HNB: Nećemo mijenjati zakon koji bi turistima omogućio lakše plaćanje u eurima

Autor: Maro Marušić
Zbog nemogućnosti plaćanja u eurima i dolarima, dobar dio gostiju s kruzera, potroši manje nego što bi inače

Mnogi dubrovački turistički radnici godinama se žale, jer je turistima zabranjeno plaćanje u eurima i drugim stranim valutama. Ugostitelj Ivo Rudenjak više puta je isticao da ugostiteljskim radnicima, ali i državi, novac izmiče zbog nelogičnog zakona, posebno onaj iz džepova gostiju s kruzera.

Naime, ti se gosti boje da neće uspjeti potrošiti kune, ako ih promijene u većem broju, te da će im ostati 'bezvrijedan' novac kad se vrate na brod. Stoga u startu puno manje potroše, nego što bi inače. Drugi problem je što su tijekom dolaska kruzera velike gužve po mijenjačnicama, pa bez obzira što turisti mogu zaostale kune opet promijeniti u eure, to im stvara problem, jer gube dragocjeno vrijeme za razgledavanje.

Hrvatsku narodnu banku pitali smo kane li mijenjati zakon, te dopustiti turistima plaćanje gotovinom u eurima i dolarima bez dodatnih komplikacija, odnosno na način kako se to radi u kunama. Iz HNB-a su nadugo i naširoko odgovorili kada je i na koji način dozvoljeno plaćati u stranoj valuti, ali u onome što nas interesira, a to je klasična turistička potrošnja (suvenirnice, kafići, restorani...), jedno je jasno – ugostiteljima i drugim turističkim radnicima zabranjeno je naplaćivati usluge u stranim valutama, osim u iznimnim slučajevima, primjerice kad ne rade banke i mjenjačnice. Problem je što ti iznimni slučajevi nisu jasno definirani, a kako se čini, tako će ostati u i bližoj budućnosti.

-HNB zasad ne planira mijenjati propise koji uređuju mogućnost korištenja stranih sredstava plaćanja u Republici Hrvatskoj – odgovorili su nam iz Ureda odnosa s javnošću HNB-a.

Također, kada se vrši naplata u tim iznimnim slučajevima, stranu gotovinu vlasnik je dužan u roku od tri dana položiti na svoj račun u banci.

Popularni Članci