HOĆEMO LI IH USKORO NOSITI? Dubrovačka tvrtka uspjela nabaviti kvalitetne višekratne maske po smiješnoj cijeni!

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Otkako je krenula epidemija koronavirusa u Dubrovniku, nabava zaštitnih maski za građane postala je gotovo poput nemoguće misije. Maski, pa i onih kirurških, nije bilo previše ni za one koji moraju raditi pa su se tako one počele izrađivati kod kuće. 

Situacija je još gora po pitanju kvalitetnijih maski odnosno respiratora koji su odavno nestali s polica i iz web shopova. Ipak, mlada dubrovačka tvrtka uspjela je nabaviti zaštitne maske tipa KN95 koje su puno kvalitetnije od onih uobičajenih, kirurških. 

"Bavimo se proizvodnjom i uvozom alkoholnih pića i ambalaža, no zbog novonastale situacije oko koronavirusa, ta je priča stala. Međutim, od partnera s kojima surađujemo dobili smo upit jesmo li zainteresirani za nabavu zaštitnih maski s obzirom na to kako ih na našem tržištu nema, barem ne za veći dio građanstva u Dubrovniku," izjavila je mlada poduzetnica Silvia Hrupački ispred tvrtke Artiljerac. 

Njena tvrtka se povezala s drugom tvrtkom iz središnje Kine koja proizvodi KN95 maske koje se, kako naglašava Hrupački, mogu koristiti višekratno i pružaju visoku razinu zaštite. 

"Maske su drugačije od onih uobičajenih zato što imaju učinkovitost veću od 95 posto i imaju pet slojeva. Mogu se koristiti od tri do pet dana, svaki dan od osam do 10 sati. Ako se koriste manje od osam sati u danu, onda mogu trajati još i dulje. Bitno je naglasiti da su one odobrene od strane FDA (US Food and Drug Administration) te se koriste u bolnicama u SAD-u te ostatku svijeta," kazala je Hrupački. 

Kako kaže, cijena jedne takve maske okvirno iznosi 24 kune, plus PDV. Proizvodnju, kako navodi, iz njene tvrtke mogu nadgledati putem video linka te se uvjeriti kako je sve pod kontrolom, a nakon nabave u svega 48 sati mogle bi biti dopremljene u Dubrovnik zračnim putem. 

Međutim, kako za spomenutim maskama postoji velika potražnja, potrebno je nabaviti veću količinu, stoga će maske u Dubrovnik stići ako se za njih iskaže potrebni interes. 

"Ako bude interesa, maske mogu biti na dubrovačkom području u vrlo kratkom roku," dodala je Hrupački koja smatra kako bi mogle biti od velike koristi medicinskom osoblju, civilnoj zaštiti, pripadnicima hitnih službi, ali i građanima koji baš nikako ne mogu nabaviti zaštitne maske kojih na tržištu nedostaje. 

IB

Popularni Članci