GENERALNA PROBA LJETNIH IGARA Sterilna atmosfera podređena tehničkom i estetskom dojmu (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Aida Čakić
Točno u ponoć, uoči samog otvaranja 68. Dubrovačkih ljetnih igara održana je generalna proba.

Tradicionalan je to događaj koji ne propuštaju brojni Dubrovčani, no sama tradicija krije se upravo u sjajnoj atmosferi koja vlada tu noć, a ovaj put očito je kako je izostala ili preciznije - atmosfera je bila mlaka. Tako bi ranijih godina Dubrovčani s nestrpljenjem očekivali generalnu probu te iskoristili priliku opuštene atmosfere za dobacivanje šala i poruga glumcima i vodstvu Igara. Nije bilo neobično da ponekad polete i manji predmeti na scenu poput plastičnih boca ili pomadora, publika drži transparente s porukama, a šale i ometanje glumaca i izvođača bile su neprestane.

Danas, u vremenu drukčijem od toga, buntovniji su snimatelji, scenaristi i ostala vojska tehničara koji nervozno prate da sve bude po pravilu te da svaki kadar zabilježe i što bolje se pripreme za veliko otvaranje. Kako je sve podređeno estetskom ugođaju, tako su se brojni Dubrovčani večeras okupili u sterilnoj atmosferi te pažljivo i tiho pogledali što sutra mogu očekivati ako se pak odluče doći u Grad.

Scenarij ovogodišnjeg otvaranja Igara napisali su v.d. intendanta Mladen Tarbuk i Ivana Lovrić Jović, uplevši u ceremoniju ulomke iz Držićevih djela, ali i iz Stullijeve Kate Kapuralice.

Među brojnim sudionicima koji će otvoriti 68. Igre su Dubovački Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebačka filharmonija, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Dubrovački komorni zbor te Mješoviti zbor Libertas. Na otvaranju će nastupiti Folklorni ansambl Linđo, ali i Kazališna družina Kolarin, Plesni studio Lazareti, KUD Stjepan Radić te Udruga Žonglerata, uz sudjelovanje dubrovačke djece i građana. Festivalski dramski ansambl predvodit će Boris Svrtan u ulozi kneza dubrovačkoga koji će govoriti stihove Himne slobodi te Zijad Gračić kao Negromant, Ozren Grabarić, Maro Martinović, Nikola Baće, Branimir Vidić, Nika Burđelez, Gloria Dubelj, Hrvoje Sebastian, Edi Jertec, Bojan Beribaka te Izmira Brautović.
Nakon ulaska njarnjasa u Grad i podizanja zastave Libertas, sve do 25. kolovoza, više od 15 ambijentalnih lokacija Grada Dubrovnika postat će mjesto susreta za približno dvije tisuće umjetnika iz cijelog svijeta s domaćom i međunarodnom publikom od približno šezdeset tisuća posjetitelja.
A.Č

Popularni Članci