Župan Dobroslavić s gradonačelnicima i načelnicima: Radite kako mislite da je ispravno, a dobro je da se promijenio gradonačelnik Dubrovnika

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Aida Čakić
Koordinacija je put da postanemo bolji, a uspjeh zajednički cilj, kazao je župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić na sastanku sa svojim zamjenicima, načelnicima i gradonačelnicima.

Župan Nikola Dobroslavić ukratko je predstavio svoj program za četverogodišnje mandatno razdoblje. Tako je Dobroslavić istaknuo smjernice na koje će polagati veliku pozornost te naveo projekte koji su po njegovom mišljenju ključni za razvoj županije. 

- Želimo Županiju kao vrhunsku turističku regiju, pomorsku i poljoprivrednu, želimo je kao Županiju znanja, pametnu Županiju uz zaštitu prirodne i kulturne baštinu - rekao je župan Dobroslavić nabrojivši područja koja su za njega važna za Županiji: rješenje pitanje granica s Grnom Gorom i BiH; gradnja Pelješkog mosta na jesen; povezivanje Županije - inzistiranje na produžetku autoceste do Osojnika te da se preko njega spoji brzom cestom do Zračne luke, cestu preko Pelješca i novu brodsku vezu prema Lastovu; razvoj turizma, kongresni centar u Dubrovniku i Župi dubrovačkoj, nova Turistička-ugostiteljska škola, tematske turističke ceste, rješavanje optimalnog broja turista s kruzera, terminal u Gružu; jačanje poljoprivrede, novi studij poljoprivrede u Neretvi; poduzetnički inkubatori, zaštita porijekla dalmatinskih medova, valorizacija maslinovih ulja, brendiranje mandarine, kamenice; ulaganje u gospodarstvo - poticaji za poduzetništvo; pomorska regija - trajektna pristaništa Perna, Polačišće, ribarske luke; kvalitetno zdravstvo - opremanje bolnice, objedinjeni hitni bolnički prijem, dnevne bolnice; znanje i obrazovanje, financiranje strukovnih srednjih škola kroz EU fondove te općenito razvoj EU projekata te centar za gospodarenje s otpadom.

Načelnici i gradonačelnici u Dubrovačko-neretvanskoj županiji danas su imali priliku županu kazati nešto više o problemima i prioritetima na području njihove lokalne samouprave. Tako je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković istaknuo važnost u odnosu Grada i Županije pitanje OB Dubrovnik jer je Grad odlučio financirati nabavku opreme u iznosu od pet milijuna kuna. Po pitanju dubrovačke bolnice Franković je dodao kako se radi revizija gradskih stanova te se planira maksimalno deset stanova ustupiti na korist OB Dubrovnik. Također, spomenuo je i pitanje azila za životinje te posebno istaknuo kako je situacija na Žarkovici "alarmantna" zbog velikog broja napuštenih životinja koje su prema njegovom mišljenju iz svih općina i gradova u Županiji. Zbog svega toga Franković inzistira na partnerstvu i ugovornim odnosima ili izgradnju azila u svakoj od općina i gradova. Iznimno važnim Franković smatra i odnos Croatia Airlinesa prema svim stanovnicima DNŽ te je naglasio kako je potrebno pronaći zajednički model i nastup da se promjeni odnos prema krajnjem jugu. Franković je spomenuo i Zavod za obnovu koji prema njegovom mišljenju funkcionira na "krnjem zakonu" te smatra kako je potrebna izmjena zakona ili redefiniranje odnosa. Naveo je i pitanje Ivanice i rješenje u cilju brže komunikacije s Gradom kroz izgradnju posebnog pogranično prijelaza te žurnu izgradnju centra za gospodarenjem otpadom.

Župan Nikola Dobroslavić posebno je istaknu zadovoljstvo s izborom novog gradonačelnika Dubrovnika jer, kako je naveo, s bivšim gradonačelnikom Androm Vlahušićem je bilo teško komunicirati.

- Njega nije zanimalo ništa. Radili smo županijsku razvojnu strategiju što je vrlo važan dokument, a Grad Dubrovnik to nije zanimalo, a tek ćemo sad vidjeti gdje će Grad "upadati zbog toga". Dobro je da se gradonačelnik promijenio - rekao je Dobroslavić.

Gradonačelnik Korčule Andrija Fabris, gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, načelnik Konavala Božo Lasić i načelnik Općine Lumbarda Igor Kršinić istaknuli su problem s otpadom u svojim jedinicama lokalne samouprave.

Govoreći o centru za gospodarenjem otpadom župan je kritizirao bivšeg ministra okolišta koji je prema njegovom mišljenju opstruirao izgradnju centra.

- Teško je s ljudima koji gledaju kratkovidno, no ja sam uporan i imam argumente, a ne želim da se zapletemo s otpadom kao Makarska ili Napulj. Ako treba napravit ću posebnu konferenciju za medije gdje ću pokazati sve dozvole, materijale i studije koje smo dobili. Mene su birali građani, a ministri su postavljeni na funkcije. Ako ne razumiju da je potreban centar onda ne znam što razumju - rekao je Dobroslavić.

Gradonačelnik Krstičević očekuje pomoć od Županije pri izgradnji pretovarne stanice, a Lasić rješavanje problema s državnim zemljištem pri izgradnji reciklažnog dvorišta. Načelnik Lasić je kao prioritete Općine istaknuo: izgradnju OŠ Cavtat, rješenje kanalizacijskog sustava Molunat-Gruda i rješavanje tvrđave na Prevlaci.

Načelnik Općine župa Dubrovačka Silvio Nardelli istaknuo je potrebu za izgradnjom brze ceste Zračna luka-Dubrovnik te dodao kako bi se tako rasteretio promet Župom, a zabrinut je i zbog vodoopskrbe.

Gradonačelnik Ploča naveo je kako očekuje pomoć Županije oko lučkog područja i mišljenje o izmjenama prostornog plana u dolini Neretve u svrhu turizma na što je župan Dobroslavić dodao kako će se boriti da se dozvoli mali turistički zahvat koji prema njegovom mišljenju ne može biti štetan.

Spominjući probleme Metkovića istaknuto je kako bi bilo dobro da se realizira priključak na autocestu jer granični prijelaz u gradu stvara velike gužve. 

Jakša Franković, načelnik Općine Trpanj, naglasio je potrebu za dovršetkom rekonstrukcije trajektne luke te kvalitetnim pristupom budućem Pelješkom mostu.

Načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić kritizirao je nedostatak komunikacije s ministrima.

- Trebali bi na pomoći ministri, a ne da mi hodočastimo u Zagreb svako malo. Potrebno je organizirati koordinirani sastanak s četiri do pet ministara kojima bi iznijeli svoje prioritete, a oni da riješe te probleme - naveo je Knežić.

Općinski načelnik Đivo Market naglasio je kako je Mljetu potrebno poboljšanje zdravstveno-sanitetskog prijevoza i rješenje problema heliodroma, a posebno je istaknuo davanje koncesija na pomorskom dobru jer je mišljenja kako se tu nalazi veliki kapital koji izmiče Općini.

Župan Nikola Dobroslavić na prvom sastanku gradonačelnika, načelnika i njegovih zamjenika, gdje je najavio što će se raditit u budućnosti u cilju boljega rada, naglasio je kako svaka jedinica lokalne samouprave ima svoju autonomnost.

- Danas smo održali koordinaciju, a Županija vam nije nadređena jer gradovi i općine funkcioniraju po svome, mi se ne uplićemo, ali želimo suradnju. Radite kako mislite da je ispravno, ali kasnije nemojte prebacivati odgovornost na Županiju - zaključio je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Aida Čakić

Popularni Članci