ZAISKRILO OKO GOLFA NA SRĐU Grmoja optužio Dobroslavića za manipuliranje, župan mu odvratio da se ne bavi politikanstvom

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović, Vanda Pralas
Sjednica Županijske skupštine održava se danas u Velikoj vijećnici, a na vijećničkim pitanjima je zaiskrilo na relaciji Nikole Dobroslavića i Nikole Grmoje oko projekta golfa na Srđu, ali i od strane Pera Jerkovića koji je uputio kritiku na netransparentnost pri postavljanju pitanja.

Marinko Pažin (HSP AS):

Prije nekoliko dana smo mogli čuti priče oko biranja načelnika PU DNŽ, čak se navodilo da imate dva različita kandidata, župan jednog, gradonačelnik drugog.

Kako tumačite najavljenu tužbu od strane investitora oko projekta golfa na Srđu?

Nikola Dobroslavić (župan, HDZ):

U postupku izbora kandidata i imenovanju načelnika PU, ne sudjeluju jedinice lokalne samouprave, ni Županije. Mi oko toga nismo bili konzultirani jer to ni nije naša nadležnost. Nismo imali svoje kandidate za to mjesto niti smo mogli imati, kao ni gradonačelnik. To je nadležnost MUP-a, oni su to odradili.
Što se tiče tužbe, neugodno me je iznenadila ta najava, posebno obrazloženje da su imali opstrukciju projekta. U ovoj Županiji to sigurno nisu imali, ne znam jesu li mogli imati negdje na drugom mjestu. Neki akti su poništeni od strane Suda, no svi su jednaki pred zakonom. Volio bih da se investitor usredotoči na projekt, a ovaj potez mogu jedino tumačiti kao pritisak na državna tijela i regionalnu lokalnu samoupravu da bi se izborila što bolja pozicija investitora u daljnjim postupcima, ali i svojevrsni pritisak na sudstvo. Mogu se komentirati odluke, ali sudovi su neovisni.

Davor Penić (SDP):

Na prošloj sjednici sam postavio tri pitanja i ni na jedno nisam dobio odgovor pismenim putem.

Kad ćete riješiti pitanje Osnovne škole Cavtat? Pročitao sam kako ćete tamo staviti i dječji vrtić. Škola radi na šest lokacija, to je goruće pitanje koje treba što prije riješiti.

Drugo pitanje, kad ćemo ići u projekt povezivanje Korčule i Pelješca preko novih luka? Kad će to krenuti? Pitao sam ovo i prije tri godine.

Dobroslavić:

Osnovna škola Cavtat je doista u najtežem položaju od ostalih škola u Županiji. Na tom pitanju radimo dugi niz godina. Stvarno rješenje se oteglo. Odlučili smo da taj problem rješavamo na lokaciji sadašnje lokacije škole, iako je bila još jedna lokacija u vidu, ali smo procijenili da je to nepovoljno i da će uzeti više vremena. Na toj lokaciji je sad vrtić i bit će i škola, i vrtić, projekt je pri kraju, treba nam suglasnost ministarstva i dovršetak glavnog projekta. Najveći problem će biti financiranje jer nije moguće kandidirati osnovne škole za sredstva EU. Uputili smo zahtjev za sastanak ministrici na tu temu. Vidjet ćemo hoće li se moći ministarstvo uključiti i nadam se da ćemo naći rješenje.

Što se tiče povezivanja otoka, posebno Korčule, to je naš prioritet bio u prošlom mandatu, a i danas je. Radi se na njemu vrlo intenzivno, otvorila se mogućnost financiranja iz EU fondova, radimo na sva tri projekta. Izgledi su nam vrlo dobri.

Ivan Margaretić (HSU):

Moje pitanje se tiče valobrana Kaše ispred gradske luke i to je jedan vrlo važan objekt za cijeli naš Grad i zaštitu naše Luke. On je u vrlo derutnom stanju, a ne podliježe financiranju iz EU fondova. U našem Gradu djeluje DPDS koji uspješno obnavlja spomenike. Zašto smo u ovakvoj situaciji da se tako dugo Kaše ne obnavljaju? Je li Županija ikada postavila zahtjev DPDS-u da se u obzir uzme obnova?

Dobroslavić:

Sve što ste rekli stoji. Kaše su jedan od spomenika koji nisu obnovljeni. Županijska Lučka uprava koja je nadležna za objekte na pomorskom dobru je napravila projekt obnove i ima izdanu građevinsku dozvolu. Problem je u financiranju, iz EU fondova se obnova može realizirati jedino ako se poveže s turizmom. Županijska Lučka uprava je, mislim, uputila molbu DPDS-u, vjerujem kako će to biti realizirano. Ne bi nam se smjelo dogoditi da se valobran uruši jer to bi bilo sramotno. S obzirom na to da Društvo prima prihode od zidina, vjerujem da mogu odvojiti dio sredstava za ovu namjenu.

Marko Mujan (Most): 

U slučaju Luke Dubrovnik je stav Frankovića kako mora ostati u našim rukama i to je pohvalno. Vidimo da kasnije stvari idu teško, kao što je to slučaj sa Srđem. U velikim smo igrama s kojima je teško izaći na kraj. Koštalo nas je i to što je radila bivša gradonačelnica Dubravka Šuica, danas zastupnica u Europskom parlamentu, povjerenik Želimir Bosnić.

Imam prijedlog da budu dva odlagališta, nevezano uz saniranje Grabovice.

Dobroslavić:

Što se tiče pitanja Srđa, znate sve o postupcima koji su prethodili, što imamo u prostornom planu i što je bilo u njemu. Znamo da će se Županijska skupština morati odrediti. Mogu reći da smo mi u Županiji uvijek svim temama pristupali odgovorno i donosili planove o svemu o čemu smo trebali, kao i izmjene. Štitili smo okoliš i kulturnu baštinu, ali moramo se držati svih propisa koji vrijede za investitore. Visoki upravni sud nije se izjašnjavao o golfu na Srđu. Nije Sud donio nikakvu odluku, nego da se ukidaju izmjene i dopune 3/06.

Što se tiče odlaganja, imali smo podmetanja nogu, imali smo svega i svašta. U prostornom planu imamo predviđeno Lučino razdolje za Centar za gospodarenje otpada. Imamo Grabovicu koja se mora sanirati i zatvoriti. Vjerujem kako ćemo Centar brzo dobiti, on vrijedi oko 50 milijuna eura, to valjda govori o tome koliko je vrijedan. Vjerujem i kako ćemo imati sva odlagališta sanirana, uz reciklažna dvorišta, sortiranje, odvajanje. To je rješenje i na tome radimo već dva mandata. Imamo teškoće, ali ćemo završiti taj projekt jer drugog rješenja nema. I sadašnje Ministarstvo, za razliku od prethodnika koji su se oglušivali, zna koliko je to pitanje bitno.

Mujan:

Imamo jako puno stručnjaka. Oni, umjesto da rade i davaju ideje, oni dobivaju ideje koje kasnije moraju braniti i nositi se s njima. To je apsurd.

Teo Andrić (HDZ):

Znamo da nas sve boli ovdje što su nam sjedišta pojedinih institucija počela odlaziti iz Županije. Drago nam je da smo zaštitili PU, vratila se i Porezna uprava. Znate li kad će se vratiti carinska uprava, Trgovački sud?

Dobroslavić:

Imali smo razdoblje u kojem se htjelo ukinuti Županije, mislim na vladu Zorana Milanovića, i stvoriti nekoliko super-regija. Borili smo se protiv toga i, na sreću, danas malo političkih struktura misli da je to dobro rješenje. Županijski ustroj je dobar i on danas samo jača. Naravno da mi je taj pokušaj da se naškodi Županija, da se išlo na izmještanje institucija. Nasreću, to je zaustavljeno. Inzistiramo da se vrati Carinska uprava, Trgovački sud također. Smatramo da, u pravilu, sve institucije trebaju biti u županijama koje su temelj regionalnog ustroja.

Krešimir Kuran (SDP):

Jeste li upoznati s problemom Dubrovačke ulice u Metkoviću zbog nezakonitog parkinga? Ni bivši, ni sadašnji gradonačelnik ne rješavaju taj problem.

Drugo pitanje tiče se građana Opuzena koji su uputili zahtjev oko mirnog posjeda i koji imaju problem s poljoprivrednim zemljištem, radi li se neka selekcija?

Dobroslavić:

Po pitanju Dubrovačke ulice ne znamo puno, dat ćemo odgovor kad se konzultiramo s bolje upoznatima.

Što se mirnog posjeda, imali smo slučaj kad građani nisu mogli dobiti potvrde od jedinica lokalne samouprave pa su se obratili jedinicama regionalne samouprave, znamo za situaciju u Opuzenu i Pločama. Mirne posjede trebaju dati jedinice lokalne samouprave, a kad oni to odbiju . U Pločama i Opuzenu se miješao DORH, bile su neke otužnice, zato nismo razmatrali davanje tih potvrda. Možemo o potvrdama pričati kad se riješe sporovi.

Mihovil Družijanić (HDZ):

Je li postignut dogovor s Hrvatskim vodama oko navodnjavanja Neretve?

Dobroslavić:

Sklopili smo dogovor oko financiranja iz EU fondova, dio projekta će se ubrzo realizirati u cijelosti. Bili su veliki problemi oko Pregrade na Neretvi, oko trećeg dijela projekta. Problem je bio u tome što je Metković tražio povećanje prevoznice koja vodi brodove ispod Pregrade u gornji dio. Podržavamo stav Metkovića i zato nismo htjeli dati suglasnost za ishodovanje građevinske dozvole Hrvatskim vodama dok se ne usuglasi to s Metkovićem. Neki dan smo imali sastanak gdje je bio predstavnik Hrvatskih voda, kao i gradonačelnik Metkovića, i tamo smo dogovorili izrađivanje prevoznice te da će se izdati suglasnost Hrvatskim vodama za dobivanje građevinske dozvole. Tad će biti ispunjeni svi uvjeti za realizaciju projekta u cijelosti.

Nikola Grmoja (Most):

U prvom dijelu odgovora ste rekli da Grad Metković nije htio dati suglasnost projektu. Prvenstveno je bilo 16 metara, osobno sam tražio da to bude 60 metara. Vejić je tada rekao da ga to pitanje uopće ne zanima i da se protivi gradnji brane, a i gradonačelnik Opuzena je to rekao također. Sad su u Opuzen počeli dolaziti brodovi, dakle imali smo dobru vziiju. Neki dan ništa nije posebno dogovoreno u Metkoviću jer se 2015. godine na moje inzistiranje počela raditi Studija koja je pokazala da će prevoznica koštati puno manje nego što ste govorili, dakle oko milijun eura, što je smiješan iznos s obzirom na pitanje plovnog puta. Drago mi je što je novi gradonačelnik podržao naš stav.

Druga tema se tiče golfa na Srđu. Vi ste čovjek koji je u trećem mandatu i trebate biti odgovorni te reći kakav je vaš stav. Ne možete se kriti iza Županijske skupštine. Što bi bilo kad bi Plenković rekao da će vidjeti što će reći Sabor? Trebate reći kako vidite taj projekt, u kojem obuhvatu. Koji je Vaš stav, župane?

Dobroslavić:

Novi gradonačelnik je projekt doveo do konačnog rješenja, premda je i bivša uprava bila za to. Moj zahtjev prema Gradu Metkoviću leži u Metkoviću četiri, pet mjeseci, koji sam uputio bivšoj gradskoj upravi, na koji nije odgovoreno koji je njihov stav oko prevoznice. Zbog čega stav nije dostavljen?


Što se tiče golfa, to je složeno pitanje i ne treba ga svoditi u politikantske rasprave. Naravno da župan predlaže Županijskoj skupštini i župan će predložiti ono što će predložiti i zauzeti stajališta oko toga. Župan i Županija moraju paziti na to da ne povrijede zkaon i pravo, a ovdje je to vrlo složeno. Ovo jest vrući krumpir koji nam je prebačen. Mi ćemo se postaviti odgovorno. Nije tako jednostavno, tko je za, a tko je protiv.


Grmoja:

Nije dobro manipulirati činjenicama. Stav Grada Metkovića je bio jasan. Imali smo svoje ljude u Upravnom vijeću Hrvatskih voda i jasno je bilo rečeno kako nećemo pristati na manju prevoznicu.

Što se tiče Srđa, stvari su vrlo jednostavne. Ja sam čovjek koji uvijek ima stav, očekujem to i od vas.

Sad bih odgovorio zašto su nekima riješene potvrde o mirnom posjedu. Jer su njihove ruke trebale za većinu u Županijskoj skupštinu.

Dobroslavić:

To nije istina, nikome ne radimo nikakve ustupke. Sad imamo većinu, pa zašto to ne radimo? Mogli ste odgovoriti Županiji da čvrsto stojite iza 60 metara. Zašto niste odgovorili?

Ante Damić (HDZ):

Svjedoci smo da se vrše pritisci od strane francusko-turskog konzorcija prema našoj strani po pitanju gruškog terminala. Koji je stav Županije, premda nije odgovorna po tom pitanju? Koliko je u suglasju s Gradom Dubrovnikom?

Dobroslavić:

Natječaj za terminal u Gružu je bio netransparentan. Drago mi je da je Upravno vijeće postupilo na način na koji jest jer su tamo odgovorni ljudi, također drago mi je što je Ministarstvo podržalo te stavove. Grad Dubrovnik to također podržava. Ako predugovor nije sklopljen u roku, tad postupak treba vratiti na početak, i to je moje mišljenje. Na ovako netransparentnom postupku ne može se dovršavati koncesija.

Kristina Ćurčija (SDP):

Jeste li upoznati sa sudskim procesom koji vodi Dom za starije osobe u kojemu se izgubio proces izvođačem u iznosu od 800 tisuća kuna? Proces je pokrenut protiv izvođača. Zašto nije raspisan natječaj za ravnatelja?

Gledajući proračun primijetila sam kako kod nekih ustanova u vlasništvu Županije nije objavljen plan nabave za 2017. godinu.

Dobroslavić:

Dom je imao spor s izvođačem radova i to je točno. Drugostupanjska presuda je na njegovu štetu, ali postoji žalba na Vrhovni sud jer Uprava Doma smatra da su oni u pravu. Mislim da je radi o tom ili sličnom iznosu. Očito je netko donio krivu procjenu i naravno kako je odgovornost na ravnatelju. Dom pokušava sam razriješiti pitanje plaćanja po presudi, tu ima određenih problema. Što se tiče natječaja, ne znam za informaciju da je već trebao biti raspisan, ali se mora raspisati prije isteka mandata. Što se tiče plana nabave, sve naše institucije ga imaju. Jesu li ga objavile, moram provjeriti. Ne znam zbog čega bi to bilo netransparentno, sve postoji u materijalima.

Naposljetku je vijećnik Pero Jerković (Most) uputio kritiku na netransparetnost pri postavljaju pitanja koja su vremenski ograničena na sat vremena te kako svi vijećnici nemaju priliku postaviti pitanje, na što je predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović (DDS) odgovorila kako se pitanja mogu postaviti i pisanim putem.

Popularni Članci