KAKAV ŠAMAR VATROGASCIMA S MLJETA! Općinski vijećnici se ne odriču naknade, a njima smanjuju plaću

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: JVP Mljet
Općina Mljet prije nekoliko je dana donijela Obveznu preporuku o smanjenju plaća i naknada u iznosu od 30 posto u trgovačkim društvima i ustanovama u sto postotnom vlasništvu Općine.

Ova odluka odnosi se i na pripadnike JVP Mljet koji su nezadovoljni zbog činjenice kako će im smanjiti plaću, a za vrijeme epidemije koronavirusa obavljaju sve dužnosti.  Vatrogasci inače na Mljetu obavljaju dio poslova koji bi trebali biti u nadležnosti MUP-a jer na otoku nema policije, a vrše i pogrebne usluge jer poduzeća za to nema. Također, obavljaju sve zadaće koje im naloži Stožer civilne zaštite Mljet, hitni medicinski prijevoz te prijevoz lijekova iz Dubrovnika.

- Uz sve navedene poslove, vatrogasci JVP Mljet obavljaju i svoju redovnu djelatnost - pišu mljetski vatrogasci te smatraju da zbog svih navedenih činjenica nisu i ne smiju biti u istom položaju kao i svi ostali koji svoj posao obavljaju od kuće ili uopće ne rade. Dodaju da su iz razgovora s kolegama iz drugih dijelova Hrvatske doznali da su vatrogasci bili izuzeti iz ovakvih odluka lokalnih vlasti.

- Svjesni smo novonastale situacije, međutim, smatramo da se spomenutom odlukom, ako se ista bude odnosila na nas, omalovažava i ne poštuje naš rad. Mi se zbog našeg posla svakodnevno izlažemo mogućnosti zaraze pomažući drugima kako bi ti isti bili sigurniji. Samim našim izlaganjem, izlažemo i naše obitelji, našu djecu, starije članove obitelji - poručuju vatrogasci.

- Ako se odluka primijeni i na zaposlenike JVP Mljet, bit ćemo prisiljeni obavljati samo one dužnosti koje su propisane Zakonom o vatrogastvu. To nam nikako nije cilj niti želja. Naš otok i naši otočani su nam uvijek bili i bit će ispred naše sigurnosti, a naše reagiranje na ovu odluku nema za cilj omalovažiti ili umanjiti vrijednost i važnost ostalih zaposlenika navedenih u ovom dopisu - stoji u reagiranju vatrogasaca.

Za komentar smo pitali predsjednika Upravnog vijeća JVP Mljet Pera Bašicu. Naime, sjednica UV-a je najavljena za idući tjedan.

- Ja ne donosim samostalno tu odluku. Upravno vijeće ima pet članova, a o svemu će odlučiti načelnik Općine koji vam može dati detalje. Razgovarat ćemo o svim opcijama - komentirao je Bašica pojasnivši kako je odluka o smanjenju plaća donesena u ponedjeljak na sjednici Općinskog vijeća. 

- Nema dovoljno novaca za financiranje svih službi, uključujući i njih. Sve službe idu na smanjenje. Načelnik je taj koji ide na izvršenje proračuna. Njemu je dat naputak kako će postupati. Vidjet ćemo hoće li doći do toga, načelnik je zadužen za provođenje odluka - naglasio je Pero Bašica.

Inače, Bašica je i predsjednik vijeća ispred koalicijske liste HDZ – HSS, zaposlen je u Hrvatskoj pošti, a odbio se odreći vijećničke naknade kao i njegove kolege i kolegice iz Općine Mljet.

Župan Nikola Dobroslavić na konferenciji za medije na kojoj se govorilo o stanju koronavirusa u županiji, upitan je od strane novinara treba li pripadnicima JVP Mljet smanjiti plaću ili pak ih izuzeti od tog naputka. Dobroslavić smatra kako nije dobro smanjivati plaće vatrogascima u ovo vrijeme.

- Pitat ću načelnika i provjeriti o čemu se tu radi. To nije dobro pogotovo tamo gdje oni obavljaju širioki dio posla, oni su udarna pesnica civilne zaštite - komentirao je Dobroslavić.  

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović podržao je kolege iz JVP Mljet.

- Nije momenat ni prilika da se ovo radi i ja to ne mogu podržati. Mljetski vatrogasci su izvrsna postrojba, uvijek spremna pomoći i rade jako puno poslova na otoku. Nikako se ne mogu složiti s time, a iz razgovora s njima uopće nije sporno da u ovoj situaciju snose dio tereta, ali loš je način kako se to želi provesti - komentirao je Simović te dodao kako misli da će vatrogascima biti još i niže plaće.

- Ugrožen će biti i NP Mljet jer od idućeg mjeseca vjerojatno neće biti dežurstava vatrogasaca. Park neće imati zaštitu, a najveća opasnost prijeti upravo od požara. Mislim da svi trebamo riješiti ovu situaciju - zaključio je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

Popularni Članci