FRANKOVIĆ NAJAVIO Stižu građevinski ispektori, pripremaju se izmjene GUP-a: 'Nećemo brisati postojeće građevinske zone'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković prilikom potpisivanja ugovora za projekt izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje u Mokošici, Štikovici i Malom Zatonu osvrnuo se na prekomjernu izgradnju na ovome području te izmjene GUP-a, a najavio je i dolazak građevinskih inspektora u Dubrovnik.

- Svi znamo i vidimo da GUP nije dobar u svim svojim segmentima, a ja mislim kako je trebalo prije razvijati vodoopskrbni i kanalizacijski sustav, a potom rješavati pitanje gradnje posebno velikih objekata. No, tu smo gdje jesmo i GUP je definirao gdje se može graditi, gdje ne može i koliko nešto može biti visoko - kazao je Franković najavivši kako se počelo s procesom izmjena GUP-a, točnije riječ je o ciljanim izmjenama.

Gradonačelnik je objavio kako je od ministrice kulture nedavno dobio cjelokupnu dokumentaciju koja obuhvaća konzervatorske podloge vezane za buffer zonu.

- To je napravljeno jako detaljno i ne ostavlja prostor za manipulacije i sad to treba aplicirati na prostorni plan Grada Dubrovnika. Mi smo u usvojenom proračunu za 2020. godinu osigurali sredstva za izmjene prostornog plana koje će obuhvatiti ciljane izmjene, a kroz tekstualni dio će se moći napraviti određene korekcije što će omogućiti uvođenje dodatne održivosti - pojasnio je gradonačelnik Franković te najavio kako se neće brisati postojeće građevinske zone iz plana što bi prema njegovom mišljenju stvorilo brojne tužbe. Najavio je kako će uvesti određena ograničenja po pitanju smanjene izgrađenosti na određenim parcelama.

Franković se osvrnuo i na dolazak građevinske inspekcije u Dubrovniku koji je dugo vremena bez inspektora, a u slučaju prijava oni stižu iz Ploča.

- Razgovarao sam s Državnim inspektoratom i radi se na tome da se uvede četiri do pet inspektora u Grad što očekujemo vrlo skoro jer su restrukturirali cijeli svoj sustav. Mislim da će to biti bolje i kvalitetnije jer imamo razvoj velikog broja građevinskih objekata na području grada, a naše komunalno redarstvo sukladno ovlastima izlazi na teren i bilježi po prijavi građana sve nepravilnosti koje se kasnije šalju inspekciji na analizu - zaključio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Popularni Članci