ZRAČNA LUKA DUBROVNIK POSTAJE NAJBOLJA U REGIJI Jug Hrvatske ima na što biti ponosan (FOTO/VIDEO)

Autor: Tea Stjepović Autori fotografija: Marijana Matulović, ZL Dubrovnik
Zračna luka Dubrovnik među prvima je u cijeloj Europskoj uniji dobila novac iz tzv. Junckerova plana poticanja ulaganja - Europskog fonda za strateške investicije za projekt obnove i nadogradnje aerodroma. 

Ekipa Dubrovačkog dnevnika bila je u obilasku buduće zgrade terminala C.

Projekt 'Razvoj Zračne luke' težak je 225 milijuna eura. Svečano otvaranje bit će u ožujku 2017. godine, a 30. rujna zgrada će se pustiti u probni rad.

Tomislav Macan, direktor tehnike i inženjeringa pokazao je novu zaustavnu i voznu liniju poviše koje se nalazi nadstrešnica. Taj dio će služiti za iskrcaj putnika koji na taj način više neće morati dugo šetati s parkinga, već će odmah moći ući na glavni ulaz u zgradi C. Jedan dio puta rezerviran je za taksiste i autobuse, a na području gdje će se iskrcavati putnici zaustavljanje će biti do 10 minuta. Na taj način pokušati će se izbjeći gužva. Navedeni dio uskoro bi trebao biti pušten u funkciju. Osim traka za automobile, napravljen je i nogostup za pješake.

Zgrada C imati će podrum, prizemlje i još tri kata. U prizemlju će se povezati s zgradama A i B, te će se na taj način stvoriti komunikacija. U prizemlju će se nalaziti check in pultovi, agencije će biti smještene sa strane, a kafić će se nalaziti s lijeve strane, te će imati i vanjsku taracu. U podrumu je predviđen komercijalni prostor, te sanitarni čvorovi. 

Na prvom katu će biti osiguranje, a druga strana je predviđena za čekaonice koje mogu primiti oko 200 ljudi. Na drugom katu će biti avio mostovi, kafić, trgovina, dok će na trećem katu biti restorani i konferencijska dvorana.

Sama zgrada C zauzima 26 tisuća kvadrata, a ukupno oko 52 tisuće kvadrata imaju sve tri pristanišne zgrade. Zamišljeno je da postoji i  komunikacija prema parkingu, takozvana suha veza, tako da se putnici mogu izravno sami prijaviti. Zgrada će imati 'Schengen' i 'No Schengen' zonu i biti će prva takva koja to ima, a prema pravilima Europske Unije.

Veliki prostor je ostavljen upravo za potrebe 'No Schengena' jer se tu velika odredišta poput Londona, Istanbula, Moskve i Japana. Zapošljavati će se i novi ljudi ali zapošljavanje neće ići progresivno s kvadratima. Tražiti će se najviše za komercijalne prostore, trgovine, restorane, i kafiće.

'Želimo da gost kad sleti ovdje se osjeća lijepo. Jedini problem je brza cesta. Tu smo dosta neozbiljni', kazao je Tomislav Macan te pokazao prostor gdje će biti kuhinja, konferencijska dvorana ali i saloni za aviokompanije.

Zračna luka Dubrovnik potpisala je dva ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture s ciljem realizacije navedenog projekta. Prvi ugovor je potpisan u studenom 2014.godine, a dodatak ugovoru u prosincu 2015. Godine. Drugi Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je u svibnju 2015. Razdoblje provedbe projekta je od 1. siječnja 2014. do 11. travnja 2019. godine.

Projekt obuhvaća i rekonstrukciju uzletno-sletne staze duge tri tisuće i tristo metara. Riječ je o velikoj sanaciji prve i zadnje trećine, a  sanirati će se i središnji dio. U ovom slučaju u pitanju nije produljenje,  već prilagodba nosivih slojeva i svih drugih elemenata koji su propisani određenim standardima Europske unije. To je ujedno i prilagodba za sve veće zrakoplove koji će dolaziti u Zračnu luku u Čilipima. Aerodrom će zaista biti na ponos Čilipima, Hrvatskoj ali i regiji. 

Popularni Članci