Pločanski dom za starije ‘napala’ korona, jedna korisnica pozitivna na virus, još dvije osobe smještene u bolnicu (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Stožer za civilnu zaštitu DNŽ održao je ispred OB Dubrovnik izvanrednu konferenciju za medije danas u 15 sati. Priopćeno je kako je potvrđen koronavirus kod jedne korisnice privatnog doma za starije u Pločama te je ona smještena u dubrovačku bolnicu. Također, i još dva korisnika istog doma koji pokazuju simptome infekcije virusom prebačena su u bolnicu, a njihovi nalazi se čekaju. Podsjetimo, prije dva dana objavljeno je kako je na koronavirus pozitivna njegovateljica doma za starije u Pločama.

Načelnik Stožera civilne zaštite zamjenik župana Joško Cebalo kazao je kako je još jedna osoba iz Ploča pozitivna na koronavirus, a inače je korisnica privatnog doma za starije osobe u Pločama. Načelnik stožera je pojasnio kako je u domu ukupno bilo smješteno 12 korisnika, a dva su zbog simptoma smještena u OB Dubrovnik te se čekaju rezultati testova, a prijevoz treće osobe, koja je pozitivna na virus, je u tijeku.

- Ostalih devet korisnika je i dalje u domu, oni su u samoizolaciji i u tijeku je njiihovo testiranje kao i svih djelatnika doma - rekao je Cebalo dodavši kako je na području DNŽ 70 osoba pozitivno i čekaju se rezultati još 34 nalaza.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ epidemiolog Mato Lakić je kazao kako su sve provjerili nakon što su saznali da je njegovateljica pozitivna, a prema njegovim riječima zadnji put je bila na poslu 30. ožujka.

- Odmah smo izolirali sve koji su u domu. Uzeli smo uzorke svih zaposlenih i korisnika te kroz nekoliko dana ćemo imati sve rezultate - kazao je Lakić.

Voditelj Odjela za infektologiju i pomoćnik ravnatelja za kvalitetu OB Dubrovnik Stjepan Đuričić rekao je kako su dvoje starijih štićenika zbog lošijeg općeg stanja smješteno u bolnicu, a još jedna osoba će biti hospitalizirana.

- Ovo dvoje imaju upale pluća i primaju terapiju. Ljudi treće životne dobi mogu biti jako ugroženi te koronavirus je veliki problem za njih. Inače, u OB Dubrovnik se liječi sedam pozitivnih na koronavirus, a u tijeku je obrada drugih nalaza. Ostali pacijenti koji su u studentskom domu su stabilni, a neki od njih imaju negativne testove tako da se nadam kako ćemo uskoro imati četvero izliječenih u našoj županiji - kazao je doktor Đuričić.

Redovita konferencija za medije održat će se sutra u 12.30 sati. Ranije su konferencije održavali svaki dan, no sad su svaki drugi dan.

A.Č./V.S.

Popularni Članci