GORUĆA TEMA Kliman najavio nalaženje rješenja za marinu u Slanome, župan optužio ACI (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Tehnički ministar turizma Anton Kliman stigao je u posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje je s županom Nikolom Dobroslavićem razgovarao o temama važnim za turizam.

S njima su bili i načelnici općine Župa Dubrovačka Silvio Nardelli i Općine Primorje Nikola Knežić, kao i gradonačelnik Andro Vlahušić te direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnik Romana Vlašić.

Dobroslavić je među temama o kojima se razgovaralo izdvojio prijedlog smanjenja PDV-a u turizmu, te pitanje Centra za gospodarenje otpadom.

'Mi se kao Županija protivimo tome da se ukine taj centar jer je važno da Dubrovnik ne postane kao Napulj ili Makarska', kazao je Dobroslavić.

Razgovaralo se i o ACI marini 'Veljko Barbieri' u Slanome te se utvrdilo da je krivica za neotvaranjem marine na ACI-u koji nije ispoštovao ugovore i obveze prema Općini Dubrovačko primorje oko gradnje pristupne ceste.

U videoprilogu pogledajte više o aktualnim temama.

Ministar Kliman kazao je da će razgovarati sa investitorom ACI-em te da će se Ministarstvo turizma pokušati pronaći rješenje.

Dobroslavić se osvrnuo i na gradnju Turističke i ugostiteljske škole kao bitnom projektu te o dobroj volji DUUDI-a koji je vlasnik zemljišta na kojem bi se škola gradila.

Kliman je kazao da je Dubrovnik svjetski brend, ali da ima svojih problema gdje država i Ministarstvo treba uskočiti. Kazao je i da je predsezona bila odlična, a da se još više očekuje od same sezone.

'Oko 40 tisuća noćenja je bilo tijekom ove noći. Da imamo još 20 posto kapaciteta sve bi popunili', kazao je Kliman te dodao da nam geopolitičke situacije idu na ruku.

Još jednom je podsjetio da će Ministarstvo pokušati riješit problem vezan za ACI marinu u Slanome i da će marina nesmetano raditi.

Danas je potpisan i sporazum između turističkih agencija i ruskih turoperatora.

'Imali smo sastanak s predsjednicom turoperatura ruske federacije. To je pokrenuto na incijativu Ministarstva turizma i potpisujemo ugovor u suradnji. Pitanje je vizni režim s Ruskom federacijom, a s Ministarstvom vanjskih poslova radimo na tome da uvedemo multiplu vizu. Mi smo dio Europske unije i moramo poštivati njihova pravila, ali tražimo rješenja', objasnio je Kliman i dodao da su Rusi izrazito zainteresirani za hrvatsku obalu.

Na pitanje o Brexitu ministar je rekao da nitko nije mogao predvidjeti što će se dogoditi i da se ne zna kako će se to uopće završiti.

'Moja je procjena da ćemo morati biti puno prisutniji na tom tržištu i dobro vidjeti koliko ćemo uložiti, te pratiti sva ekonomska događanja te onda vući poteze', poručio je Kliman.

Objasnio je da uvođenje Eura u ovom trenutku ne bi bilo dobro jer za to Hrvatska nije spremna.

Na sastanku je bio i Tomislav Boban, novi ravnatelj Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom koji se dotakao teme oko Prevlake. 

'Prevlaka je u rješavanju, želimo da se krene u investiciju, a vlasnicima ćemo ponuditi niz kombinacija oko otkupa', kazao je Boban.

Popularni Članci