Dr. Betica Radić o koroni: Sad je vrijeme pripreme za drugi val!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Infektologinja dr. Ljiljana Betica Radić u svom je statusu koji je objavila na društvenim mrežama objavila nova saznanja o virusu Covid-19. Objavu prenosimo u cijelosti. 

"Danas je Međunarodni dan planeta Zemlje. Jedna od pet osoba širom svijeta mogla bi biti izložena povećanom riziku od teškog oblika bolesti Covid-19. To je rezultat još nerecenziranog istraživanja Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM). Autori procjenjuju kako je 1,7 (1,0 - 2,4) milijardi, 22% [15-28%] globalne populacije pod povećanim rizikom od teškog oblika bolesti COVID-19. Udio stanovništva s povećanim rizikom kreće se od 16 posto u Africi do 31 posto u Europi. Kronična bolest bubrega, kardiovaskularne bolesti, dijabetes i kronične respiratorne bolest su najzastupljenija stanja u muškaraca i žena starijih od 50 godina. Afričke države s velikom prevalencijom HIV / AIDS-a i otočne zemlje s velikom prevalencijom dijabetesa također imaju visok udio stanovništva u povećanom riziku. Prevalencija multimorbiditeta (> 1) tri puta je veća u Europi nego u Africi (10 posto prema tri posto).
Dodatni problem je što za mnoge od tih osoba rizično stanje nije dijagnosticirano i prepoznato u zdravstvenim sustavima. Zato postoji hitna potreba za ozbiljnom analizom rizika povezanih s COVID-19, kako bi zemlje mogle identificirati grupe s najvišim rizikom i razviti mjere ciljane zdravstvene zaštite i skrbi i tako ublažile učinke pandemije COVID-19. Sad je vrijeme za analizu osobnog rizika. Sad je vrijeme pripreme za drugi val," poručila je Betica Radić. 

Popularni Članci