Dubrovački ugostitelji razočarani povećanjem najma; iz gradske uprave najavili stručnu procjenu vrijednosti

Autor: Aida Čakić
Dubrovački ugostitelji neugodno su iznenađeni odlukom Grada Dubrovnika o povećanju najma prostora koji su u vlasništvu Grada.

Predsjednik strukovne grupe ugostiteljskih djelatnosti pri HGK Ante Vlašić za Dubrovački dnevnik komentirao je kako su ugostitelji iznenađeni tom odlukom.

- U početku smo se nadali kako ćemo s novom gradskom vlasi imati dobru komunikaciju. Imali smo redovite sastanke gdje smo razgovarali o ključnim problemima i zajednički iznalazili rješenja, ali ubrzo je ta komunikacija nestala - kazao je Vlašić dodavši kako je odluka o povećanju najma svim poslovnim subjektima na području grada Dubrovnika donesena "bez ikakve najave i konzultacija".

- Ovom odlukom su pogođeni najviše ugostitelji. Samo smo dobili prijedlog novog ugovora na koji se moramo očitovati u roku od 30 dana ili se nakon toga prostor daje ponovo na bubanj - rekao je Vlašić pojasnivši kako se povećanja kreću od manjih iznosa pa čak do 60 posto gdje će prema njegovoj procjeni najam iznositi preko sto tisuća eura godišnje. Vlašić se zapitao tko i zašto predlaže takve odluke.

- Ovo šokira realni sektor i ne znam tko ne bi propao nakon povećanja jedne od osnovnih sirovina za 60 posto? Ugostitelji nisu u poziciji da odustanu tek tako od tih prostora jer godinama ulažu u prostor, imaju zaposlenike i kredite. Kada netko to radi iz pozicije moći, onda se to naziva reketom, a ja se ipak nadam da gradonačelnik Franković neće nastaviti stopama bivšeg gradonačelnika koji je ulazio u sukobe sa svakom gospodarskom djelatnosti - kazao je Ante Vlašić te poznao gradsku vlast "na suradnju, komunikaciji i odgovor na pitanje zašto ugostitelji moraju dati ekstra svotu novca za najam poslovnih prostora".

Iz Grada Dubrovnika su naveli kako je "odluka o povećanju zakupa donošena nakon provedene analize".

"S obzirom na to da su ugovori s ugostiteljskim objektima zaključivani u različitom vremenskom razdoblju prilikom zaključenja starijih ugovora gospodarske okolnosti su bile bitno različite u odnosu na današnje. Stoga se kod pojedinih novih ugovora pojavilo bitno povećanje cijene po metru kvadratnom u odnosu na cijene koje su se plaćale do sada", komentirali su iz gradske uprave pojasnivši kako je odlučeno "linearno povećanje zakupnine od deset posto s ciljem da se svi ugovori dovedu do datuma isteka 31. prosinca 2019. godine". Naime, riječ je o periodu, kako su pojasnili iz Grada, kada većina ugovora o zakupu gradskih prostora ističe.

Nadalje, dodaju kako će do navedenog datuma biti gotova stručna procjena vrijednosti zakupnine po metru kvadratnom svih prostora.
"Nakon toga donijet će se odluka o daljnjim ugovornim uvjetima koji će biti usklađeni s tržišnim uvjetima. Takvih prostora unutar gradske jezgre je 30 uz još tri u kontaktnoj zoni", odgovor je iz Grada Dubrovnika o povećanju cijena najma poslovnih prostora.

Popularni Članci