EKSKLUZIVNI REZULTATI IZJAŠNJAVANJA Preko 60 posto nastavnika protiv ovakvog sporazuma s Vladom

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
"Preko 60 posto nastavnika je protiv ovakvog sporazuma s Vladom, ovako je i razjedinjeno nastavno i nenastavno osoblje te mi ovaj sporazum nećemo potpisati", rekao je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić na konferenciji za novinare održanoj u hotelu Sheraton u Mlinima na temu "Slažu li se prosvjetari s ponudom Vlade RH?".

Na konferenciji za novinare na kojoj je sudjelovao i voditelj područnog ureda Sindikat Preporod u Splitu Sebastijan Troskot izneseni su rezultati izjašnjavanja nastavnika u osnovnim i srednjim školama.

U istraživanju je ukupno sudjelovalo 10 667 zapolsenika, od toga 8638 članova Preporoda. Protiv sporazuma je bilo 6536 (61,82 posto) nastavnika, a za prihvačanje istoga  4037 (38,18 posto) nastavnika. Bilo je 104 nevažećih listića.

- Svi u Hrvatskoj smo svjedočili radnjama su prethodile štrajku, samom štrajku i radnjama koje znače izlazak iz tog štrajka. Zašto smo provjeli izjašnjavanje članstva? Ovaj sporazum ima dobre i loše strane, ne možemo ga promatrati jendnoznačno kako mnogi čine. Dobra strana je povišica plaće, svaka je dobra, a dobro je što ide nastavnom i nenastavnom osoblju. Drugo je dobro što se shvatilo kako plaće zaostaju. To je dobro. Dobro je što je ipsravljena dugogodišnja nepravda, što su koeficijenti povećani i  izjednačeni. No, nije dobro što je razjedinjeno nastavno i nenastavno osoblje jer smo u tom štrajku bili zajedno, nije se pravila razlika tkoje u kojem sindikatu, tko je nastavnik, tko nije. Ravnatelji su nas podržavali više nego ikada ranije. Mi smo jednu nepravdu rješavali, drugu stvorili. Nije dobro što tome nije prethodilo izjašnjavanje članstva kad se to bude potpisivalo. Mi u Sindikatu Preporod nikad nismo osretni s rješenjima koje pripadaju odgođenom sindikalizmu jer smo se više puta opekli na takvim rješenjima,nadam se da nećemo izvisiti i  da nećemo ispasti naivni jer nam se nešto daje odgođeno. Naša sindikalna strana se pokazala kao nevjerodostojna. - rekao je Stipić.

- Premijer ima pravo tražiti odluku bez izjašnjavanja što je loše, ali dva, tri sindikata su na to pristala. No to smatram lošim i štetnim za budućnost našeg sindikalnog djelovanja. Drugi razlog zašto smo išli na izjašnjavanje je taj što smo mi iz Preporoda uvijek isticali kako nijedan dokument, spor, ugovor nećemo potpisivati, a da njegovu validnost ne provjerimo kod članstva. Vjerodostojnost je važno pokazivati. Nje nedostaje u Hrvatskoj, i u političkim i u sindikalnim krugovima. - naveo je Stipić.

Zaključio je kako je iz ovog rezultata jasno kako "većina zaposlenika u osnovnim i srednjim školama ovaj kraj štrajkačke priče ne podržava".

- Posljedica svega je da sindikat Preporod neće navečer u vladi potpisati ovaj sporazum. - napomenuo je Stipić.

I.Butjer/V.Salvia

Popularni Članci