DUBROVNIK DOBIO GRAĐEVINSKE INSPEKTORE Od petka obišli tridesetak lokacija, dakako, pronađene su i nepravilnosti

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: V.S.
Dubrovnik je kao ispomoć dobio dva građevinska inspektora iz Zagreba, informacija je to koju je novinarima rekao glavni državni inspektor Andrija Mikulić koji je danas održao sastanak s dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem. Nakon sastanka održana je konferencija za novinare.

- Donio sam osobnu odluku da dva inspektora iz Zagreba dođu na ispomoć u Dubrovnik. Inspektori će se mijenjati svako šest mjeseci i radit će nadzore, jer naša osnovna djelatnost jest kontrola provedbe propisa i obavljanja poslova. Gledat ćemo je li u se objekti izvode u skladu s građevinskim dozvolama. Dva inspektora su od petka na području Grada i Županije i samo su u Dubrovniku obavili 30 nadzora i ustanovili određene nepravilnosti, ali niže razine. Niti jedna nije bila da treba zatvoriti gradilište. Svakako, tu je još inspektor koji dolazi na ispomoć iz Ploča i sad imamo troje inspektora u Dubrovniku koji će raditi svakodnevne nadzore. - kazao je Mikulić.

- Lani smo imali 400 predstavki u Dubrovniku. Njih preko 50 posto je riješeno, sad će se riješiti i ovaj dio.  Svakako, inspektori su tu da riješe uzrok, a ne posljedicu. Ne možemo se dovesti u situaciju da nikne nešto bez potrebnih dokumenata. Neke dozvole su izdane po GUP-u iz 2014. i one su takve kakve su, ali možemo vidjeti niče li nešto novo što nema dokumentaciju. - rekao je Mikulić, dodajući da sad ispostava u Dubrovniku broji dvadesetak ljudi. 

Gradonačelnik Franković je dodao kako je "poznato kako uslijed lošeg GUP-a usvojenog 2014. godine je došlo do prekomjerne gradnje, a na to niti naši sugrađani ne gledaju blagonaklono".

- Građevinski inspektor ne može zabraniti gradnju nečega što je usvojeno sukladno GUP-u, ali može kontrolirati način izvođenja gradnje. Zato mi je drago da se formirao inspektorat koji je objedinio sve službe i koji će uvesti značajnog reda u prostor. - naveo je Franković.

Na sastanku je bilo riječi i o turističkim inspektorima. Tako je rečeno kako će se oni tijekom sezone prebacivati na ispomoć u Dubrovnik ako za tim bude potrebe. Mikulić je zaključio kako se uvjerio na jugu zemlje kako sustav funkcionira.

Popularni Članci