Autobuseri se pobunili protiv točaka s Gradskog vijeća: 'Iznenađeni smo što se donose takve odluke sada, kad smo toliko pogođeni!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Novi Pravilnik o prometovanju Ulicom branitelja Dubrovnika u smjeru kretanja Boninovo-Pile sutra će se naći na sjednici Gradskog vijeća, a on predviđa kako će kretanje spomenutom dionicom biti dostupno samo autobusima 'Libertasa', kao i vozilima s posebnom dozvolom od strane Grada Dubrovnika. Osim toga, dozvolu Upravnog odjela moći će ishoditi svi oni koji budu zadovoljavali propisane uvjete, a među njima je i europska ekološka norma motornih vozila EURO6.

Predsjednica Udruge autobusera 'Ragusa bus' Vesna Lukić kazala je kako su zatečeni odlukama koje bi trebale biti donesene, posebno točkama 7. i 11. koje će se naći na sjednici Gradskog vijeća. 

"Iznenađeni smo jer se sada, kad nema turista i kad smo u nezavidnom položaju, donose ovakve regulacije koje se tiču prometa i zglobnih autobusa," izjavila je Lukić koja kaže kako apeliraju na Gradsko vijeće da se spomenute točke maknu s dnevnog reda. 

"Institucije, odvjetnici, pa i Sindikat, rekli su nam kako su odluke mimo svih zakona, pa i mimo Ustava, jer je to čisti monopol i jer je propisano kako se privatnom sektoru moraju osigurati isti uvjeti kao i ostalima," izjavila je. 

Također, naglašava kako odluke nisu u skladu ni s Zakonom o cestovnom prometu jer zglobni autobusi nisu nadležni za prijevoz putnika te kako se autobusi javnog gradskog prijevoza mogu koristiti isključivo za komunalni prijevoz, što ih razlikuje od povremenog prijevoza. 

Kako kaže, za njih je sporna i euro norma.

"Euro norma može biti uvedena ili kao zona, kao što je situacija u Munchenu, ili da to budu prstenovi, kao što je situacija u Veneciji. U Dubrovniku se euro norma uvodi samo za određene autobuse," kazala je Lukić dodavši kako autobuseri predlažu gradnju parkinga na Pobrežju, kao i uvođenje propisa prema kojem strani autobusi mogu koristiti samo vanjske parkinge. 

IB

Popularni Članci