Gradonačelnik Franković oštro poručio: 'Ovo je taksistima u Dubrovniku prvi i posljednji put'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Taksisti su u petak u jeku turističke sezone pred jedan od udarnih turističkih vikenda u Splitu, Dubrovniku i Zagrebu organizirali prosvjed protiv poslovanja Ubera u Hrvatskoj na prilazima zračnim lukama. Traže da se ukine Uberovu aplikaciju koja djeluje ilegalno.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković osudio je prosvjed ističući da ne podupire takav način iskazivanja nezadovoljstva jer stvara ružnu sliku o Hrvatskoj i lošu za državu i turizam te je pozvao taksiste da omoguće nesmetano prometovanje i najavio novi Zakon o cestovnom prijevozu.

Mnogo oštriji bio je njegov stranački kolega HDZ-ov gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, koji je prosvjed komentirao za N1 i ocijenio ga također neprihvatljivim uz najavu nad kojim bi se taksisti trebali zamisliti.

"Ovo je potpuno neprihvatljivo za Grad, ovo što su oni napravili danas, u srcu turističke sezone, je neoprostivo. Naime, mi kao Grad smo protiv Ubera i činjenica je da Uber radi protuzakonito. Međutim, na Vladi Hrvatske je da riješi taj problem. A taksisti ako žele prosvjedovati, onda su to trebali raditi u Zagrebu, nikako u Dubrovniku", upozorio je Franković.

"Prosvjedovati na način da ne nude uslugu našim sugrađanima, da ne nude uslugu gostima ovog grada je potpuno suludo. Oni su očito zaboravili da je Grad taj koji im je dao dovzvolu za rad, izdali smo čak 425 rješenja , a oni su danas odlučili ne raditi i na taj način umanjiti kvalitetu usluge Dubrovnika. Ovo im je prvi i posljednji put. Svaki idući put ako se odluče na ovako nešto, Grad će donijeti odluku o potpunoj liberalizaciji tržišta", poručio je gradonačelnik za N1.

"Svi oni koji budu imali licence moći će raditi, a mi ćemo prestati s ograničavanjem broja taksi vozila na području Dubrovnika jer ovako se ponašati, dovoditi u situaciju goste koji su imali i avione i rezervacije i druge potrebe i staviti vlastite sugrađane kao taoce je strašno. Još jednom poručujem svim taksistima - ovo im je prvi i posljednji put", zaključio je Franković.

S obzirom na to da je bilo i fizičkih obračuna, pitali smo gradonačelnik je li zabrinut zbog sukoba, a on je podsjetio: "RH ima svoje institucije, postoji policija, postoje institucije pravne države koje će spriječiti bilo kakve sukobe. A oni koji se odluče na takav način rješavati takve probleme, država će ih sankcionirati".

"Čuo sam da je bilo napada na taksiste, one koji su blokirali državnu magistralu, jedinu prometnicu koja spaja grad sa zračnom lukom. Vjerujem da je dio nezadovoljnika bili i kod onih koji su čekali u kilometarskim kolonoma, ali na takav način se ne izražava nezadovoljstvo prema onima koji su odlučili zaustaviti jug Hrvatske da živi. Policija je po meni trebala djelovati i malo prije i odmah spriječiti da netko blokira državnu cestu", zaključio je Franković.

Popularni Članci