AMERIKANCI ZAPELI U GRADU 'Vuku nas za rukav, obožavaju nas, nude pomoć, što god treba'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: 24 sata
Sandy i Bill Ward te Amanda Sheeran jedni su od rijetkih turista zapelih u Hrvatskoj. Ovi Amerikanci se nalaze u Dubrovniku, a priču o njima donio je 24 sata.

Novinarka 24 sata susrela ih je na Stradunu. Sandy i Bill su supružnici, a Amandu su upoznali u Dubrovniku.

- Umirovili smo se u listopadu i počeli smo putovati u studenom. Pune dvije godine planirali smo ovaj put. Prvi dan ožujka došli smo u Dubrovnik, u travnju smo trebali biti u Splitu, ovaj mjesec trebali smo biti u Zagrebu, idući u Veneciji, ali to se neće dogoditi. Za situaciju s koronavirusom saznali smo tek kad smo došli u ožujku, vlasnik apartmana rekao nam je da će se uskoro sve zatvoriti. Tad smo promislili da je sigurnije ostati ovdje nego otići u SAD - priča Bill za 24 sata. 

Amanda je zapravo planski izbjegla u Dubrovnik. 

- Ovdje sam već sedam tjedana, a u Hrvatskoj dva i pol mjeseca. Tu sam prebjegla iz Izraela. Ja jesam porijeklom iz SAD-a, ali tamo ne živim nego inače stalno putujem, tako da sam bila u Izraelu kad se sve ovo počelo događati. Rekla sam sebi "uh, stvari postaju gadne", trebala bih otići negdje gdje ću biti sigurna, gdje su dobre bolnice. Nisam znala da će to biti Dubrovnik. Tad sam birala državu, ne grad. Tražila sam neku koja je lijepa, ima zanimljivu povijest i arhitekturu. I dobar zdravstveni sustav, naravno. I da bude jeftina. Otvorila sam kartu svijeta i zaključila "pa idem negdje u Europu. Zbog bolnica. A Hrvatska baš dobro izgleda" - počinje svoju priču Amanda. Otišla je tada najprije u Zagreb. Odlučila je putovati nekoliko mjeseci po našoj državi, ali kad je bila u Istri, čula je za zatvaranje granica županija i gradova. 

- Vidjela sam da se sprema "lockdown" i da moram odabrati jedno mjesto. Tad sam znala da će to biti Dubrovnik jer ovaj grad nikada neću vidjeti bez turista. Naljepši je na svijetu, a ja sam sada praktički jedini stranac. Pa to je predivno. - dodaje nadahnuto.

Inače, Amanda je pohvalila i Dubrovčane.

- Da, ljudi su sada jako prijateljski raspoloženi prema turistima! Vuku nas za rukav, obožavaju nas. Nude pomoć, što god treba. Baš su srčani. Čim otvorim usta i kažem "hi!" svi se šokiraju. "O moj Bože! Tko ste vi, odakle ste došli!?", viču. A onda ih zanima kako sam frizički stigla, jesam li se teleportirala... - živopisno će Amanda kroz smijeh.

Cijelu priču pročitajte OVDJE.

Popularni Članci