'DOŠAO JE TRENUTAK ISTINE' Grad raskinuo ugovor s 'Razvoj golfom' za Imperijal, prolomio se pljesak! (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Nikša Klečak
Održana je sjednica Gradskog  vijeća  Grada  Dubrovnika koju možete u tekstualnom obliku i putem videa pročitati odnosno pogledati putem našeg portala. 

Utvrđivanje raskida ugovora o koncesiji za tvrđavu Imperijal između Grada Dubrovnika i Razvoj golfa - usvojen

Nakon usvajanja odluke, vijećnici su zapljeskali. 

21:36 Jelčić: Obećali smo da ćemo podržati vas ako dođe do ovog glasanja i to ćemo obećanje ispuniti. 

21:35 Potrebica: Ne radi se ovdje o obuhvatima i golfu na Srđu nego o tvrđavi Imperijal. 

21:34 Rossetti: Razdvojio bih tvrđavu Imperijal i okolna zemljišta koja je Frenkel kupio od naših ljudi. Kako možemo biti svoj na svome ako je to okolo prodano? 

21:34 Zadovoljstvo su izrazili i vijećnici Lučić, Doršner i Kristić. 

21:29 Šimac Bonačić: Nije Barač ništa loše mislio ni da je protiv ove odluke, no on ima pravo svoje opservaciju izreći onako kakva jest. Jako sam sretna i ja, 2013. sam bila vijećnica i te godine sam, iako smo bili u Dubrovačkom dogovoru, bila suzdržana i dobila sam kritike. Ujutro sam pila kavu s mužem i rekla sam – ja za ovo ne mogu glasati, ovo je izdaja.

21:23 Franković: Svatko tko se bavi politikom preuzima odgovornost za izrečene riječi i djela. Tvrđava Imperijal, koncesija, odluka o koncesiji, raskid nije politički poen HDZ-a. To bi trebao biti politički poen svakog vijećnika ovog saziva GV-a. Kad ej bio izglasan Dubrovački dogovor od kojeg se mnogi ovdje srame, tad su bila oblijepljena imena , prezime tih ljudi koji su sudjelovali u tim procesima. Ne treba uvijek od svega raditi političku predstavu, to je nepotrebno. Najveća poruka ovog saziva GV-a je upravo ova odluka.

21:22 Barač: Smatram kako je SDP nosio breme Dubrovačkog dogovora, smatram kako su 'srđevci' napravili velike napore, no ne volim teatar od HDZ-a. Da je HDZ jutros znao za ovo, u ovakvom obliku, napravio bi pressicu i to bi bilo na Dnevniku. Nemojte sada puštati krokodilske suze, raskinimo ovo.

21:20 Selmani: Imate potpuno pravo proučiti ovaj akt, išli smo kod više pravnika. Po vokaciji nisam političar, ovo me je jako dirnulo.  

21:16 Potrebica: Danas glavom donosimo odluku koju smo odavno htjeli donijeti srcem. 'Srđevci' su u dubini duše znali da smo jedva čekali ovaj dan. Sad, kad smo sigurni da ne možemo naštetiti Gradu i RH, stvorile su se okolnosti za ono što smo srcem htjeli. Sljedeća sjednica je za 15 dana, možda bismo u međuvremenu mogli proučiti dodatno s pravne strane ovu odluku pa je onda i donijeti.

21:11 Franković: Zahvalio bih se na točnom i konstruktivnom uvodu. Za sve postoji mjesto i vrijeme i za sve postoji prioritet. Mjesto  ivrijeme je danas. Trenutak istine je upravo danas. Vjerujem da svi mi koji smo čekali određeno vrijeme da se realizira investicija možemo reći kako je ovo GV pokušalo da se investicija realizira. No, taj pokušaj i sloga koji su pokazali dubrovački branitelji u odabiru lokacije unutar Imperijala da bi se nešto dogodilo, u konačnici je rezultiralo ničim. Imamo Muzej u raspadajućem stanju, imamo prevrijednu imovinu s kojom se ništa ne događa i niz aktivnosti koje su bile sklopljene jedna na drugu kako se projekt nikad ne bi realizirao. No, za krenuti u tu priču se nije to moglo dogoditi prije današnjeg dana. Zato je danas dan kad možemo reći, bez velike brige, da, došao je vrijeme, gospodo draga. Čekamo vas predugo, sedam godina. Građani su strpljivi, čekaju da se dogodi nešto što se godinama ne događa. Dovoljno je prošlo vremena, dovoljno smo čekali i sad je vrijeme da raskinemo naše odnose. Napravit ćemo veliki Muzej Domovinskog rata.

21:04 Nikša Selmani: Naša točka konačno, nakon pet godina. Nadam se da se isplatilo čekati. Tvrđava Imperijal i Srđ asu ključne točke za ovaj grad. Dubrovnik je grad s dugačkim povijesnim pamćenjem. Također, 2015. godine imamo zaključak Gradskog vijeća o smještaju Muzeja Domovinskog rata u tvrđavu. Iste godine imamo odvajanje muzeja od Dubrovačkih muzeja. Neki su pretkoraci ovdje napravljeni.

Ovim ugovorom koji je bio zaključen 2009. godine davatelj koncesije daje koncesionaru nekretninu, tvrđavu Imperijal, izuzet prostora u prizemlju tvrđave. Sve je to bilo temeljem javnog natječaja iz 2008. godine. Predmetnim ugovorom ugovoreno je obavljanje hotelske i ugostiteljske koncesijske djelatnosti. No, člankom 4.2. izrijekom je navedeno, a to je suština, da se isti raskida sam po sebi ako se donošenjem UPU-a ne donese obveza o obavljanju ugostiteljske i hotelske djelatnosti.

UPU sportsko-rekreacijskog centra donesen je 30. srpnja 2013. godine, utvrđeno je kako za postojeću tvrđavu predviđena rekonstrukcija i pretežno kulturna namjena.

Imali smo posla s ljudima koji su u stanju cijelu državu u arbitražni postupak. Ne možemo promijeniti niti utjecati na arbitražni pravorijek.

Prijedlog rješenja o imenovanju ravnatelja/ice Javne ustanove Dječji vrtići Dubrovnik - usvojeno

20:58 Potrebica: Odbor za izbor i imenovanje se sastao prije sjednice, član odbora je i Blaž Pezo koji je predstavnik roditelja u UV DV. Na Odboru smo većinom glasova potvrdili prijedlog UV DV da gospođu Boju Milan Mustać imenujemo za novu ravnateljicu sukladno iznesenom od strane Blaža Peza, dakle do odlaska u mirovinu. Ključni razlog je činjenica da je u tijeku razduživanje DV na dvije ustanove. To je postupak koji je Milan Mustać vodila. Na natječaj se javilo pet kandidata i pojedinci su ostavili izuzetno dobar dojam na intervjuu. Pozivam sugrađane da se jave na novi natječaj. 

Prijedlog kandidata za imenovanje sudaca porotnika i sudaca porotnika za mladež Županijskog suda u Dubrovniku. - usvojeno

20:57 Potrebica: Nikolina Grljević Bender i Alma Jurišić su predloženice, podržat ćemo ih obje, a ostale molim da se jave. Grljević Bender je predloželnica za sud za mlade, a Jurišić za Županijski sud u Dubrovnik.

Prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti na tekst Statuta Osnovne škole Montovjerna.-usvojeno

Prijedlog odluke o osnivanju  Povjerenstva za  provedbu Strategije razvoja sporta i sportske infrastrukture u Gradu Dubrovniku 2018 – 2028. - usvojen

20:44 Marko Potrebica: Trebali bi promijeniti stavku o plaćanju naknade za članove povjerenstva pa neka stoji da bi im se trebalo platiti, a ne da je obvezno.

20:22 Dživo Brčić: Jako je puno detalja koje će trebati provesti i bilo bi dobro da uključimo stručnjake. Nadam se kako ćemo uspjeti u toj namjeri da realiziramo dosta togaSve sportske manifestacije financirali smo iz boravišne pristojbe. Strategija je tu i ako želimo da zaživi potrebno je povjerenstvo bez kojega nemamo ovo realizirano. 2018. dokument se započeo stvarati, 2019. bilo je prestavljanje pred Gradskim vijećem tako da već kasnimo, ali ne znači da se do 2028. godine neće ništa raditi.

20:21 Marina Vučković Matić: Zašto se retroaktivno bira povjerenstvo? Može li ova odluka čekati neka bolja vremena?

20:18 Mato Franković: Dvorana je u Gospinom polju spremna za obnovu, a ona rukometna se priprema. Lapadski stadion je riješen 90 posto što se tiče imovinsko-pravnih odnosa. Jugov bazen se nakon toliko godina priprema, judo dvorana u Mokošici je gotova, tenis dvorana u Lapadu - ishođena građevinska dozvola, a prijekt je vrijedan 14 milijun kuna. Ako je to ništa onda molim gospodu iz HNS-a da mi kažu što su to oni napravili u osam godina mandata za sportsku infastrukturu. 

20:12 Marko Potrebica: Kako možete to izgovoriti? Ne znam koju riječ bi uputio... U mandatu dok sam predsjednik vijeća i Neptuna nije niti jedna kuna uložena za njih. Napravili smo dvoranu u Mokošici, Orsan, a Neptun je došao zadnji i kad je došao na red nestalo je para. Čekamo bolja vremena, a 100 godina smo stari. Imputirate da sam ja prvo uzeo pare u svoj klub. Ja to ne radim, ali i da jesam bio bih ponosan jer djeca to zaslužuju.

20:11 Marina Vučković Matić - Struka je odradila izvrstan posao, ali politika katastrofalan. Hodogrami su promašeni, a jedino je uspjelo, tj. do kraja dovedeno VK Neptun. Čemu osnivanje povjerenstva i plaćanje kad Grad ima dovoljno zaposlenih? 

Prijedlog zaključka o sklapanju Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje elektromotornih vozila. - usvojen

Prijedlog zaključka o sklapanju Dodatka 1. Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje elektromotornih vozila. - usvojen

20:06 Jadran Barač: Prije mi je gradonačelnik govorio kako će svako car sharing mjesto imati punionicu.

20:04 Đuro Šutalo: Da, riječ je o premještanju punionice koja je trebala biti na Pločama. Što se tiče care sharinga to su rezervirana parkirališta mjesta, a oni pune na drugim mjestima.

20:03 Jadran Barač: Je li ovo izmještanje lokacije? Električni automobili su zalog za budućnost, tomu treba težiti, ali nije dobro usmjeravati vozila u kontaktnu zonu ako se gleda kako rasteretiti. Car sharing nije instalirao punionice. 

20:00 Mato Franković: HEP daje cjelokupni infrastrukturu. Projekt se provodi na području cijele Hrvatske jer sve više automobila se želi staviti na električnu energiju. Predložili su da se što više punionica postavi. Mislim da je ovo dobro radi ekologije. Mi smo trebali biti prvi grad koji bi imao eletrični autobus, ali zbog koronavirusa nije. Fond za zaštitu okoliša će raspisati natječaj. 

Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Opće uvjete isporuke uslužnih komunalnih djelatnosti obrta za usluge nosača Mesnice „T-Bone Steak“ vl. Boža Pulića. - usvojen

Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Opće uvjete isporuke uslužnih komunalnih djelatnosti obrta PALMA PLUS vl. Dubravke Ivelja. - usvojen

Prijedlog godišnjeg provedbenog plana unapređenja zaštite od požara na području Grada Dubrovnika za 2020. godinu. - usvojen

Prijedlog zaključk o prihvaćanju Izvješća o stanju zaštite od požara i stanju provedbe godišnjeg provedbenog plana unapređenja zaštite od požara na području Grada Dubrovnika u 2019. godini. - usvojen

19:52 Mato Franković: Želim pohvaliti vatrogasnu zajednicu i zapovjednika na sjajno odrađenom poslu. Sutra je najavljeno opasno vrijeme s velikom količnom oborina. Očekuje se da će pasti kao što padne za lipanj cijeli. Sve žurne službe su spremne, ali ja pozivam i sve naše građane da budu oprezni.

Prijedlog zaključka o sklapanju Ugovora o osnivanju prava služnosti polaganja elektroenergetskog kabelskog voda KB 10 (20) Kv TS ŠUNJ SELO - TS HOTEL GRAND i ODC za TS ŠUNJ PLAŽA sa HEP ODS Elektrojug Dubrovnik d.o.o. - usvojen

Prijedlog zaključka o prihvaćanju teksta Ugovora o ustupanju javnih parkirališnih površina za organizaciju javnih parkirališta u 2020. godini s društvom Sanitat Dubrovnik d.o.o. - usvojen

Prijedlog zaključka o ukidanju statusa puta, odnosno javnog dobra u općoj uporabi dio nekretnine čest. zem. 1162/1, put, k.o. Gruž. - usvojen

Prijedlog zaključka o ukidanju statusa puta, odnosno javnog dobra u općoj uporabi dio nekretnine čest. zem. 1315 k.o. Gruž u površini od 6 m2. - usvojen

Prijedlog zaključka o ukidanju statusa puta, odnosno javnog dobra u općoj uporabi dio nekretnine čest. zem. 1315 k.o. Gruž u površini od 9 m2. - usvojen

Prijedlog zaključka o ukidanju statusa puta, odnosno javnog dobra u općoj uporabi za dio nekretnine katastarske oznake čest. zem. 1513 k.o. Trsteno, površine 18m2. - usvojeno

Prijedlog zaključka o ukidanju statusa puta, odnosno javnog dobra u općoj uporabi za dio nekretnine katastarske oznake čest. zem. 1513 k.o. Trsteno, površine 18m2. - usvojen

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o izvršenju Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2019. godinu.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o izvršenju Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2019. godinu. - usvojen

19:31 Mato Franković: Ona je bila potpuno raspadnuta, nije radila. To je Vodovod popravljao, cijeli su sustav mijenjali i regenerirali. Ona je sad u funkciji da je upalimo kada je to potrebno.

19:30 Nikša Selmani: Održavanje fontana se odnosi samo na jednu to je ona u Lapadu čije održavanje košta godišnje 600 tisuća kuna. To je veliki iznos. Je li mi tu nešto peremo u fontani?

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Godišnjeg izvještaja o poslovanju Javne ustanove Rezervat Lokrum za 2019. godinu. - usvojen

19:15 Bogdanović: Meni ovo sliči na odstrel, a ja to ne volim, ne volim nasilje. Upravno vijeće je bezrezervno prihvatilo, a gradonačelnik je imenovao UV. Mi ovdje izigravamo islijednike pokušavajući dokazati da ravnatelja treba smijeniti, nismo djeca. Najljepši posao na svijetu je biti ravnatelj Lokruma, vjerojatno ima netko tko bi se tu ugurao, ali poštujmo proceduru. Kakvo je to UV koje nije upozorilo gradonačelnika. Gdje je UV, ravnatelj je samo izvršno tijelo. I onda čujemo od gradonačelnika da predsjednik UV-a ima njegovo povjerenje. Grad imenuje UV, UV predlaže ravnatelja, glupo je da ovdje govorimo da treba smijeniti ravnatelja, a ostaviti UV. To je logika. Tu je najmanji problem sedam prekovremenih. 

18:44 Franković: Interna revizija je detaljno pročešljala Lokrum i dati su jasni rokovi koji su ispoštovani. Tamo nije bilo sjajno stanje, ali je puno toga otklonjeno, popravljeno i uređeno. 

18:44 Kristić: U slučaju da ne izglasamo ovo izvješće, smatram kako ravnatelj više ne može imati povjerenje Gradskog vijeća. 

18:40 Munitić: Mi smo političari, a vi ste ravnatelj. Dajem vam nedovoljan jer sam ja tu političar i to je moj posao. A vi ste ravnatelj i mi ocjenjujemo naš rad. 

18:39 Grilec: Hvala na ocjeni, ne bi mi odgovaralo da me hvalite. Itekako sam ponosan na svoj rad. 

18:38 Munitić: Gradonačelnik kaže dovoljan, ja bih rekao nedovoljan. 

18:37 Franković: Lokrum je dao značajna sredstva za mamograf, također Dubrovčakom savezu športa pola milijuna kuna...Istina je što se tiče ocjena, bio sam ocjenjivan na 1,2,3,4,5, a nakon toga A,B,C,D,F. Ovo ovdje bi bilo D. 

18:34 Barač: Bilo bi lijepo znati gdje su išle donacije. Gradonačelniče, dali ste mu 1 na polugodištu, pa onda 2, nisu to neke ocjene. Također, ima jedna prostor u ulici Petilovrjenci, u vlasništvu Grada, bilo bi lijepo kad bi ga se ustupilo Lokrumu za radionice. 

18:19 Jelčić: Dobit će priliku jer imate većinu, ali imamo pravo na svoje mišljenje. Vi ste rekli da ništa nije valjalo dok niste pošli na Lokrum, Grilec je i tad bio ravnatelj. Dakle, vama dajem peticu za vođenje Lokruma, ali ovo izvješće neću prihvatiti.  

18:16 Franković: Nisam rekao da Grilec zaslužuje peticu, ali nije zaslužio nedovoljan! Zaslužuje priliku. Lokrum je bio devastiran ,tu je bio šut 20 godina. Zona visoke zaštite prije njega nije postojala, da se dogodio požar, kuku lele! Prodavali smo kartu 150 kuna za botanički vrt, tu je bio glib, nepokošeno, neuređeno. Čovjek je napravio iskorak. Zaslužuje priliku, posljednju, ali je zaslužuje. 

17:52 Franković: Što se tiče Lokruma, Grilec je više bio na ledu nego na čvrstom terenu. No, moje poštovanje i povjerenje je imao Zoran Obradović koji dobro vodi Upravno vijeće. Imali su čak 30 sjednica, od njih 30, gotovo 99,9 posto je odluka doneseno jendoglasno. Grlec se u startu nije snalazio, upozorio sam ga tada da će izgubiti moje povjerenje. Svakome treba dati priliku da se dokaže. Kompleksni međuljudski odnosi na Lokrumu su sigurno nešto što ne opterećuju Lokrum danas ni jučer, traje to 10 godina. Veliku zaslugu što je Lokrum dio Grada ima Vido Bogdnaović, morat ćemo mu dati nagradu za životno djelo, no on sada mene ne čuje jer je stavio slušalice. 

Sjeo sam u brod, pošao na Lokrum. Radio sam prije u ACI marini i bio sam opterećen okolišem, jednom me Riki uhvatio u tuti. Našao sam Lokrum u jednom potpuno lošem stanju. Hodam Lokrumom i nigdje radnika. Nigdje nikoga. Pitao sam ravnatelja gdje su radnici, rekao je da ih nema. Susrećem visokorangiranu osobu, prvu nakon ravnatelja, i ja joj kažem - ovo je jedna katastrofa, tako je. A ona na to kaže - o tome bi se dalo pričati. Ili sam ja lud, ili je sve poludjelo. Zvao sam iza toga ravnatelja i rekao da ima do Svetog Vlaha da se Lokrum blista, ako ne bude tako, da ide ća. Danas bih ja bio loš čovjek kad bih rekao da gospodin Grilec uz sve svoje mane nije ispoštovao ono što sam tražio od njega. Pođite tamo, pođite i vidite. Ništa drugo ne tražim. Jer na Lokrumu ne treba biti neki veliki stručnjak. Naši sugrađani i turisti vole Lokrum, ne trebaju nam neke velike marketinške aktivnosti. Lokrum treba voljeti, razumjeti ga...

Što se tiče zečeva, Lokrum nije Disneyland. Pa će sutra netko dovesti magarca, pa žirafu, pa će onda doći lav!

17:49 Grilec: Ova ustanova nije imala kadar stručnog suradnika za javnu nabavu, on je tek u 2020. godini zaposlen. Tri puta tjedno odvozimo smeće, izbjegli smo da ga odvozimo Skalom i Zrinskim. 

17:47 Potrebica: Raguž je kazao kako mu se brod nije isplatio, kako se vama isplatilo.Ispada kao da ste u svakom ozbiljnijem postupku išli izbjeći javnu nabavu, stvara se dojam koji nije dobar.

17:45 Raguž: Luka uzima otpad i s Lokruma, u tu svrhu je bivši direktor kupio brod. Taj brod ima nedostatak i ne može isploviti kad ima mora. Kad sam išao podvući crtu, vidjeli smo da smo ne na nuli nego na dobrom gubitku. Ne volim raditi u društvima s minusom pa smo Lokrumu rekli da ne želimo ulagati u tu djelatnost. To je to ukratko s naše strane. 

17:43 Lujić je pročitala dijelove koje smatra spornima i kazala kako tu ima mateirjala za opoziv Grileca. 

17:24 Ivica Grilec (ravnatelj JU Rezervat Lokrum): Proveli smo uspješan monitoring potkornjaka, navrijeme reagirali i naš Lokrum je zelen. U okviru istraživanja šišmiša smo uspjeli uvrstiti u elaborat da bi ta populacija bila sačuvana. Što setiče kulturne baštine, završen je konzervatorski elaborat. Dobili smo suglasnost konzervatora na smjernice. Početkom prošle godine smo obojali drvene barake. Najvažnija stvar je revitalizacija botaničkog vrta. Provedena je vježba Lokrum 2019. koja je prvi put uključila plan postupanja kod evakuacije. ostvarili smo fizički rast prometa koji broji oko 2,8 posto što se tiče povratne brodske karte s ulaznicom. Tu su i projekti vezani uz Grad, npr DuCard i pokaz su imali veliki rast. Bilježimo i rast od 4,3 posto u prihodima. 

Prijedlog izmjena i dopuna Plana korištenja javnim površinama izvan povijesne jezgre. - usvojen

Prijedlog pravilnika o izmjenama Pravilnika o snimanju na javnim površinama i u prostorima kojima gospodari Grad Dubrovnik.- usvojen

Prijedlog pravilnika o prometovanju ulicom Branitelja Dubrovnika u smjeru kretanja Boninovo – Pile. -skinuto s dnenvog reda

17:15 Franković je pomaknuo točku. 

17:13 Kristić je predložio skidanje točke zbog prijepora oko porceduralih pogrešaka. 

17:04 Franković: Što se tiče odluke, želim istaknuti nekoliko činjenica. U javnom prostoru se isticačlo kako ćemo nekoga oštetiti. To su neistine. Vi znate tko je uvijek prometovao preko Boninova. To je uvijek bio Libertas, ostali preko Zagrebačke ulice. Svi oni će prometovati preko Zagrebačke i dalje, a oni koji će obavljati shuttle prijevoz će slobodno dolaziti na Pile. No, preko Boninova je uvedena norma autobusa koji mogu ići preko Boninova. Te norme postoje u brojnim gradovima. Intencija je pokušati smanjiti i kotrolirati broj istovremenih dolazaka na Pile, a tiče se kruzerskih gostiju. 

Kao što sam govorilo, 6. prosinca 1991. godine UNESCO.v promatrač je u pismu napisao da će se Dubrovnik obnoviti, ali kako će doći vrijeme kako će biti pod pritiskom prekomjernog broja gostiju. Dok mi o ovome danas govorimo, nema gostiju. Moramo dugoročno planirati. Dugoročno planiranje znači park and ride sustav na Pobrežju izletnički autobus tu dođe i ima sve što je potrebno. Ulaziš u javni gradski prijevoz i on te dovodi na Pile. Nitko drugi u budućnosti neće moći doći na Pile nego samo javni gradski prijevoz. Dovodimo li ih u povlašteni položaj? Ne, nego kontroliramo koliko ljudi dolazi u povijesnu jezgru. U skoroj budućnosti će oko povijesne jezgre moći samo automobili građana. 

Prijedlog odluke o kriterijima i mjerilima te načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva u 2020. godini. - usvojen

Prijedlog odluke o kriterijima za financiranje Javne vatrogasne postrojbe Grada Dubrovnika u 2020. godini. - usvojen

Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku. - usvojen

Nove cijene: 

16:53 Šutalo: Bitno je naglasiti da je dosadašnji način naplate bio bez elaborata. Prije nekolik ogodina je Sanitat izradio elaborat, a sad smo ga nadopunili te je dobio suglasnost Ministarstva. Također, mijenjamo i neke stvari koje se tiču izlaska ususret građanima. Neće više biti rezerviranih mjesta u ulicama Iza Grada i Frana Supila, a neke zone se dodaju u naplatu dakle Ulica Ante Šercera, Zaton... Mijenjaju se i cijene parkinga zbog kovida. Nulta zona i zona 2, mijenjaju se cijene, kao i cijena dnevne karte. 

Prijedlog odluke o dopuni Odluke o uređenju prometa na području Grada Dubrovnika - usvojeno

16:52 Đuro Šutalo, pročelnik: Govorimo o estama s prendošću prolaska. Izmjena se tiče u članku 7 te će GV utvrditi uvjete korištenja prometnica iz ove odluke. 

Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova na području Grada Dubrovnika - usvojen

16:30 Franković: Izricali smo mjere. No, u konkretnom slučaju, m ijedno slali zahtjev građevinskoj inspekciji, mi nemamo nadzor nad njima.Čudno je reagirala sanitarna inspekcija, ali nemam nadležnost nad njima. Znam tko je i kad to započeo, znamo da građevinska dozvola, osim u iznimnim slučajevima, može izdati u dva mjeseca. Sve druge se izdaju godinama. Ljudima moramo uliti povjerenje u sustav. Ne možemo reći da komunalno redarstvo tamo nije bilo. Mi ćemo izvršiti pritisak na inspekciju da tamo obilaze. Tu se radi nekakva duboka garaža, zamislite kako to izgleda kad tu uđe pikamer, sve se trese, oštećuje se imovina. Normalno je da se ljudi bune, i ja bih se bunio. Tu ima previše poveznica i previše čudnih priča. 

16:28 Kristić: Drago mi je što su zabranjeni najbučniji radovi koji izazivaju najviše tenzija. Zapriječavati neku djelatnost u vremenu krize bi dovelo do još više problema. Nisam siguran koliko smo imali izrečenih kazni zbog kršenja odredbi, sad imamo ovu bunu u Solinskoj. Inače, ako možemo poslati apel prema inspekcijama, investitor prijeti da će polomiti aute. Pozivam službe da izađu na teren i inspekcije da se utvrdi što se tamo događa. To je prešlo svaku mjeru. 

16:37 Uršić: Sad su zabranjeni samo zemljani radovi.  

Prijedlog odluke o dopuni Odluke o komunalnoj naknadi - usvojen.

16:27 Zlatko Uršić, pročelnik: Ona drugim riječima dgovori da je dospjeće naknade 31.12.2020. godine, a razlog su posljedice zbog koronavirusa. 

Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o ustrojstvu gradske uprave Grada Dubrovnika - usvojen

16:01 Šimac Bonačić: rekla bih da gradonačelnik želi biti  oprezan, no događa se ono što je modus operandi u HDZ-u; da oni koji su im suradnici odlaze. 

15:54 Franković: Danas sam dobio jednog velikog prijatelja i zbog toga sam sretan. 

15:52 Barač: Pustimo prazne priče nego nazovimo stvari svojim imenom. Ovdje se radi o ostavci Silve Vlašić i Frankovićev manjak povjerenja u svoje službenike. Franković ima mandat, može sve spojiti u jedan odjel, ali treba stvari imenovati. 

15:51 Dolores Lujić: Ako smo dali gradonačelniku pravo da ima 10 svojih suradnika, ovo je nepotrebna rasprava. Znamo da ne može on izabrati pročelnike po zakonu nego tko dobije na natječaju. No, dali smo mu priliku da izabere svoje suradnike. Ne vidim ovdje ništa sporno. 

15:42 Franković: Nije kriva Vučković Matić nego je naučila na jedna  drugačiji sustav upravljanja - da graodnačelnik dođe i da nešto Peru, nešto Jozu, nešto Ivu, da on na svom kompjutoru ima sustav e-dozvola gdje je pratio efikasnost izdavanja dozvola. Dolazite iz sustava gdje pojedinac ima nadmoć, no mi smo jednim malim dijelom uspjeli razvlastiti gradonačelnika da on ne bude svemogući bog i dio tih ovlasti smo prebacili na GV, npr cijene javnih površina i sl. Ništa se ne mijenja osim što ćemo sada imati jednog pročelnika manje. 

15:41 Vučković Matić: Ako ste glavni i odgovorni, onda ste priznali da ste odgovorni i za bana Jelačića. Ako ste već htjeli spajati, što onda niste spojili DURA-u i Odjel za EU fondove. 

15:40 Potrebica: Spajanjem odjela gradonačelnik ne dobiva nikakve ovlasti koje mu i inače ne pripadaju. 

15:39 Franković: Ne znam bi' li se smijao ili plakao. Gradonačelnik je jedina odgovorna osoba u gradskoj upravi, po hijerarhiji su dalje pročelnici. Je li razumijete što ste rekli? Pa tko je dosad imao ovlasti? Sveti Petar? A mene nijednom još nije pogodio kamenom u glavu. 

15:39 Vučković Matić: Ovo je naknadna pamet. Spajanje odjela godinu dana pred izbore nema nikakvog smisla osim da gradonačelnik pod svoje skute uzme i izdavanje dozvola. Ovo je štetno i za građane i za grad. 

15.32 Franković predstavio amandman: Kao što znate, prije nekoliko tjedana su stupile promjene, a pročelnica Vlašić je podnijela ostavku. Za v.d. smo imenovali dosadašnjeg pročelnika za nekretnine. Kroz tijek rada, ono što sam vidio je činjenica da UO za nekrentine i UO za poslove gradonačelnika su spojene posude. Spajamo ta dva tijela koja je po meni bilo potrebno spojiti. To bi bilo puno funkcionalnije. Čuo sam da me se proziva da ću dobiti apsolutnu moć. Pod kojim god to bilo odjelom, gradonačelnik odgovara za svaki odjel, nema tu veće ili manje moći. Što se tiče amandmana - unosi se dodatna obveza UO za urbanizam koja kaže da je to tumačenje i davanje mišljenja oko izdavanja dozvola i je li to u skladu s GUP-om.

 Prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Dubrovnika za 2019. godinu. - usvojen

15:26 Bogdanović: Nisam ja!

15:23 Franković: Ispričavam se što sam rekao da ste bloker, gospodine Barač, vi ste vloger. Bogdanović je bloger. 

15:23 Potrebica: Moram vam objasniti što je suficit. To znači da nismo ostvarili programe i projekte koje smo sugrađanima obećali kad smo usvojili proračun. Dakle, vi biste svjedno lagali građane. 

15:22 Franković: Hvala gospodinu Baraču na pohvali. Kad dobro gospodariš novcem i kad nisi nikome dužan, a i dalje imaš na računu dovoljno sredstava, to znači dobro gospodarsko planiranje novca. Ako je ikako moguće, pošto ste postali 'youtuber' ili influencer ili kako se to već zove, stavite svoje i moje izlaganje i stavite emotikone. 

15:21 Barač: Kako štednja nije moguća kad se višak prihoda prebacuje za iduću godinu?

15:12 Franković: Dok vas ne opeče, onda ne mislite da će se dogoditi teški trenutak. Postojale su mogućnosti, no nismo ih iskorištavali jer smo razmišljali da će biti dobro. No, došao je crni scenarij. Može se i treba se osigurati proračunska pričuva na ančin da se dogovorimo koliki dio proračuna će to biti. Da se ovo dogodilo u listopadu, ne bismo bili zabrinuti, to bi do proljeća prošlo, a Grad bi već tad imao 70,80 milijuna. Dogodilo se u najgore moguće vrijeme. 

Što se tiče informatiziranosti sustava, to je u prilično visokoj fazi i neka to svatko gleda koliko hoće, uopće nije problem. 

15:20 Kristić: Ovo je točka tehničke prirode, to je nešto što ćemo podržati. No, postavio bih nekoliko pitanja. Graf govori kako je proračun porastao za više od 100 posto u proteklih pet godina. Jesmo li mogli pojačati proračunsku pričuvu koja nam je uvijek minimalna? Kad će Grad javno predstaviti svoj Proračun i kad će biti dostupan građanima? 

15:03 Franković: radi se o tehničkom dokumentu o prihodima i rashidoma u prošloj godinu. No , staram da je važno isktanuti stranicu 122 gdje se mogu vidjeti ukupni prihodi Grada kako su rasli iz godine u godinu. Od ostvarenja 2015 na 398 milijuna, 2017. je došlo do pada jer je to bila godina prijelazne vlasti odnosno povjerenice i preuzmanja odgovornosti, 2018. godine ukupni prihodi su 537 milijuna, a 2019. godine je to 679 milijuna. To govori kako se gospodarilo javnim sredstvima. Žao mi je što jedinice lokalne smaouprave nemaj umogućnost dugoročnih štednji jer bismo onda mogli promišljati na druge načine, ali vjerujm da će u budućnosti to biti omogućeno. Ova kriza će uzrokovati dramatični pad proračunskih sredstava, a Rebalans Proračuna je gotovo pa spreman. Bilo je teško uravnotežiti prihode i rashode jer prihodi su sada fikcija, na ničemu realnom ih ne možemo planirati. 

Kad pričamo o porezima prirezima i doprinosima to su sve prihodi koji su indirektno vezani uz turizam. Izostala su sredstva od žičara, zidina, ulaznica za muzeje. Čak i sami prihodi za prodaju nekretnina su stagnirali.

Realno, sto posto smo vezani uz turizam. Koja god druga djelatnost bila, opet je krajnji potrošač gost odnosno turist ili domaći stanovnik koji ima prihode koje ostvaruje putem turističkih aktivnosti.  

Kurezere smo riješili ,trebali smo avion iz SAD-a imati, sve je bilo lijepo posloženo, a onda se dogodila situacija koja je zaustavila ne samo Dubrovnik nego i cijeli svijet. Virus pomalo kopni, a veseli na inekcija koju priprema EU gdje bi dio sredstava došlo i prema jedinicama lokalne samouprave. To bi nam pomoglo da dođemo do travnja 2021. godine kad očekujemo oporavak, ali nekako je bilo. To ne možemo očekvati prije 2023. godine. TUI čak govori o 2024. godini. 

15:03 Potrebica: Većinom glasova je Odbor dao suglasnost za Proračun, uz jedan glas protiv.

2.  Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu gradonačelnika Grada Dubrovnika u razdoblju od 1. srpnja 2019. do 31. prosinca 2019. godine - usvojen.

14:04 Miho Obradović: Dobro bi bilo da raspravljamo o rebalansu, a ne o tome gdje je gradonačelnik sve hodao. Ovdje uvijek nabrajate isto azil i druge stvari.

14:00 Marijo Bekić: O projektima iz ovog izvješća možemo reći da o njima pričamo još od kad smo bili djeca. Ovo je privremeno stanje i vjerujem da će se sve brzo oporaviti i normalnizirati. Grad Dubrovnik je jako dobro reagirao i pomogao nam.

13:49 Nikša Selmani: Niste spomenuli Grabovicu, azil za životinje, više se brine za Mokošicu nega za Grad.

13:40 Marina Vučković Matić: Stječe se dojam da je gradonačelnik direktor Libertasa koliko se spominje u izvješću. Rebalans će tek nakon srpnja zbog izbora. U izvješću ste preskočili sastanak s gradonačelnikom Bandiće. Smatram da ovo nije dobro i da je to mazanje očiju.

13:37 Vido Bogdanović: Molim vas predsjedniče da ovo držite u kolosijeku. Ne možemo slušati vaša prepucavanja, organizirajte sučeljavanje, zloupotrebljavate Gradsko vijeće. Imamo dovoljno materijala za danas.

13:36 Jadran Brač: Gradonačelnik je skupština Vodovoda, a ja nemam utjecaja na vašu pravnu zastupnici i moje je pravo da to analiziram.

13:34: Marko Potrebica: Moramo mjeriti istim metrom. Vi ste prozivali moju odvjetnicu i radili ste tako pritisak, a ona radi svoj posao za novce. Bilo bi dobro da se vratimo na temu.

13:33 Mato Franković: Ja sam svoje obrazovanje dokazao. Kažete da je skadalozno ponašanje i da je ovo Sjeverna Koreja. Evo upravo ste vi u Vodovodu uznapredovali u zadnjih 6 mjeseci.

13:32 Jadran Barač: Vi ste meni prijetili otkazom sa govornice. To je skandalozno. Obratite se upravi, a znam da će oni reći da sam radišan, svi koji su nešto tražili od mene odradio sam. Ponašajte se odgovorno s minimalnom dozom obrazovanja, imate ga jako malo, ali imate odgoja.

13:27 Mato Franković: Trebate se raspitati. Sve funkcije koje sam imao ostavio sam traga, pitajte ljude što i kako sam radio u Generalturistu. Oko ACI marine nije istina, pokušalo me se smijeniti jer sam imao izvrsne rezultate, sedam godina nagrada. Pitajte mog prijatelja Gorana Beusa Richembergha, ali i Ostojića i Bernardića. Ja sam napravio u jednom danu koliko vi u radnom vijeku.

13:25 Jadran Barač: Neprimjereno je korisiti govornicu za takve stvari. Ako imate neke primjedbe napravite pressicu a ne iznositi optužbe kao baba na placi. Dođite kod mene u kancelariju pa samnom provedite dan. Da nije bilo HDZ-a ne bi mogli biti skladištar u Irskoj, za vas su mijenjali statut ACI marine da budete direktor. Vi ste zadnji koji bi imali reći nešto oko toga.

13:24 Mato Franković: Pitao sam kako se zvao onaj naš HDZ-ovac koji nije ništa radio rekli su mi da je Rade Buljubašić. Vi ste SDP-ov Rade Buljubašić. Nitko ne zna što vi radite u Vodovodu. Svaka stranka ima svoga uhljeba, imao je i HDZ, ali postoje časni ljudi koji rade. Vi ste sigurno jedan od Rada Buljubašića SDP-a. Predobro znam, ali ne znam kako netko ima obraza pričati. Sjedi đe si ni za đe si nijesi, rekli bi Crnogorci.

13:22 Jadran Barač: Mene je gradonačelnik nazvao primjerom najvećeg uhljeba u Hrvatskoj.

13:15 Mato Franković: Sjajno ste ovo posložili i molim vas da nam date taj dokument. Odlično ste sve predstavili. Podržavam vas i tako ćemo raditi ubuduće.

13:12 Tatjana Šimac Bonačić: U ovom izvješću je jako puno futura. Predlažem vam da na kraju svakog izvješća navedete i koliko je u to vrijeme bilo zaposlenih. Bilo bi dobro spomenuti i rebalanse i javne nabave po upravnim odjelima, unutarnju reviziju

13:07 Mato Franković: Hvala što ste otvarali projekte. Ovo je razdoblje do 31. prosinca, takav je protokol jer je primjerice riva u Rožatu otvorena u ovoj godini.

13:04 Jadran Barač: Neki projekti su drugačije predstavljeni, nisu navedeni iznosi i detalji tako da je to pitanje forme izrade izvješća. Također dio oko protokolarnih radnji, u više navrata piše kako ste se s kolegom Oparom zalagali oko liberalizacije. Zanimaju me zaključci te inicijative. Zgodno je kako ste kako ste Lapadski trg preimenovali u javnu površinu. Niste mene naveli kao dio protokola jer sam ga ja otvorio.

13:01 Mato Franković: Broji projekti su završeni. Istaknuo bih kako ćemo za par dana objaviti izvješće gradonačelnika sa svim detaljima. Sve sam naveo u dokumentu, sve ti lijepo piše, ima 58 ukupno projekata, navedeni su potpisani projekti u tom razdoblju kao i oni EU projekti. Ovo je ono što smo radili od srpnja do prosinca.

1. Vijećnička pitanja.

12:28 Mato Franković: Slučaj je imao dvije dimenzije. Došlo je do zapreke oko pomorskog dobra, mislim da su problemi otklonjeni. Također, problem je i Ulica Vlaha Bukovca. Mi smo za investicije, ali one koje poštuju javni interes. Paralelno s time, vlasnici jednog hotelskog lanca su razgovarali s investitorom imali su drugačiji koncept. Cilj je zaštiti javni interes i da se to što prije otvori. 

12:57 Rikard Rosseti: Što će biti s hotelom Belvedere?

12:50 Miho Obradović: Samo dvije nakaradne zgrade su niknule za vrijeme prošle uprave a to je na Gimanu i kod magistrale. Vi ste jedini krivac za ovaj GUP.

12:49 Mato Franković: Tko o čemu - HNS o GUP-u... Samo ću to reći. Što god SAF-u odluči o Libertasu podržat ćemo.

12:47 Miho Obradović: Kad ste došli na vlast procvala je nakaradna gradnja, istina je kako je sve prema postojećem GUP-u. Vaši poznanici su već počeli graditi. Što znači uskoro da bi trebali dobiti dokument? Je li istina da se planira preuzeti 11 Libertasovim autobusa iako imaju primarni retarder?

12:45 Mato Franković: Mi smo usvojili gospodarenje poljoprivrednih zemljišta, sad je idući korak da raspišemo natječaj sukladno tom programu i dodijelimo ljudima prema koeficijentima. Ide se u tom smjeru. Moja porukama udrugama je da im financiramo osnovne troškove i plaće, ali ne i programe. Dobit će novce za struju, vodu, komunalije...

12:44 Dolores Lujić: Je li Grad spreman dati ljudima zemljište za obradu i time spriječiti da se to prenamjeni u građevinsko? Mogu li udruge očekivati sredstva da podmire troškove?

12:24 Marina Vučković Matić: Sami ste rekli da ste pregovarali s Lufthansom. Trebate tražiti od Zračne luke dokument oletovima. Rebalans je najvažniji i dužnost je vaša bila staviti novi dokument i da nam pokažete gdje sve trebate rezati. Potreban je hitni rebalans.

12:38 Mato Franković: Kažu neke analize da čitač portala čita samo naslove, rijetko uđe u tekst. Ja sam na FB objavio službenu objavu Lufthanse koji su objavili kada će uspostaviti letove, nisam isticao ništa osim službenog. U međuvremenu je došlo do službenih obavijesti da će kompanije u 6. mjesecu doći do novih letova Tel Aviv, Stockholm, Pariz, Porto... To nisam ja izvukao iz špaga. Što je tiče rebalansa istaknuli ste da je šteta za grad sve veća. Koja šteta? Grad je likvidan, stabilan, pomogli smo poduzetnike, bolnicu, socijalno ugrožene građane... Sve smo napravili što je bilo potrebno i zadržali Grad u plusu. Brojne ustanove poput muzeja, Libertasa i drugi nisu imali lipe prihoda jer je sve stalo, a mi smo uspješno svladali krizu.

12:35 Marina Vučković Matić: Na klupama sam očekivala rebalans proračuna. Možda su vas izbori omeli u tome. Molim vas da to dođe čim prije na klupe jer svaki dan je šteta sve veća. Ako je suditi prema dolascima i letovima niste dobar pregovarač jer nema dolazaka osim odnog iz Zagreba. 

12:28 Mato Franković: Mi smo asfaltirali 100 tisuća metara ceste u tri godine. Slažem se da smo trebali raditi sad, ali nije bilo novaca. Vezano za Libertas, traje z Zagrebu sastanak na ovu temu. Ne želimo dovoditi u pitanja kvalitetu, ali nećemo platiti nešto što ne trebamo. Imali smo indicije da će se nešto dogoditi i pisali smo im da to isprave. Angažirali smo i vještaka. Solaris nije neka levatska firma, ali želimo da sve bude jedan kroz jedan, radit ćemo ispravno ili nikako. 

12:26: Blaž Pezo: Kad će te izmjene GUP-a? Hoće li biti prenamjene zemljišta koje su zelene površine u građevinske? Hoćete li pojasniti što je bilo s Libertasovim autobusima?

12:18 Mato Franković: Obala Rijeke dubrovačke ima problem koji traje 70-100 godina, svake godine imamo novi mulić, nasipa se... Održana je sjednica Vlade i dali su potporu za sanaciju te obale. Nakon toga smo poduzeli niz radnji kako bi tu priču doveli do kraja. Treba nam par mjeseci da to sve završimo i to ide u dobrom smjeru. Sve to što je bespravno izgrađeno bit će srušeno. Da smo imali zakonsku ovlast prvog dana stupanja ove gradske uprave bi li zaustavili ovu aktualnu gradnju? Ne bi je zaustavili jer se radi o započetim postupcima, traju niz godina. Mene volite napadati po GUP-u jer nemate što drugo. Grade se zgrade po GUP-u iz doba Jugoslavije jer je postupak počeo tada. Želim vidjeti lica svih vas kad vam predstavimo izmjene GUP-a to će biti skoro. Radili smo s Društvom arhitekata. Nikad nisam bio ničiji predstavnik. Zaboljet će mnoge glava i špag kad vidite izmjene GUP-a.

12:14 Maro Kristić: Nedavno sam pisao o uzurpaciji javnog dobra na području Rijeke dubrovačke. Zašto se taj dio ne može označiti kao dio javnog puta? Imamo nekoliko gradilišta koja su oštetila javne prometnice i to prolazi bez kazne. Zašto se prometnice nisu uredile sad dok nije bilo prometa?

12:02 Mato Franković: Ozbiljni ljudi kad potpisuju dokumente preuzimaju i obveze. Nisam nikad bio dio predizbornog igrokaza kada sam potpisivao oko 300 milijuna kuna EU sredstava. Lapadska obala je kompleksan projekt, on je namjerno stavljen kao široki projekt i dio je projekta Gruža kao moderne zone. Obala je vrijedna 70 milijuna kuna, a financirat će ga EU fondovi i ministarstvo i bez obzira kako završili izbori sve to ide dalje. Projekt je rezultat ove gradske uprave.

12:10 Marko Potrebica: Potpisali ste ugovor za Lapadsku objavu. Kasnije sam uočio da su neki vijećnici to komentirali kao predizborni igrokaz. Možete li pojasniti?

12:09 Mato Franković: Svi uvjeti načina dobivanja potpore su javni i tako su išle potpore. Dostavit ćemo vam podatke koje tražite za portal.

12:07 Matko Munitić: Kontaktirali su me neki ugostitelji zašto nisu dobili potpore a oni su kod privatnih vlasnika? DDS moli da nam dostavite podatke koliko novaca je dobio portal Dubrovnik press, svaki mjesec.

12:03 Mato Franković: Reagirao sam na taj problem. Kad su me stanovnici pozvali napravio sam ono u skladu sa svojim mogućnostima. Prvo sam pozvao komunalno redarstvo da provjeri i oni su utvrdili prekomjernu mehanizaciju. Nakon toga poslao sam i prometno redarstvo te nakon toga sam poslao zahtjev građevinskoj inspekciji da utvrdi zakonitost gradnje. Nakon daljnjih traženja stanovnika zatražio sam od upravnog odjela da provjerim dokumentaciju. Dozvala je izdana 2016. godine, produžena 2019. Konsternirao sam se kad sam vidio da je najglasniji stanovnik osnivač firme koja gradi, on je ishodovao dozvolu. Mislio sam da tu problem neki ima pa sam provjerio, a rijetko to radim pa sam tražio da ministarstvu utvrdi zakonitost dozvole. Reorganizacijom gradske uprave puno će se toga poboljšati.

12:01 Nikša Selmani: U Solinskoj ulici stvari su izmakle kontroli. Želimo da nas izvijestite o tome što se događa. 

11:57 Tatjana Šimac Bonačić: Mogu li se postaviti svjetleće led bljeskalice u Ulici Iva Dulčića jer se ne vide na vrijeme pješaci? 

11:50 Mato Franković: Početkom mandata pokušavam doći do toga da Grad kupi tu zgradu. Sukladnom imovinsko-pravnim odnosima Grad gubi sporove pa plaća najam za vrtić stoga je upućeno pismo namjere upravi HEP-a u kojoj smo iskazali želju da kupimo tu zgradu. Trebalo je provesti sve procedure, upravu, skupštinu...  Cilj je da se zgrada kupi i mislim da nam u tome mogu pomoći Blaga djela i DPDS. Vjerujem da će do kupoprodaje doći, ali ne sada kad imamo privremenu vladu. Čekat ćemo jeden i donijeti odluke po pitanju toga. Što se tiče blagajne Grada Dubrovnika... Mi smo prvi upozorili o ovoj zdravstvenoj ugrozi i upozorili da dolazi. Pripremali smo se za takav scenarij. Možemo koristiti sredstva putem cash pool tako da ne ulazimo i minus nego koristiti svoja sredstva. Predstavit ćemo ulazak u minus od 60 milijuna kuna što bi nam omogućilo da preživimo do iduće godine. Smanjili smo troškove, došli smo do situacije da smo likvidni i stabilni te da imamo iznos na računu. Ovaj travanj je zabilježio 17 milijuna kuna i kontinuirano nastavljamo padati. Prenijeli smo sredstva u iznosu preko 20 milijuna kuna, ali smo uspjeli izbalansirati proračun i podijeliti svim ugroženim skupinama. Vjerujem da ćemo u nadolazećih dva mjeseca tako izdržati. 

11:47 Jadran Barač: 17. travnja ove godine gradonačelnik je najavio kupnju nekretnine HEP-a u Gružu, sredstva ste izdvojili zaduženjem i donacijom DPDS-a. Oni su rekli kako nemaju novaca. Je li to razumno sad a još je treba i adaptirati, košta 8 milijuna kuna. Drugo pitanje za gradonačelnik bilo bi oko rezova zbog koronakrize. Najavili ste minimalac i da gasite sve što nije neophodno. Možete li izvijestiti o proračun vezano za te rezove?

Popularni Članci