HRVATSKA VAPI ZA FILMSKIM STUDIJOM Vlahušić: Našli smo dvije lokacije, od te ideje se nije odustalo'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Samo od početka ove godine RTL je preselio produkcije čak tri svoja velika zabavna showa u Beograd, a i Nova TV navodno već neko vrijeme razrađuje financijski plan nekih svojih projekata u susjednoj državi. 

Kako piše Jutarnji list, razlog je u novcu s obzirom na to kako je barem 20 do 30 posto jeftinije snimati show u Beogradu nego u Zagrebu. Osim toga, Hrvatskoj kronično nedostaje studijskih kapaciteta jer Jadran film iz godine u godinu sve više propada, dok su druge lokacije poput hala na Zagrebačkom velesajmu kojim se koristi Nova TV improvizirani televizijski studiji. 

Stoga se, kako piše Jutarnji list, sve više čini potrebno ostvarenje projekta bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića koji je predložio izgradnju filmskoj studija u blizini Dubrovnika. Kako je izjavio za Dubrovački dnevnik, projekt ide svojim tijekom i od njega se nikada nije odustalo. 

'Razgovarao sam o tome s ljudima iz produkcije Embassy films i pronađene su dvije zanimljive lokacije, na području od Zračne luke Dubrovnik do Slanoga. Riječ je o prostoru od oko 20 tisuća kvadrata, postoji idejno rješenje i takvo što je realno moguće ostvariti', kazao je Vlahušić dodavši kako se radi o filmskom studiju i filmskom tematskom parku u okviru te priče. Međutim, Vlahušić napominje kako je riječ o dugotrajnom procesu koji bi mogao trajati i desetak godina. Grad bi trebao biti vlasnik studija s udjelom od oko 10 posto jer bi osigurao dio logistike. 

Dubrovnik je već dokazao kako je vrlo poželjan filmski studio na otvorenome. Tako se u njemu snimala planetarno popularna 'Igra prijestolja', filmski spektakl 'Ratovi zvijezda', bollywoodski hitovi 'Fan' i 'Zatvorenik broj 150' te nedavno 'Robin Hood' koji je sa sobom doveo i megapopularne glumce kao što su Oskarovac Jamie Foxx, Taron Egerton i Jamie Dornan. 

Vlahušić se tom prilikom osvrnuo na kritike pojedinih građana oko toga što su javne površine za potrebe snimanja ustupljene besplatno. 

'Neki su davali kritike, no ako uvedete ogromne cijene, tko će vam onda doći snimati? Određeni političari u našem Gradu bi možda i zabranili snimanje. Ili osnovali Povjerenstvo pa bi se do neke kokretne odluke čekalo mjesecima ili godinama. Pogledajte samo kakva je situacija s Odlukom o autotaksi prijevozu', prokomentirao je Vlahušić. 

Podsjetimo, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na konferenciji za medije održanoj povodom snimanja filmskog hita 'Robin Hood', podsjetila je na sustav poticaja za filmske i televizijske projekte uveden 2011. godine prema kojem se producentima vraća 20 posto lokalnih troškova snimanja. Tako je u Hrvatskoj dosad uloženo oko 400 milijuna kuna, a povrat je bio oko 60 milijuna kuna. Osim toga, na filmu je radilo 1 200 Dubrovčana i Dubrovkinja, i to izvan turističke sezone, a vlasnici objekata na Stradunu koji su se zatvarali zbog snimanja dobivali su i do 60 tisuća kuna za dva tjedna snimanja, što izvan sezone ne bi uspjeli zaraditi od obrta kojim se bave. 

Popularni Članci