Zbog visokih troškova mnogi policajci 'došljaci' u Dubrovniku rade i na baušteli

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Treću godinu zaredom statistike u MUP-u bilježe porazne podatke.

Policajci, očito nezadovoljni plaćom manjom od prosječne u Hrvatskoj, koja za početnike nastanjene u Zagrebu bez uzdržavanih članova obitelji iznosi oko 3800 kuna, daju otkaze, u naponu snage odlaze u mirovinu te uzimaju neplaćene dopuste tijekom kojih u dosta slučajeva ili u inozemstvu rade na crno ili uče jezik, da u dogledno vrijeme mogu otići. Po ove tri osnove od početka godine otišlo ih je 197, odnosno njih oko 32 mjesečno. Od onih koji su dali otkaze dobar dio to je učinio jer su odlučili potražiti neki bolje plaćen posao u Njemačkoj. Ili Irskoj.

Večernji listi piše kako od 2014. godine naovamo otkaze je dalo 288 policajaca. Te je 2014. godine otkaze dalo i dvadesetak pripadnika Specijalne jedinice policije koji su novi posao pronašli na poslovima sigurnosti i osiguranja u Afganistanu, Iraku, Kosovu... i to za plaću od četiri do osam tisuća američkih dolara, uz osiguran smještaj i avionske karte. 

Lani se za sporazumni prekid radnog odnosa odlučilo 110 policijskih službenika. Od početka godine otišlo ih je pedeset dvoje. Među njima je i policajac s desetogodišnjim stažem koji je bio radio u Upravi za posebne poslove sigurnosti, koja inače među samim policajcima slovi za elitniju i bolje plaćenu službu i u kojoj se na poslovima čuvanja političara lako “nabiju” dnevnice i prekovremeni. Ipak, policajac je odlučio ostaviti posao i danas u Njemačkoj vozi – autobus.

– Ne možemo kritizirati nijednog kolegu zbog odluke da napusti MUP jer su razlozi za to u gotovo svim slučajevima egzistencijalne prirode. Policajci napuštaju MUP u pravilu zbog niskih primanja, nemogućnosti osiguranja stambenog pitanja, izuzetno teškog i opasnog posla bez pravog priznanja i vrednovanja njihova rada od države i društva. Problemi su i što se policijski službenici iz unutrašnjosti upućuju na rad npr. u PU dubrovačko-neretvansku u kojoj je jako teško osigurati smještaj jer ga nema ili je izuzetno skup pa je tamo teško osigurati egzistenciju – kaže Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

Prije dvije godine bilo se dogodilo to da je MUP raspisao natječaj za upis 325 polaznika u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih i to u trenutku kada je na čekanju već bila cijela jedna generacija u kojoj je bilo više od tri stotine prekvalifikanata. Zbog tog čekanja, koje zna potrajati dulje od godine, događa se da tečajci potraže drugi posao jer od obećanja da će ga dobiti ne mogu živjeti.

Na prekvalifikaciju iz nekog zvanja u policijsko ponajviše se javljaju ljudi iz Slavonije, u kojoj su uprave i postaje i inače najpopunjenije. A kada Slavonac dobije posao u Dubrovniku, ispada da radi samo za trošak najma stana. Postalo je javnom tajnom da policajci došljaci na jugu u slobodno vrijeme rade na “baušteli”, da bi imali koju kunu za izlaske.

Kako sada stvari stoje, i nakon deset godina staža u policiji i to na mjestu voditelja smjene, s odrađenih tridesetak prekovremenih sati, noćnim radom i jednim blagdanom u mjesecu policijska plaća i dalje je za oko tisuću kuna manja od prosječne plaće u Hrvatskoj koja, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iznosi blizu 5900 kuna.

Popularni Članci