EU FONDOVI I PRESUDA Grad Dubrovnik neće ostati bez pročistača i drugih projekata ako pobijedi Vlahušić

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Lucija Komaić
Vijest o tome kako će Grad Dubrovnik ostati bez sredstava iz EU fondova ukoliko donedavni gradonačelnik i gradonačelnički kandidat ispred liste HNS-SDP-HSU Andro Vlahušić pobijedi na izborima zabrinula je javnost, posebno zato što o njima ovisi projekt Europske prijestolnice kulture i najvažniji kapitalni projekt, a to je pročistač za vodu.

Kako donosi Index, ukoliko Vlahušić ponovno postane gradonačelnik, Dubrovnik bi mogao ostati bez pročistača za vodu, dok bi otoci Šipan, Lopud i Kalamota mogli ostati bez kanalizacijskog sustava koji bi se trebali financirati iz EU fondova. Međutim, prema navodima direktora Vodovoda Dubrovnik Pera Miškovića, to se srećom neće dogoditi.

'Pročitao sam navedeni napis i što se nas tiče, tu nema nikakvih problema. Sve zahtjeve potpisuje Vodovod, kako za pročistač, tako i za ostale projekte kao što je izgradnja kanalizacijskog sustava za otoke. Nama jedino treba potpis Gradskog vijeća, a ne gradonačelnika, za suglasnost za zaduženje koje će poslužiti dok se ne dobiju sredstva iz EU fondova,' izjavio je Mišković. Podsjetimo, Hrvatske vode su već dale suglasnost, no još se čeka na formiranje Gradskog vijeća koje je raspušteno zbog rušenja proračuna od strane HDZ-ovih i DDS-ovih vijećnika, kao i vijećnika Laburista i KLGB 'Srđ je Grad' zbog čega se kasni s projektom.

Važni projekti Vodovoda nisu upitni, međutim javnost se zabrinula i zbog projekta Europske prijestolnice kulture. Naime, sporno je to što je potrebno potpisati i aneks Ugovora, tzv. izjavu časti prema kojoj potpisnik ne smije biti osuđen za kazneno djelo. Ipak, prema neslužbenim informacijama, potpisnik je obično gradonačelnik, no to po svemu sudeći mogu biti i njegovi zamjenici ili Gradsko vijeće. U samoj 'izjavi časti' nigdje nije precizirano kako potpisnik mora biti gradonačelnik. Štoviše, uz svoj potpis, osoba koja potpisuje tzv. izjavu časti mora navesti svoje radno mjesto u Gradu odnosno funkciju. To znači kako osoba može obnašati u Gradu drugačiju funkciju od gradonačelničke, no mora predstavljati Grad.

Zanimljivo je kako je s navedenim informacijama u javnost izašla Ivana Maletić, europarlamentarka i članica HDZ-a, neposredno prije održavanja drugog kruga izbora za gradonačelnika u kojem je Vlahušićev protukandidat njen stranački kolega Mato Franković. Vlahušić je stoga prokomentirao kako mu je drago što Maletić očito smatra kako će, nakon što HDZ-ova presuda u slučaju Fimi media postane pravomoćna, navedena stranka morati odustati od svih izbora.

'Zadnjih šest godina sam pet puta neposredno pobijedio HDZ, i to direktnom voljom građana, a to će se ponoviti ponovno za desetak dana. HDZ-u je očito jako stalo do toga da dobiju Dubrovnik pa se treba potući, kako je rekao njihov šef Tomislav Karamarko. Upravo je on nakon promjene vlasti u Vukovaru kazao kako je Vukovar pao, a kako će pasti i Dubrovnik. Poručujem mu da Dubrovnik nije pao 1991. godine, pa neće ni sada!', izjavio je Vlahušić za Dubrovački dnevnik.

Podsjetimo, Vlahušić je pravomoćnu presudu zaradio u skučaju 'Afera Šipan' zbog posudbe, a nedugo nakon toga i povrata iznosa od milijun kuna između Pera Vićana i Denisa Orlića, prilikom čega nije nastala šteta po Grad Dubrovnik, a od čega se Vlahušić nije okoristio.  Donedavni gradonačelnik u prvom krugu prijevremenih lokalnih izbora dobio je najviše glasova birača dok je njegova lista dobila najveći broj vijećničkih mjesta u Vijeću, i to njih 10.

Popularni Članci