LAKŠE DO VOZAČKIH DOZVOLA Od iduće godine jeftinija autoškola

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivo Cagalj/PIXSELL
Od početka studenog na snazi su nova pravila poslovanja autoškola koja donose više poduzetničke slobode na ovom dosad strogo reguliranom području.

Stručnjaci su podijeljeni oko učinkovitosti nove regulative. Dok jedni smatraju da će liberalizacija dovesti od pada kvalitete usluga i dampinga, drugi vjeruju da će potrošači profitirati jer će tržište donijeti bolji omjer cijene i kvalitete, piše tportal.

Dosadašnja pravila određivala su minimalnu cijenu nastavnog sata u autoškoli i ona je, primjerice, za B kategoriju iznosila 115 kuna. Autoškole tako nisu mogle spustiti cijenu usluge ispod te minimalne, čime se nastojao zaštititi određeni kvalitativni minimum usluge.

Kako pravila Europske unije nalažu formiranje cijena po tržišnom modelu, kao i druge uslužne djelatnosti, i tržište autoškola našlo se na udaru liberalizacije. Usprkos otporu vlasnika autoškola, kojih je u Hrvatskoj registrirano oko 350, krajem listopada usvojen je Zakon o sigurnosti prometa na cestama, koji donosi oštriju konkurenciju i na ovom području, piše tportal.

Glavna novost je ukidanje regulirane minimalne cijene, čime se otvara prostor za njihovo snižavanje. Trenutno u Zagrebu za školovanje za B kategoriju treba izdvojiti 5700 kuna, na što treba dodati niz ostalih stavki (tečaj prve pomoći, liječnički pregled, ispiti iz prve pomoći, prometnih propisa i upravljanja vozilom), pa ukupni trošak stjecanja dozvole za vožnju osobnog automobila premašuje 7000 kuna.

Više pročitajte ovdje.

Popularni Članci