FRANKOVIĆ O RADOVIMA NA PROČISTAČU: 'Na gradilištu već 15 dana nema radnika, ukoliko budemo prisiljeni, raskinut ćemo ugovore!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Gradonačelnik dubrovnika Mato Franković održao je konferenciju za medije na temu radova na izgradnji pročistača pitke vode.

Sama konferencija održana je nakon sastanka na kojem su, uz gradonačelnika, sudjelovali i čelni ljudi gradske tvrtke Vodovod. Gradonačelnik Franković kazao je kako je danas održana konferencija tek jedna u nizu te kako će nastaviti pravodobno izvještavati javnost o ovom, ali i svim kapitalnim projektima u Gradu.

'Pročistač je, uistinu, jedan od najvažnijih projekata u Dubrovniku. Nažalost, moram vas obavijestiti kako posljednjih 15 dana na gradilištu pročistača radova nema. Podizvođač Skladgradnja se povukla s radilišta zbog problema u komunikaciji s glavnim izvođačem radova, tvrtkom Suez', rekao je gradonačelnik te pojasnio kako se problemi u komunikaciji odnose na neslaganje u financijskom dijelu između dvaju tvrtki, odnosno

Franković je naglasio kako podjednako odgovornim drži i jedne i druge. 'Jedna od stvari koja je zanimljiva je činjenica kako mi ni danas nemamo cjelokupnu projektnu dokumentaciju za projekt pročistača. Iz toga jasno proizlazi da kad nešto u životu započnete naopako, onda je vrlo teško ispraviti da to, u konačnici, bude onako kako, reklo bi se, bog zapovijeda. Jednako tako, imamo i informaciju kako je građevinska dozvola za pročistač ishođena tek u veljači ove godine, a radovi su, kako smo svi svjedočili, otpočeli puno prije. Znamo i da se trenutno, u pojedinim skladištima, nalazi i dio opreme za pročistač koja je stigla iz Francuske. Ti dijelovi ne mogu biti ugrađeni jer je završeno samo 30 posto građevinskih radova', istaknuo je gradonačelnik Franković.

Obzirom na trenutno stanje, na sastanku, koji je prethodio konferenciji za medije, donesena su dva zaključka. 'Mi dajemo vremena do utorka tvrtkama Suez i Skladgradnja da se dogovore i da nam dođu s jasnim odgovorima o načinu i vremenskim rokovima nastavka građevinskih radova na ovom projektu. Također, odlučili smo da će Grad Dubrovnik, u slučaju njihove nemogućnosti dogovora, pokrenuti sve pravne radnje za raskid ugovora i s jednom, i s drugom tvrtkom. Građani Dubrovnika neće biti taoci ni Sueza, ni Skladgradnje', kazao je Franković još jednom naglasivši kako je projekt pročistača iznimno važan za sve građane.

Gradonačelnik se dotaknuo i bivše vlasti. 'Zaista ne volim spominjati prošlu gradsku upravu, odnosno one koji su bili nositelji odgovornosti za Grad, ali i pročistač, ali, da se projekt razvio do kraja, da je postojala projektna dokumentacija, nadmetanje na osnovu te iste dokumentacije, danas ne bismo imali nijedan problem. Ipak, projektna dokumentacija nije postojala tad, u cijelosti ne postoji ni danas pa se vrlo lako može zaključiti na koji način su se izvodili radovi. Upravo zbog svih tih propusta i problema, mi na gradilištu već 15 dana nemamo nijednog radnika', rekao je gradonačelnik te najavio detaljan izvještaj o rokovima i situaciji na gradilištu nakon sastanka s predstavnicima tvrtki Suez i Skladgradnja. Dodao je i kako pod svaku cijenu želi izbjeći pokretanje sudskih procesa jer bi oni odgodili sam projekt na period duži od dvije godine.

Popularni Članci