POTPISAN UGOVOR ZA FINANCIRANJE PELJEŠKOG MOSTA 'Ovaj projekt je san svih žitelja Dubrovačko-neretvanske županije' (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje izgradnje Pelješkog mosta, vrijednog 420,3 milijuna eura održalo se danas u hotelu Valamar President.

Ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, direktor Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Eu Tomislav Petric.

Svečanosti potpisivanja nazočili su župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, saborski zastupnik Branko Bačić i bivši predsjednik Sabora Luka Bebić.

Tom prigodom, dubrovački gradonačelnik Mato Franković čestitao je Vladi Republike Hrvatske i svima uključenima u projekt na njegovoj realizaciji. 'Iznimna mi je čast na početku mog gradonačelničkog mandata nazočiti ovako velikom događaju kao što je potpisivanje Ugovora za financiranje Pelješkog mosta i cestovno povezivanje Dubrovnika s ostatkom Hrvatske. Ovo je geostrateški projekt od najvećeg nacionalnog značaja i, što je bitno naglasiti, financiran je iz europskih sredstava. Upravo značajnije korištenje sredstava Europske Unije bit će okosnica mog mandata', kazao je Franković te dodao kako je javnost o pelješkom mostu čula svakakve informacije. 'Neki su govorili da je izgradnja Mosta Hrvatskoj nepotrebna, nazivali su ga iluzijom za budale, pokušali su progurati povezivanje trajektnim linijama i tunelima. Ja vjeruje da govorim u ime svih građana Dubrovnika kad kažem da Pelješki most nikad nije imao alternativu. On je zaista san svih žitelja Dubrovačko-neretvanske županije. Ovo je zaista svečan trenutak, poseban dan za sve nas i vjerujem da ćemo ga se sjetiti i kad budemo otvarali Pelješki most koji je, još uvijek, nedosanjani san svih naših sugrađana', istaknuo je Franković.

Franković se posebno zahvalio bivšem predsjedniku Hrvatskog Sabora Luki Bebiću kojeg je nazvao idejnim začetnikom cjelokupnog projekta Pelješkog mosta, aludirajući na Bebićev govor održan u Hrvatskom saboru 1. listopada 1998. godine. U tom govoru Bebić je iznio prijedlog gradnje mosta od Kleka, odnosno Komarne prema Pelješcu te bi, tada je predviđano, koštao nekih 50 milijuna maraka. 'Što bi jedan takav projekt značio za svekoliki gospodarski razvoj cijelog jednog područja. Aktivirao bi se cijeli jedan 'novi' dio hrvatske obale. Drugi aspekt je činjenica da se više ne bi moralo prelaziti preko Neuma, ne bismo više bili izloženi kontroli i pregledima na četiri mjesta. Ovo je primjer nečega što je konkretno i o čemu moramo razmišljati dugoročno', govorio je Bebić 1998. godine.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako je danas veliki dan za cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju, ali i Republiku Hrvatsku. 'Danas započinje realizacija projekta Pelješkog mosta. Mi smo uvijek bili zagovornici njegove izgradnje i bili smo uvjereni kako je to jedino pravo rješenje za povezivanje naše županije s ostatkom domovine. Usto, moram reći kako je ovo ujedno geostrateški i gospodarski projekt koji će pozitivno utjecati na cijelu Županiju, posebno Pelješac i Korčulu. Pelješki most smatram milenijskim projektom i mislim da još nismo svjesni koliko on znači za Hrvatsku', kazao je Dobroslavić te zahvalio Vladi Republike Hrvatske i Europskoj komisiji na pomoći u realizaciji projekta.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković Pelješki most nazvao je novim simbolom Hrvatske koji će ujediniti državu. 'Zaista je malo ovako svečanih trenutaka i ovako bitnih ugovora u povijesti. Moram naglasiti kako Most puno znači, ne samo Dubrovačko-neretvanskoj županiji, već i cijeloj Hrvatskoj. Trenutno smo u postupku javne nabave za izvođače za 1. fazu gradnje, a projekt podrazumijeva ukupno 4, uključujući sam Pelješki most i prilazne ceste. Završetak cjelokupnog projekta očekujemo 2022. godine', istaknuo je Butković.

Direktor Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić naglasio je kako je ovo projekt od iznimnog strateškog značaja te kako je 7. lipnja, potpisivanje Odluke o dodjeli bespovratnih sredstava za realizaciju ovog projekta srušena zadnja prepreka. 'Sve one 'nevjerne Tome', koji su sumnjali u realizaciju izgradnje, uvjerili smo danas u suprotno. Nema više nikakvih argumenata za sumnjanje u završetak projekta, a najveći problem dosad je bilo upravo financiranje. Osigurani su novci za cjelokupnu realizaciju', rekao je Škorić

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Eu Tomislav Petric Pelješki most nazvao je najvažnijim hrvatskim projektom te istaknuo kako se on realizira zahvaljujući timskom radu ministarstava, SAFU-a i Dubrovačko-neretvanske županije.

Inače, projekt izgradnje Pelješkog mosta realizirat će se u četiri faze:

1. Most s pristupnim cestama (na Pelješcu do lokalnog puta, na kopnu do državne ceste D8)

2. Pristupne ceste (od lokalnog puta do čvora Šparagovići)

3. Cesta od čvora Šparagovići do čvora Prapratno

4. Obilaznica Stona.

Rok izgradnje Mosta je do 2022. godine za sve faze projekta, a ukupna mu je vrijednost 526 milijuna eura.

Popularni Članci