SVEČANO PROSLAVLJEN DAN KONAVALA Laureatima uručene nagrade, stigli ministri, branitelji i brojni Konavljani (FOTO/VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Konavle povodom Dana Općine i 25. godišnjice oslobođenja Konavala upriličena je večeras na Grudi koju je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Ivo Simović koji je tom prilikom čestitao dan i pozdravio sve prisutne.

Sjednici su prisustvovale brojne osobe iz političkog, društvenog i javnog života kao što su izaslanik predsjednice RH i saborski zastupnik Branko Bačić, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar Tomislav Medved, europarlamentarka Dubravka Šuica, državne tajnice Nikolina Klaić i Marija Vučković, državni tajnik Frano Matušić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović, župan Nikola Dobroslavić, načelnik PU DNŽ Ivan Pavličević, dekan Konavoskog dekanata don Mato Karamatić, general-pukovnik Marjan Mareković, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, među kojima su i Tigrovi na čelu s Ilijom Vučemilovićem Šimunovićem, zastupnik u Gradskom vijeću Grada Zagreba Darko Katuša, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina, laureati, predstavnici policije, Hrvatske vojske, Hrvatske ratne mornarice, obitelji poginulih branitelja.

'JOŠ ŽELIM OBLAČITI DRES I NOŠNJU!'

Općinsku nagradu za životno djelo zbog iznimnih rezultata sportu i predanog društvenog rada dobio je Marko Matić koji je igrao za NK Konavljanin. Godišnju nagradu Općine Konavle zbog iznimnih rezultata u sportu dobio je Luka Deranja (NK Slaven). Godišnju nagradu za iznimne sportske rezultate u 2017. godini dobile su sportske nade VK Cavtat. U ime laureata prisutnima

se obratio Marko Matić. 

 

„Zahvalili bismo svima onima koji su nas predložili za ovako velike nagrade, a posebno hvala Općinskom vijeću koje nas je potvrdilo. Ove godine slavim 50 godina neprestanog rada u sportu te 50 godina u KUD Čilipi. Nije ovo nagrada za oproštaj, ja još uvijek želim raditi u sportu, obući dres i konavosku nošnju,“ rekao je.

Prisutnima se na samom početku sjednice obratio načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

„Poštovane obitelji palih branitelja, dragi prijatelji, Konavoke, Konavljani, cijenjeni vijećnici, poštovani gosti, sinoć kad sam razgovarao s ministrom Medvedom pitao sam ga kako stiže, a on me upitao znam li koja je razlika između protokola i terorista. Rekao je kako terorista možeš izbjeći, ali protokol nikako,“ započeo je šalom svoj govor. Nakon toga je pohvalio 'Tigra' koji je od Zagreba do Konavala stigao biciklom, ali i vatrogasce koji nisu prisustvovali sjednici jer se bore s požarom koji bjesni u Gabrilima.

„Danas je veliki dan za nas. Prošlo je 25 godina od oslobođenja, četvrtina stoljeća. Kad tako kažete čini se davno, ali sjećanja su svježa. Imali smo dio njih jučer na okruglom stolu, to su naši branitelji i njihove obitelji. Njihova žrtva nije bila uzaludna jer, osvrnite se oko sebe, barem mi u Konavlima smo značajno pošli naprijed. Nijedan veteran iz svijeta sebe ne naziva braniteljima, no vi ste to bili. Svoje smo poput tigrova branili, tuđe nismo trebali. Svaka relativizacija Domovinskog rata je zločin prema braniteljima i hrvatskom narodu,“ kazao je Lasić govoreći o Domovinskom ratu.

'NITKO NEMA PRAVO SVOJATATI USPJEH, TO JE USPJEH SVIH KONAVLJANA'

Istaknuo je kako je bivša uprava Općine na čelu s Lukom Kordom napravila dobar posao, no kako je dobro stanje u Konavlima zasluga svih stanovnika.

„Mi stanovnici Konavala za protekli period možemo reći kako smo imali velike uspjehu po pitanju gospodarskog i socijalnog aspekta. Bivša uprava na čelu s Kordom je doprinijela tome, no nijedan pojedinac ne smije svojatati uspjeh. To su zajednički uspjesi svih nas Konavljana,“ rekao je.


Osvrnuo se i na posljednje izbore iza kojih je, kako je istaknuo, ostalo 'puno gorčine i prijepora'.

„Izdržali smo niz udarca ispod pojasa, no ustrajali smo na miroljubivom tonu. Nazvani smo lopovima i kriminalcima, no ovih proteklih šest mjeseci pokazuju što smo i kakvi smo. Uvažavajući oporbu, uvjeren smo kako ćemo zajedno doprinijeti boljitku Konavala,“ rekao je Lasić dodavši kako je 'HDZ i dalje najjača stanka u Konavlima', a o spekulacijama kako će nakon izlaska Korde iz stranke HDZ izgubiti na popularnosti, kazao je kako 'snagu jedne stranke ne čini pojedinac nego članovi okupljeni oko zajedničkog cilja'.


MARIĆ KONAVLIMA USTUPIO TVRĐAVU NA PREVLACI

Kazao je i kako izgleda njegova vizija Konavala.

„Želim govoriti o sutra, sutra u kojem natalitet ide gore, otvaraju se vrtići, a ljudi ostaju u Konavlima. Neki mi lažu pa kažu da sam relativno mlad. Nekad im možda povjerujem, ali znam da sam dovoljno mlad da ne budem star u glavi i da znam što mora ostati iza našeg mandata,“ rekao je te istaknuo kako su nedavno potpisani ugovori od preko 20-ak milijuna kuna koji se tiču projekata kanalizacijskog sustava na Grudi, a potom i Molunta. Također, istaknuo je kako su krenuli radovi na uređuju ulaza u Cavtat, ali i novost kako je tvrđava na Prevlaci ustupljena Općini Konavle.

„Ministar državne imovine Zdravko Marić prekjučer je tvrđavu na Prevlaci ustupio Općini Konavle, riječ je o ulaganju od nekoliko milijuna kuna. Konačno ćemo onu sramotu pretvoriti u nešto čime se ponosimo,“ rekao je te istaknuo potporu gradonačelnika Frankovića koji je prepoznao vrijednost projekta.

Govoreći o planovima u budućnosti, rekao je kako su u planu novi vrtići i škole, a za projekte će se aplicirati na EU fondove. Osvrnuo se i na one koji nisu vjerovali u njihov uspjeh, te je kazao kako će oni 'progutati gorak okus svojih zabluda'.

Ratnih dana prisjetio se predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske bojne Tigrovi Ilija Vučemilović Šimunović.

„Pisao sam neke govore, ali odustao sam. Mogu samo reći kako je Prva gardijska brigada ovdje domaćin. To smo prije 20 godina osjetili kad je ministar potpisao povelju o suradnji s Općinom, a meni je čast biti ovdje. Hvala vam što ste nam omogućili da 'Tigrovi' nakon 25 godina dođu ovdje, prisjetimo se teških, ali slavnih dana. Vozio sam se danas po Konavlima, štošta ne prepoznajem, mada sam poprilično toga prošao. Samo vas molim, a posebno visoke državne predstavnike – sloboda nam nije darovana, sloboda je u krvi izvojevana. Sve vas pozivam da pljeskom pozdravite ovu mladost. Vrijedilo je ovih 25 godina. Svaka žrtva i svaka muka je vrijedila,“ rekao je.

Načelnik Općine Ravno Andrija Šimunović kazao je kako su Konavle idealan prostor za život.

„Ovdje uvijek osjetite neku pozitivnu energiju. Ukupna kvaliteta života se svaki put sve više poboljšava. U velikosrpskoj agresiji područje je doživjelo velika stradanja, a danas su Konavle ugodan prostor za život, čak poželjan,“ rekao je.

Ispred Općine Župe dubrovačke prisutnima se obratio načelnik Silvio Nardelli.

„Na najbolji mogući način svjedočim svemu što se događalo u Konavlima, jako je puno projekata i svakako je vrijedan projekt izgradnje zgrade općine u centru Cavtata, značajna ulaganja u Zračnu luku, dom za starije i nemoćne osobe. Posebno treba čestitati što ste uspjeli u očuvanju tradicionalnih duha kod Konavljana," kazao je.

'GRAD DUBROVNIK VAM ŽELI BITI PARTNER'


Nekoliko riječi je kazao gradonačelnik Mato Franković.

„Kad pogledate ovaj film o Domovinsku ratu, ne možete vjerovati kako je to bilo prije samo 25 godina. I onda vučemo paralelu na sve ono što danas imamo u Konavlima pa pogledamo usporedbu gdje su oni koji su tada došli, uzimali i odnosili, a gdje smo mi. Mi smo daleko ispred njih i na to moramo biti ponosni. Važno je reći kako nikad ne smijemo zaboraviti. Uvijek se moramo sjećati onih koji su bili spremni dati živote za Domovinu i onih koji su dali živote. Međutim, nećemo ostati u prošlosti, okrenimo se budućnosti. Grad Dubrovnik će sigurno otvoriti jednu bolju i uspješniju stranicu, nadam se kako ćemo otkloniti šumove u vezi i kako se nećemo svađati, kako ćemo se slagati, onako kako je to bilo prije osam godina i godinama prije toga. Želimo biti partner Konavlima, a punu podršku dajemo obnovi tvrđave na Prevlaci jer ona predstavlja simbol hrvatstva,“ rekao je.

Prisutne je pozdravio i Darko Katuša u ime zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

„Veseli me što vidim ovo zajedništvo koje podsjeća na zajedništvo od prije 25 godina kad smo zajedno oslobađali ovaj dio Lijepe naše. Drago mi je vidjeti i boljitak koji se vidi svake godine. Nijedna žrtva nije bila uzaludna,“ istaknuo je.

Đuroković je ispred Hrvatskih voda najavio nove projekte.

„Duh domoljublja ovdje tako živo živi. Nije bilo druge nego dati potporu razvoju vašeg kraja. Mogu obećati da se vidimo i dogodine i zajedno ćemo otvoriti radove na Moluntu,“ rekao je.

Dobroslavić se u svom govoru osvrnuo na prijepore oko Pelješkog mosta i kritike od strane susjedne BiH.

„Čestitam svima na onome što radite za Konavle. Čestitam vam na ljubavi za Konavle, na jedinstvu, ne samo u ovom sastavu nego i u prošlim sastavima. To jedinstvo i ljubav osigurali su hrvatski identitet Konavala. Mi u Županiji tijesno surađujemo s vašom Općinom, a posebno ističem suradnju po pitanju povlačenja sredstava iz EU fondova. Priveli smo kraju postupak nastavka gradnje Pelješkog mosta, završeno je prikupljanje ponuda, a unatoč podmetanjima iz susjedne države, Pelješki most se mora izgraditi! Za jedinstvo su pali ljudski životi, to je projekt Hrvatske i mora se realizirati!,“ rekao je župan te dodao kako se 'čudi nekima koji pokušavaju tražiti neke druge temelje, jer je Domovinski rat temelj hrvatske državnosti'.

„Moramo se prisjećati rata da neprijateljska čizma nikad više ne stupi na ovaj prostor,“ rekao je Dobroslavić.

Na prošlost, ali i pitanje budućnosti osvrnula se europarlamentarka Dubravka Šuica.

„Rekli su mnogi da se ne treba vraćati u prošlost, ali mislim kako se moramo vratiti. Nemojmo zaboraviti da je to bio jedan totalitarni, komunistički i miloševićevski režim koji je htio poharati Konavle, ali nisu uspjeli,“ kazala je te dodala kako EU uvodi 'rezoluciju koja osuđuje svaki totalitarizam i komunizam'.

„Što se tiče projekta, sve je izvršno, ali što će nam, župane, Pelješki most ako ne bude djece? A djece će biti jer Konavle su idealan model kako živi jedna lokalna sredina. Bila sam u Slavoniji, sasvim je druga situacija,“ kazala je te dodala kako je uspjeh rezultat rada u kontinuitetu te pohvalila zajedništvo u Konavlima, a osudila podjele jer 'podjele nikada nisu ništa dobro donijele'.

Osvrnula se na Frankovićeve riječi koji je kazao kako su Konavle napredovale, a kako su agresori daleko iza njih.

„Mi smo u već petu godinu u EU, a oni će se načekati,“ rekla je.

'NITKO NEĆE ZAUSTAVITI GRADNJU PELJEŠKOG MOSTA!'

Tomislav Medved je kazao kako je Pelješki most jedan od prioritetnih projekata kojega 'nitko neće zaustaviti'.

„Dragi branitelji, hvala vam što ste prije 25 godina na krajnji jug Hrvatske donijeli slobodu. Zajedništvo je vidljivo na svakom koraku u Konavlima. Ovaj narod je prošao kalvariju i agresiju, obnovio domove i stvorio perspektivu u ovom kraju. Danas je poseban dan za Konavle kada slavimo opstojnost i život. Ponosan sam što pripadam toj generaciji koja je oslobodila Konavle, a 1995. godine u Oluji oslobodila i cijelu svoju Domovinu,“ kazao je te podsjetio kako je pokrenuta inicijativa za donošenje jedinstvenog zakona o braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, ali i istaknuo kako 'Konavljanima uzori moraju biti Franjo Tuđman, Janko Bobetko i domoljubi koji nisu štedjeli svoje živote'.



Bačić je kazao kako Vlada Andreja Plenkovića radi dobar posao s obzirom na rast BDP-a, plaća i nikad uspješniju turističku sezonu. Podsjetio je i na izazove s kojima se Vlada susretala, a to je prijetnje oko pada Vlade, kriza u Agrokoru, izazovi po pitanju arbitraže sa Slovenijom, Pelješki most.

„Mjera kojom mjerimo doprinos branitelja u oslobađanju i stvaranju suverene RH je mjera domoljublja,“ rekao je Bačić govoreći o Domovinskom ratu.

Događaj su svojim nastupima uveličala djeca iz dječjih vrtića i osnovnih škola, a prikazan je i film o Konavlima od 1991. do 2017. godine.

 

Popularni Članci