DVIJE TISUĆE KUNA KAZNE Komunalni redari disciplinirat će nesavjesne vlasnike kućnih ljubimaca

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Na idućoj sjednici Gradskog vijeća odlučivat će se o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama.

Jedna od najvažniji dijelova ove odluke odnosi se na provođenje odredbi u praksi, a sve to očito nije moguće bez kazni. Već dugi niz godina komunalni redari u Dubrovniku nemoćni su protiv neodgovornih vlasnika kućnih ljubimaca. Bilo da je riječ o onome najgorem - napuštanju životinja za koje se kasnije brine Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik koje je tako zbrinulo stotine unesrećenih životinja, u ovoj odluci su posebno propisane kazne za nepropisno držanje i šetanje kućnih ljubimaca, zanemarivanje, ali i ne održavanje higijene na javnim površinama nakon obavaljanja nužde.

Tako za postupanje protivno odredbama ove Odluke, fizička osoba će biti kažnjena iznosom od dvije tisuće kuna ako psu nije osigurala držanje u skladu s njegovim potrebama. Također, mogu biti kažnjeni i svi oni koji drže psa trajno vezanim ili ga trajno drže u prostorima ili dijelu dvorišta bez omogućavanja slobodnog kretanja izvan tog prostora, ali i oni koji ne izvode psa svakodnevno van radi obavljanja nužde i zadovoljenja ostalih dnevnih fizičkih aktivnosti.

Komunalni redari kažnjavat će i one vlasnike čiji se kućni ljubimci kreću slobodno ili na povodcu na dječjim igralištima, cvjetnjacima, neograđenim sportskim terenima, neograđenim dvorištima škola i vrtića te na drugim mjestima gdje postoji opasnost ugrožavanja zdravstveno-higijenske sigurnosti i zdravlja ljudi bez dopuštenja vlasnika i dozvole korisnika prostora kao i oni koji omogućavaju kućnom ljubimcu da samostalno šeće javnim površinama bez prisutnosti i nadzora vlasnika.

Grad Dubrovnik predviđa kaznu i za one koji pri izvođenju kućnog ljubimca na javnu površinu ne nose pribor za čišćenje i ne očiste javnu površinu koju njihov kućni ljubimac onečisti. 

Osim kazni, propisani su i opći uvjeti držanja kućnih ljubimaca, uvjeti držanja kućnih ljubimaca u stambenim zgradama i obiteljskim kućama, ishrana, držanje i razmnožavanje kućnih ljubimaca kao i postupanje s opasnim psima. Definirano je i postupanje s izgubljenim i napuštenim životinjama i zaštita životinja. 

A. Čakić

Popularni Članci