OSIGURANO FINANCIRANJE LUČINOG RAZDOLJA 'To je tvornica za obradu otpada, projekt nije upitan'; prosvjednici ministra nazvali 'grobarom Primorja'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt 'Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje' potpisali su danas u Dubrovniku ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i direktor Agencije za gospodarenje otpadom d.o.o. Josip Bačić.

Radi se o projektu kojega su proglasili da je 'od državnog značaja' te je ukupna vrijednost 494 milijuna kuna čiji ukupni prihvatljivi troškovi iznose 408.686.935,00 kuna, od čega je 70,18 posto, odnosno 286.809.158,73 kuna osigurano iz fonda EU Konkurentnost i Kohezija, 19.82 posto osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a deset posto osigurava Dubrovačko-neretvanska županija.

Prosvjednici su pred Gradskom vijećnicom u Dubrovniku dočekali ministra Ćorića, a dobacili su mu kako je 'grobar Dubrovačkog primorja' te su ga pitali za Studiji izvodljivosti. Studiju na engleskom jeziku, koju je izradila Agencija za gospodarenje otpadom, jutros su medijima poslali iz Dubrovačko-neretvanske županije prije potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za centar.

"Zbog interesa javnosti Agencija je ishodila suglasnost izrađivača Studije izvodljivosti za projekt Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje za objavu engleske verzije Studije i prije službene primopredaje", naveli su iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Na upit novinara zašto je studija objavljena baš jutros i to na engleskom jeziku, a svi su je tražili i prije, župan Dobroslavić je kazao kako nisu imali autorsko pravo na nju, dok je direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić najavio kako će studija na hrvatskom jeziku biti gotova za sedam dana.

- Odlučilo smo je objaviti da barem imamo na engleskom jeziku ako nemamo na hrvatskom. Ona se može čitati danima i sigurno će biti rasprave. Sve će sve znati, nema tu nikakvih tajni. Morali smo regulirati odnose s onima koji su izrađivali studiju i objavili smo je na dan potpisivanja ugovora - kazao je Dobroslavić koji je kazao kako je centar za gospodarenje otpadom ključni projekt za ukupan sustav gospodarenja otpadom u Županiji čija izgradnja je planirana do kraja 2022. godine.

- Do tad ćemo raditi na tome da gradovi i općine odvajaju što je više moguće otpada tako da konačna količina otpada koja dolazi u centar bude što manja i da ljudima bude što jeftinije korištenje te usluge - poručio je Dobroslavić koji je na pitanje o cijeni tone otpada u Lučinom Razdolju rekao kako će zavisiti od više stvari, a prema njegovim navodima ona će iznositi 92 eura po toni. Župan je u svome govoru istaknuo kako je gradnja centra složen projekt, a dodao je kako je financiranje od strane EU potvrda da je on izrađen na najvišim standardima.

- To je tvornica za obradu otpada i nema mjesta argumentima da je on upitan. Nadam se da nećemo imati žalbe kao što smo imali za Pelješki most. Želja nam je da imamo što manje otpada, a onaj koji je tu da se što više pretvori u sirovinu te takav stigne u centar - naznačio je župan Dobroslavić.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poručio je kako je "494 milijuna razloga za sreću u Dubrovačko neretvanskoj županiji".

- Kad smo imali sastanke prije nekoliko godina projekt je bio u neizvjesnoj fazi jer mi koji kreiramo politiku gospodarenja otpadom nismo znali u kojem smjeru želimo ići. No, sustav je pokrenut i imamo zacrtani cilj koji je u smjeru uređenih ekonomija. Bit će izazova javne nabave, ali smatram kako će pitanje gospodarenja otpadom u 2023. godini u Dubrovačko neretvanskoj županiji biti riješeno - naveo je ministar Ćorić.

Direktor Agencije za gospodarenje otpadom d.o.o. Josip Bačić istaknuo je kako je prikupljena sva dokumentacija za gradnju centra poput ishođenja dozvola i drugih akata.

- Danas smo svjedoci uspjeha koji je prepoznala i Europska unija. Potpisivanjem ugovora idemo u provedbu i ostvarenje cilja, a to je zaštita okoliša i smanjenje volumena otpad, a da bi sve to mogli ostvariti nastavljamo zajedno raditi - istaknuo je direktor Agencije za gospodarenje otpadom d.o.o. Josip Bačić.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić naznačio je kako će nadležna tijela kontrolirati sve faze provedbe projekta.

- Puno je izazova pred nama i siguran sam da ćemo zajednički to riješiti. Ovo je veliki infrastrukturni projekt, a čeka nas najzahtjevniji dio posla - kazao je Kukić.

Gradonačelnik Mato Franković govorio je o važnosti centra za gospodarenje otpadom-

- Danas smo svjedoci iznimnom danu kako za Županiju tako za gradove i općine. Svoj uspjeh temeljimo na baštini, ali i okolišu koji je zaštićen. Svjetski trendovi su se promijenili i upravo ovakvi centri su primjer kako se smeće može iskoristiti kao važna sirovina. Svjedoci smo problema koje imamo s Grabovicom i napokon kad se ovaj centar izgradi moći ćemo se pohvaliti. Nadam se da će bageri brzo početi raditi - poručio je dubrovački gradonačelnik.

Popularni Članci