FRANKOVIĆ I TABAK 'Mi smo naplatili ukupno 50 milijuna kuna za zaustavljanje autobusa na Pilama!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
'Mi smo naplatili pet milijuna kuna dugovanja agencija za zaustavljanje autobusa na Pilama, prijašnja garnitura na vlasti je naplatila 0 kuna,' rekli su na konferenciji za novinare dubrovački gradonačelnik Mato Franović i direktor Sanitata Tomislav Tabak na temu naplate dugovanja oko zaustavljanja autobusa na Pilama.

Podsjetimo, dubrovački HNS je javnosti uputio pripćenje u kojem se ističe kako "naši sugrađani već tri godine čekaju detaljne odgovore na pitanja o rezultatu sudskih sporova s turističkim agencijama, a prije svega o naplati po donesenim presudama". Franković i Tabak su kazali da su organizirali konferenciju za novinare kako bi objasnili o čemu se tu radi.

Tabak je objasnio kako je prethodna gradska uprava prije 2017. godine ukupno "pokrenula 51 spor prema autobuserima, u što spadaju i dvije tužbe autobusera prema Gradu Dubrovniku, i dobila ukupno 0 sporova". 

Tabak je objasnio kako je Sanitat otkad je on na čelu tvrtke, dakle od jeseni 2017., dobio 20 sporova, gdje je naplaćeno i pet milijuna kuna (tri milijuna kuna glavnice i dva milijuna kuna odvjetničkih troškova) dugovanja, od ukupnih potraživanja od 10 milijuna kuna.

- Zašto nismo prije izlazili u javnost? Mislim da se nepotrebno hvaliti dok traju sporovi. S čim da se hvalim? Što radim svoj posao? Pa plaćen sam zato što radim. - kazao je Tabak, dodajući kako su u javnom prostoru nastale nebulozne izjave oko autobusera.

Franković se osvrnuo na ukupna plaćanja Gradu Dubrovniku oko zaustavljanja na Pilama, dakle ne onog što se tiče samo dugovanja. Kazao je kako je Grad Dubrovnik utržio tu od 2014. do 2016. 15,5 milijuna kuna, a od 2017. do 2019. 50 milijuna kuna.

- Dakle, 15,5 milijuna kuna je zaradio Andro Vlahušić, a Mato Franković 50 milijuna kuna.- rekao je Franković.

Odvjetnica Danijela Badurina, koja zastupa Sanitat, objasnila je što je s naplatom novca od strane Atlasa i Gulliver Travela.

- Imamo specifičnost oko vođenja tog postupka jer su podvrgnuti posebnom pravnom režimu, a on je definiran Agrokorovom nagodbom, namirenje se ne odvija standardnom procedurom.nego onom koja je propisana "lex Agrokorom". Atlas je proglašen u postupku neodrživim insolventnim društvom, namirenje Sanitata i drugih vjerovnika se tu neće izvršavati u novcu nego u vrijednosnim instrumentima, zamjenjivim obveznicama koje će po članu sudskih predmeta prijeći u vlasništvo vjerovnika. - rekla je Badurina.

- Gulliver Travel je solventno društvo, u novcu će se izvršavati obveze, ali pod izmijenjenim uvjetima kako je propisano nagodbom. Datum početka provedbe je 1. travnja 2019. Mi smo u odnosu na Gulliver Travel zaprimili dvije presude u našu korist, a 2. travnja 2020. ćemo predati Trgovačkom sudu zahtjev da se sukcesivno isplati iznos koji smo prethodno prijavili. - objasnila je Badurina.

V.Salvia/Aida Čakić

Popularni Članci