokacija na ovim prostorima, otoku Sv. Marije u Velikom jezeru, najposjećenija je znamenitost Nacionalnog parka. 

Do otoka Sv. Marije posjetitelji mogu uživati u vožnji brodovima na solarni pogon. Solari na krovu broda i elektrana od 8 kilovata osigurava plovidbu tijekom cijelog ljeta bez punjenja baterija i ovisnosti o kopnu, a posjetiteljima omogućuje potpunu relaksaciju i uživanje u zvucima prirode jer su brodovi beščujni. 

Na Montokucu, najistaknutijem vrhu sjeverozapadnog dijela otoka Mljeta već više desetljeća smještena je protupožarna osmatračnica i vidikovac. Pogled s vidikovca Montokuc pruža se preko mljetskih jezera, ali i većeg dijela Nacionalnog parka Mljet. Tijekom travnja na Montokucu je postavljena nova osmatračnicom koja je zamijenila objekt izgrađen osamdesetih. Nova osmatračnica se sastoji od montažnog drvenog paviljona i osmatračke platforme koja se nalazi iznad zatvorenog dijela objekta.

Građena od ekološki prihvatljivih materijala, osmatračnica je napravljena tako da izdrži ekstremne uvjete i nalete orkanskih vjetrova.

Montokuc je cilj mnogih posjetitelja Parka, posebno planinara, ali i svih onih koji aktivno provode vrijeme u prirodi. NP Mljet je poznat po brojnim pješačkim i planinarskim stazama u duljini oko 200 km koje otkrivaju predivne pejzaže najzelenijeg otoka, ali i brojne zaštićene i endemske vrste. Ukoliko se odlučite za posjet NP Mljet tijekom svibnja, naići ćete na mnogobrojne vrste orhideja koje krase rubove staza. Najpoznatija je staza oko Velikog i Malog jezera koju biciklisti i ostali rekreativci najčešće koriste u istraživanju Parka i na kojoj mogu pronaći miran kutak samo za sebe. 

Uživanje u prirodnim i kulturnim vrijednostima NP Mljet do sredine lipnja je moguće po promotivnim cijenama ulaznica i to 50,00 kuna za odrasle i 30,00 kuna za djecu i studente. Kupnjom ulaznice preko webshopa posjetitelji ostvaruju dodatni popust na ulaznice te one iznose 40,00 kuna za odrasle i 20,00 kuna za djecu. Ulaz za djecu ispod 7 godina je i dalje besplatan.

Ulaznica uključuje i vožnju električnim brodom te posjet otoku Sv. Marija u srcu Velikog jezera.

NP Mljet možete posjetiti svaki dan od 08:00 do 15:00 sati," stoji u priopćenju. 

Popularni Članci