U sklopu projekta MONITORIS3 predstavljen vodeći industrijski klaster sjeverne Norveške

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U sklopu projekta MONITORIS3, predstavnice Regionalne agencije DUNEA Franica Miloš i Olja Ljubišić posjetile su Industrijski park u gradu Mo i Rana norveške regije Nordland kao jedan od najboljih primjera cirkularne ekonomije.

Mo industrijski park prostire se na 2,6 km² i vodeći je industrijski klaster sjeverne Norveške s 2400 zaposlenih, koji osim luke, ima hidroelektranu i za tvrtke osigurava električnu energiju. Od sedam milijardi norveških kruna prometa, 5 milijardi dolazi od izvoza proizvoda tvrtki koje se bave metalurgijom, mineralima, proizvodnjom i distribucijom energije, gradnjom i izradom građevinskog materijala, istraživanjima i informacijskim tehnologijama. Cilj Parka je postati zeleni industrijski park svjetske klase kroz razvoj ekoloških i energetski učinkovitih usluga i rješenja.

Osim posjeta Parku, predstavljen je projekt MoFI kojim Nordland potiče jačanje konkurentnosti regionalne industrije i stvaranje vrijednosti povećanjem inovacija utemeljenih na istraživanju kroz jačanje suradnje industrijskog, istraživačkog i javnog sektora, smanjivanje prepreka za inovacije temeljene na istraživanju u industriji te razvoj projekata temeljenih na istraživanjima unutar tvrtki.

Članovi tima MONITORIS3 održali su radni sastanak s razmjenom iskustava u praćenju provedbe Strategije pametne specijalizacije u europskim regijama i primjera dobre prakse. Miloš i Ljubišić predstavile su prijedloge politika kojima bi se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji potaknule inovacije i suradnja poslovnog, istraživačkog i javnog sektora.

Nositelj projekta MONITORIS3 je Inovacijska agencija Galicije (GAIN), a uz Regionalnu agenciju DUNEA, kao projektni partneri sudjeluju portugalska Nacionalna inovacijska agencija i Komisije za koordinaciju i razvoj Regije Sjever, Regionalna razvojna agencija Regije Zapadna Rumunjska, Odjel za istraživanje i inovacije Regije Veneto te Vijeće Regije Norland.

Projekt MONITORIS3 vrijedan je 1.395.103 eura, dok je proračun Regionalne agencije DUNEA 160.138 eura, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Transnacionalni program Europa osigurano je 85 posto sredstava proračuna. Nositelj projekta je Inovacijska agencija Galicije i trajat će do prosinca 2021., izvijestili su iz Županije. 

Popularni Članci