NASTAVLJA SE PING-PONG Vlahušić: 'Jedino znanje Peza i njegovih kolega je znanje političkog progona'

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Goran Mratinović
Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić ponovo je odgovorio gradskom vijećniku HDZ-a Blažu Pezu.

Podsjetimo, sve je počelo na sjednici Gradskog vijeća kad je oko afere Revelin Pezo kazao, između ostalog, da je Vlahušić kriminalac. Pak, Vlahušić je Pezu odgovorio kako bi da nije u HDZ-u sad bio na Zavodu za zapošljavanje, a Pezo ponovo Vlahušiću da stoji iza svojih riječi.

Pak, danas se Vlahušić ponovo obrušio na Peza i HDZ. Rekao je treba tu istaknuti "štetu Peza i stranke".

- Arbitraža za golf na Srđu vodi se pred arbitražnim sudom u Washingtonu, a odštetni zahtjev iznosi 500 milijuna dolara ili 3.3 miljarde kuna, plus troškovi postupka. Čak iako zahtjev bude odbijen, troškovi nastali po građane Hrvatske i Dubrovnika vec su do sada veliki. Ukoliko Republika Hrvatska bude trebala platiti i mali iznos arbitraže tada bi trošak umjesto svih građana Hrvatske trebali platiti krivci, koji su isključivo na lokalnoj razini, jer su sve Vlade kao i ja osobno podržavali projekt sukladno prostorno planskim dokumentima i ekološkoj studiji. Tada ćemo znati i koliko nas kosta "lex Vlahušić", jer da sam ja ostao gradonačelnik, do arbitraže ne bi ni došlo. - rekao je Vlahušić-

- Terminal u Gružu je srušio gospodin Pezo uz pomoć gradskog HDZ-a, a o novoj izgradnji  terminalu ništa ne zna. Istovremeno tvrtka Globalports, koju su izbacili iz Dubrovnika u Zadru je na javnom natječaju, dobila koncesiju za upravljanjem terminalom, jer se kao i u Dubrovniku, jedina javila na natječaj. U Dubrovniku je Globalports trebao izgraditi uz putnički Terminal, trgovački centar od 20 tisuća metara kvadratnih, javnu garažu s 500 mjesta, autobusni kolodvor te žičaru za Nuncijatu svojim sredstvima, oko 60 milijuna eura,  bez ulaganja grada i države, dok su u Zadru,  Lučka uprava Zadar i država uzele 30 milijuna eura kredita, izgradile terminal i onda je Globalports dobio koncesiju za  gotovi završeni terminal bez vlastitoga ulaganja, te u njemu razvija Zadar kao jadranski Home port, a ne Dubrovnik. - objasnio je.

- Gradski HDZ i njegovi vijećnici produžili su ugovor o upravljanju dubrovačkim zidinama na 15 godina sa DPDS-om, prije njegova isteka.  Bez pregovora, bez uključivanja javnosti, bez višestranačkog Povjerenstva, bez državnih institucija, pa i DORH-a, čime su učinili štetu veću od 3 miljardi kuna za gradski proračun. - riječi su Vlahušića.

Dodao je i kako "ugovora za koncesiju za zičaru nema, jer ga lokalni HDZ nikada nije podržavao, smatrajući i javno govoreći u gradskoj vijećnici, da previše novaca tražim od Excelsa nekretnina, te da zato oni ne pristaju potpisati ugovor". 

Osvrnuo se i na pitanje gužve.

-  Gužvu na Pilama najviše stvaraju turistički autobusi koji tzv. shuttle busom prevoze goste s kruzera iz gruške luke na Pile. Gospodin Pezo i njegovi kolege ukinuli su odredbu o plaćanju 800 kuna po svakom autobusu koji dolazi na Pile te uveli godišnju vinjetu. Ovime su direktno oštetili gradski proračun, za višemilijunski iznos, oko deset milijuna kuna godišnje,  jer su hrvatski sudovi stali na stranu Sanitata i Grada, te proglasali odluke o naplati zaustavljanja autobusa na Pilama zakonitim. Napravili su direktnu štetu, koja se lako izračuna,  broj autobusa na Pilama puta 800 kuna, te umjesto reda napravili nesnosnu gužvu na svim gradskim prometnicama. Libertasu su uzeli desetak milijuna prihoda koje je trebao ostvariti prevozom Shuttle autobusa iz Gruža do Pila, svojom vec postojećom linijom 1 express, koja ne pravi gužvu na prometnicama, a putnici za manje od deset minuta dođ na Pile. - objasnio je Vlahušić. 

Kazao je i kako su "gospodin Pezo i kolege smanjili najam javnih površina u povijesnoj jezgri, te postavili nove stolove na Stradunu i u Širokoj ulici", dodavši da su tako "smanjili javne površine namijenjene građanima te za oko 3 milijuna kuna godišnje oštetili gradski proračun". 

- Jedino znanje koje gospodin Pezo i njegovi kolege posjeduju je znanje političkog progona i jezik mržnje bez argumenata. Posljedice njihova vladanja osjećamo, te ih ja i kao i većina građana Dubrovnika, nikada nećemo prihvatiti.- zaključio je Vlahušić.  

Popularni Članci