OŠTRE RIJEČI IZ NERETVE 'Smatramo nedopustivim 'akcijanje' sa domaćom lubenicom'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: dinja lubenica
Predsjednik Udruge Neretvanska mladež Željko Bjeliš u priopćenju za javnost osvrnuo se na pitanje cijena lubenice u trgovačkim lancima.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Posljednjih dana, možemo vidjeti da je lubenica u većini trgovačkih centara 'na akciji', a prodajna cijena se kreće od 1,99 – 2,49 Kn/Kg

Takvo stanje na tržištu je rezultat ogromnog uvoza lubenica, posebno iz trećih zemalja, izostanak turizma i gostiju na Jadranu te lošije vrijeme za potrošnju lubenice u unutrašnjosti. Lubenica je specifična kultura i traži visoke temperature zraka za potrošnju.

Trenutno stanje na otkupima u dolini Neretve je nepoznato. Otkupne cijene se kreću oko 1,00Kn/Kg, ali većinom one nisu javne i proizvođači se nalaze u situaciji da 'ne smiju' ni pitati za otkupnu cijenu. Sa druge strane 'trgovci' se prilagođavaju željama trgovačkih centara, prihvaćaju 'željene cijene' i rade obrnutu kalkulaciju te na taj način formiraju otkupnu cijenu lubenica.

Smatramo nedopustivim 'akcijanje' sa domaćom lubenicom te najoštrije kritiziramo trgovačke lance što domaću lubenicu u ovom slučaju koriste kao 'mamac proizvod' u svojim trgovinama.

Iz toga razloga, tražimo od svih nadležnih, uključujući i trgovačke centre da učine sve kako bi se maloprodajne cijene lubenice podigle na minimalno 2,49 Kn/Kg, a preporučamo i na 2,99 Kn/Kg.

Kao što je većina trgovačkih centara reklamirala i pozivala domaće proizvođače na prijavu za dobavu poljoprivrednih proizvoda, tako i sada tražimo da u tom dijelu održe korektan odnos prema domaćoj proizvodnji i poljoprivrednim proizvođačima.

Pozivamo i kupce da svakako čitaju deklaracije na ambalaži proizvoda te uvijek biraju domaće proizvode pored uvoznih. Molimo Vladu RH da za javne potrebe vojske, bolnica i drugih državnih i županijskih institucija, otkupi trenutne viškove lubenica i drugog voća i povrća sa tržišta." piše u priopćenju. 

Popularni Članci