DUBROVKINJA OSTVARUJE SNOVE Pekla zanat u čuvenoj kulinarskoj školi, radit će u slastičarnici u Gradu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: privatni album
Zaklada Budi Foodie omogućuje mladim zaljubljenicima u kuhanje specijalističko usavršavanje u kulinarskim institucijama svjetskog glasa i dio je gastronomske platforme Chefs’ Stagea, međunarodnog kongresa gastronomije i ugostiteljstva u Šibeniku koji organizira chef Rudolf Štefan sa svojim timom.

Jedna od kandidatkinja koja je ostvarila svoj san jest Nikolina Putica (22), koja je zahvaljujući zakladi otputovala u Tursku i završila program školovanja Basic Cuisine na prestižnoj akademiji Le Cordon Bleu Istanbul, a nakon toga i stažirala u restoranu Neolokal kod poznatog chefa Maksuta Aškara, piše Pun kufer.

Nikolina je još je kao dijete pokazivala interes za kuhanjem, a kako kaže, stala je uz štednjak jer su je tome naučile životne prilike.

"Često sam bila sama doma dok su moji roditelji vrijedno radili i htjela sam ih barem malo rasteretiti dnevnih obveza. Nakon osnovne škole upisala sam kuharski smjer u Turističko-ugostiteljskoj školi. Doznavši za natječaj Budi Foodie i priliku da se školujem, željela sam prihvatiti izazov koji mi se pruža", kaže Nikolina te dodaje da prijava na Budi Foodie nije komplicirana. Potrebno je ispuniti prijavnicu i motivacijsko pismo, a u polufinalu proći i psihološki test, praktični dio i intervju. Kako kaže, niti jedan dio prijave joj nije bio previše zahtjevan, a ono što je uslijedilo kasnije još je više učvrstilo njezinu odluku da je kuhanje put prema sreći.

"Le Cordon Bleu Basic Cuisine cijenjena je i svjetski poznata kulinarska akademija. Profesori su profesionalni i stručni. Dolaze iz različitih zemalja: Austrije, Švicarske i Francuske i uvijek su spremni prenijeti znanje polaznicima. Tijekom školovanja uče se francuski izrazi koji se često koriste u kuhinji, kao i osnovne tehnike iz svih kulinarskih polja. Učili smo pripremati hladna predjela, juhe, umake, riblja jela, slastica, kao i tranžirati meso", osim same akademije svidio joj se i grad, a stekla je i prijatelje za čitav život.

"Uvijek ću se sjećati Istanbula kao jednog prekrasnog velikog grada u kojem žive srdačni, gostoljubivi i dragi ljudi te polaznika akademije iz cijelog svijeta: Saudijske Arabije, Poljske, Ukrajine, Madagaskara…", kaže Nikolina.

Kod chefa Maksuta Aškara u Neolokalu Nikolina se pobliže upoznala s načelima fine dininga, kao i njegovim pristupom istraživanja kompleksne kulinarske povijesti koja se u promišljenim interpretacijama nudi gostima, ujedno slaveći tradiciju i moderne gastronomske tehnike.

"Moj radni dan u Neolokalu započeo bi u 11 sati. S obzirom na to da je restoran fine dining, svi u kuhinji težili smo savršenstvu. Maksut Aškar vjeran je tradiciji, a modernim pristupom implementira nove ideje, spajajući naizgled nespojivo. Chef i kolege nisu ni u jednom trenutku na mene gledali svisoka. Dapače, u svakom trenutku bili su spremni dati mi savjet i pohvalu. Iskustvo koje sam dobila u restoranu koji je na listi 50 najboljih na svijetu svakako će ostaviti traga na mojoj karijeri. Uvijek treba učiti od drugih, ali i raditi na vlastitoj prepoznatljivosti.

Svi koji se žele prijaviti na Budi Foodie, neka to učine bez straha jer zaklada prepoznaje volju i želju mladih koji žele raditi na sebi. Moj je savjet onima koji će otići na stažiranje neka se trude biti najbolji u tome što rade i opravdati povjerenje zaklade. Za uspjeh su neophodni cilj, rad i volja, kao i svijest o tome da tek kad misliš da znaš, vidiš koliko zapravo ne znaš", savjetuje Nikolina, koja će nastaviti s edukacijom i učenjem.

"Moj prvi korak u radu na sebi jest okušati se u slastičarstvu. Ove sezone radit ću u dubrovačkoj slastičarnici Gianni i veselim se tome", zaključuje Nikolina.

Ovogodišnje izdanje kongresa gastronomije i ugostiteljstva Chefs' Stage treći će put Šibenik učiniti centralnom kulinarskom pozornicom za najveća imena svjetske gastronomije.

Popularni Članci