U Ranjini održan sastanak Povjerenstva za provedbu mjera Nacionalne strategije za prava djece

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U palači Ranjina  održan  je sastanak Povjerenstva za provedbu mjera Nacionalne strategije za prava djece u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2014. do 2020. godine  i praćenje Strategije prevencije poremećaja u ponašanju djece i mladih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Na sastanku su iznesena izvješća o preventivnim programima koji su uz potporu Upravnog odjela za društvene djelatnosti Dubrovačko-neretvanske županije provedeni u predškolskim ustanovama,osnovnim i srednjim školama na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Tijekom 2019. godine provedeni su preventivni programi štetnih utjecaja na zdravo odrastanje djece poput  preventivnog  programa edukacije roditelja  o štetnom utjecaju elektroničkih medija na djecu već u predškolskoj dobi te u prvim razredima osnovne škole, zatim program prevencije virtualnog nasilja za učenike petih razreda osnovnih škola, edukativni program za nastavnike svih osnovnih i srednjih škola na području županije o načinima  upravljanja emocijama ljutnje učenika te preventivni program  „Prevencija nasilja u mladenačkim vezama“ za učenike drugih i trećih razreda srednjih škola. Osim raspravljanja o izvješćima o provedbi navedenih preventivnih programa, članovi Povjerenstva; predstavnici Županije, stručnih suradnika iz osnovnih i srednjih škola, policije i centara za socijalnu skrb iznijeli su svoje prijedloge o nastavku  izvođenja i mogućoj razradi novih preventivnih programa  s obzirom na uočene potrebe kako bi se navedene edukativne aktivnosti mogle i ostvariti tijekom 2020. godine.

Popularni Članci