BOLNO SJEĆANJE NA AURORU 'Svake godine je teže, najgore mi je zbog djece, a ni sama ne znam kako sam preživjela'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Točno u 16:43 u Luci Dubrovnik položeni su vijenci u more za stradale na brodu Aurora, u znak sjećanje na tešku pomorsku nesreću iz 1992. godine, kada je živote izgubilo deset osoba. 

Preživjela putnica broda Aurora Luce Popović već 28 godinu za redom prisjeća se velike tragedije u kojoj su poginuli Lucija Mandun, Mato Letunić, Luce Letunić, Senka Kralj, Romano Kralj (8), Andrea Banović (3), Nikolina Banović (1,5), Jele Bogišić, Šima Grbešić i Nikola Bulum.

- Svake godine imam dojam da mi je teže jer se sjećam sve više detalje. To je tužno... Najgore mi je zbog djece koja su stradala. Ja sam tad radila u Crvenom križu, borila sam se da ih iščupam iz okupacije. Bila sam zadužena za civile i bolesnike. Taj dan sam bila energična i rekla sam kako ovaj dan vodim djecu u grad. Bila sam sretna kad su rekli da mogu ići, uzela sam stariju djevojčicu za ruku i mlađu u naručje i kad smo došli na brod njihova majka mi je rekla da mi to nikad neće zaboraviti jer sam ih tako spasila. Sve to sam napravila da bi došli ovdje i onda su se obje utopile. Nisam noćima zbog toga spavala, budila sam se i pitala gdje su mi djeca. Bilo je to grozno - prisjetila se Luce Popović dodavši kako joj je žao svih stradalih, a posebno djece.

- Osjećam se kao da sam na neki način kriva, a nisam. Uzela sam ih s najboljom namjerom da ih odvedem do grada, do oca, ali dogodilo se to. Ni sama nisam svjesna kako sam se spasila, znam da su me s gliserom pokupili iz Odreda naoružanih brodova, ulovili me u moru i izvukli kao hobotnicu i ovdje spustili. Na rivi sam se njihovom zapovjednika uhvatila za nogu i onda su me prebacili u bolnicu - kazale je Popović izrazivši nadu da će vidjeti spomenik stradalima dok je još živa.

Gradonačelnik Mato Franković također je odao počast poginulim na brodu Aurora.

- Ova nesreća je bila neposredno vezana uz strahote Domovinskog rata. Moramo se uvijek prisjećati ovakvih nemilih događaja kako bi u konačnici znali cijeniti ono što imamo danas, a to su mir i sloboda - kazao je gradonačelnik Franković.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić koji je 1992. godine gledao potapanje Aurore prisjetio se tog događaja.

- Bio sam ovdje iza žice kad se to događalo tako da sam živi svjedok. Svake godine me osjećaji preplave kad se sjetim tih trenutaka. Ovo obilježavanje ponavljamo da se nešto slično ne dogodi - naznačio je načelnik Lasić osvrnuvši se na idejno rješenje za spomenik stradalim.

- Imamo rješenje samo je pitanje gdje ćemo ga postaviti. To je problem jer kažu da nije moguće postaviti ga tu iz sigurnosnih razloga, ali pokušat ćemo uvjeriti nadležne, a ako ne uspijemo onda ćemo ovdje blizu Luke. Nadam se da će spomen obilježje za iduću obljetnicu biti postavljeno - naznačio je načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

Podsjetimo, Jadrolinijin trajekt "Ilirija“ koji je dolazio iz Rijeke  uplovljavao je u luku. Iz tadašnjeg okupiranog Cavtata, Atlasovom "Aurorom“ u Dubrovnik je putovalo 96 putnika i članova posade. Nakon sudara Aurora je potonula u samo nekoliko minuta. U pomoć unesrećenima priskočili su posada i putnici broda 'Ilirija', pripadnici Hrvatske ratne mornarice, bolničko osoblje i mnogobrojni građani koji su se u tom trenutku našli u blizini mjesta događaja.

Popularni Članci