Država planira izgradnju tisuću POS stanova, ali ignorira Dubrovnik. Raspitali smo se zašto

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Putem Programa društveno poticane stanogradnje (POS) dosad je izgrađeno više od osam tisuća stanova u koje je uloženo četiri milijarde kuna, a do 2021. planira se graditi novih tisuću stanova, izvijestili su prije nekoliko dana iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Tako su navedene i lokacije za izgradnju novih POS stanova, a to su Zagreb, Zadar, Split, Trogir, Solin, Biograd na Moru, Bol, Cres, Krk, Kraljevica, Lovran, Osijek, Poreč, Vis i Vrsar, pri čemu maksimalna cijena stana po kvadratnom metru može iznositi 1.319,64 eura. 

I dok se iz Ministarstva graditeljstva hvale mjerama koje su poduzeli po pitanju POS-a, na listu lokacija novih POS stanova nije uvršten Dubrovnik, barem ne za razdoblje do 2021. godine. Pri tom vrijedi spomenuti kako se Dubrovnik konstantno nalazi na prvom mjestu najskupljih gradova u Hrvatskoj kad je riječ o nekretninama, što mladim obiteljima predstavlja problem jer se većinom ideja o kupnji vlastitog stana izjednačava s gotovo nemogućom opcijom. 

Istina je kako Država u Mokošici gradi 65 stanova za branitelje, no pitanje stambenog zbrinjavanja mladih obitelji spalo je na Grad koji najavljuje nove stanove po modelu dubrovačkog POS-a na području Solituda i Mokošice. Uz sve navedeno, gradonačelnik Mato Franković prošle godine je predstavio i potpuno novi model stambenog zbrinjavanja mladih obitelji. Riječ je o kreditiranju kupnje prvog stana mladima pa će Grad kupnju prve nekretnine financirati s 30 tisuća eura, a u ovoj godini bi ta mjera trebala pomoći 30 mladih obitelji.

No, od strane Države koja bi u prvom redu trebala voditi računa o pitanju stanogradnje i stambenog zbrinjavanja obitelji koji nemaju riješeno stambeno pitanje zasad nema pozitivnih vijesti. 

Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, jedan od razloga leži u zakonitostima tržišta nekretnina. Poznato je kako je 'kvadrat' stana u Dubrovniku (višestruko) skuplji nego u ostalim gradovima, pa izvođači radova u POS izgradnji u takvim prilikama ne vide isplativost i teško se odlučuju na gradnju po cijeni koje određuje Ministarstvo. Prema neslužbenim informacijama koje smo dobili iz dobro upućenih izvora, u Dubrovniku su i sami troškovi cijelog postupka izgradnje veći, pa i zbog činjenice kako je doprema materijala skuplja zbog geografskog položaja, ali i kompliciranija zbog potrebe prelaska granice na Neumu. 

Za komentar smo upitali Dubravka Pasqulicchija, ravnatelja Agencije za društveno-poticanu stanogradnju grada Dubrovnika. 

„Kao što je poznato, Grad Dubrovnik ima dubrovački model poticane stanogradnje koja predviđa nove stanove za mlade obitelji na području Solituda i Mokošice. Ipak, nije isključeno kako će se nakon toga ići u projekt standardnog POS-a, no prije toga svakako treba odrediti model financiranja, kao i riješiti pitanje imovinsko-pravnih odnosa. Agencija za društveno poticanu stanogradnju Grada Dubrovnika u svom  poslovnom planu ima uključene pripremne radnje za buduće projekte u vremenskom periodu od naredne tri godine ako se stvore preduvjeti za iste,“ odgovorio je Pasqualicchio. 

Popularni Članci