OGORČENI TURISTIČKI VOZAČ: 'Na granicama je kaos, Vitaljina je zatvorena jer nema interneta, na Karasovićima se čeka po sedam sati!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: HAK kamere
Dubrovački turistički vozač Teo Tomšić uputio je otvoreno pismo o stanju na granicama i njihovom utjecaju na razvoj dubrovačkog turizma. Pismo prenosimo u cijelosti.

Noćas, pred jednim od najudarnijih vikenda što se prometa tiče, granični prijelaz Vitaljina je ponovno zatvoren što je izazvalo totalno začepljenje "velike" granice tj. Karasovića gdje su se Hrvatska i Crnogorska granica spojile iako su udaljene 2 kilometra. Koji je sad razlog zatvaranja "male" granice, nisam uspio saznati, vjerojatno opet nemaju interneta.

Mnogi moji kolege vozači i ja svjedoci smo svakodnevnih dugotrajnih čekanja na granici gdje je prosječno vrijeme obrade jednog auta punih pet minuta! MUP u medije i putem HAK-a konstantno pušta informacije kako se provode "ciljane granične kontrole što povremeno dovodi do zastoja", a ja odgovorno tvrdim da LAŽU! Jer, da je riječ o ciljanim graničnim kontrolama, onda bi se recimo dio osoba skenirao, a dio ne, dok, u stvarnosti, svaku putovnicu ili osobnu iskaznicu skeniraju! Obično je to prošlih godina bilo na način da su se skenirale putovnice putnika koji nisu iz EU zemalja i tada je protočnost vozila bila puno bolja.

Posljedice:

Gosti kasne na letove. Nama je posao onemogućen. Česte su situacije da turisti izlaze iz vozila i panično trče gurajući kufere uzduž kolone vozila kako bi pješice prešli granicu i nadaju se da će uspjeti pozvati taxi koji će ih dovesti na vrijeme za let. Gosti koji su na izletu, umjesto u 19, vraćaju se u ponoć u svoje hotele. Otkazuju rezervacije.

Gosti nam se žale: "Imate lijepu zemlju ali ovo je strašno. Definitivno se nećemo vratiti."

Ministru turizma, HTZ-u i MUP-u poručujem:

Ovo je sramota! Zemlja koja ovisi o turizmu u jeku sezone ima zatvorenu granicu zbog nedostatka interneta (ili struje!). Ciljanih kontrola nema jer se apsolutno svaka putovnica/osobna iskaznica skenira. Dok crnogorci vec godinama prakticiraju da autobusni prijevoznici i turističke agencije s pripremljenim listama putnika prolaze granicu bez skeniranja kod nas je to znanstvena fantastika. Zašto gosti koji su došli u Dubrovnik (dakle skenirani su na ulazu u HR) moraju opetovano prolaziti skeniranja da bi posjetili Split, Mostar ili Crnu Goru?

Režemo granu na kojoj sjedimo, dokad ćemo tako?

Teo Tomšić

Kako Dubrovački dnevnik neslužbeno doznaje, Granični prijelaz Vitaljina zatvoren je i danas, i to zbog nedostatka električne energije. Prema informacija na službenim stranicama Hrvatskog autokluba, na GP Karasovići čeka se gotovo tri sata.

Popularni Članci