I BOLNICA MOŽE BITI VESELO MJESTO Poznati glumci stigli na odjel pedijatrije i razveselili djecu (FOTOGALERIJA)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Posjet 'Crvenih noseva – klaunova doktora' upriličen je danas na odjelu pedijatrije u Općoj bolnici Dubrovnik. Tom prilikom su djecu posjetili glumci koji će zaigrati na ovogodišnjih Ljetnim igrama, a to su Bojana Gregorić, Amar Bukvić, Damir Lončar i Robert Bošković u suradnji s umjetnicom Marinom Bažulić. 

„Klaunovi doktori su sjajna ideja, jako značajna za djecu u bolnici. Psihosocijalni pristup je individualiziran prema svakom djetetu s obzirom na njegovu dob i opće stanje zdravlja. Klaunovi su tu kako bi pomogli djeci lakše prebroditi uvijek neugodan boravak u bolnici, bez obzira na dobro funkcioniranje odjela,“ izjavio je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić.


Zadovoljstvo navedenim projektom izrazila je izvršna direktorica udruge 'Crveni nosevi' Mladenka Majerić.

„Imamo redovne posjete bolnicama, no ovo je jedan poseban posjet jer smo htjeli pokazati kako je umjetnost ono što donosimo u bolnicu. Klaunovi su profesionalni umjetnici koji pokušavaju promijeniti okruženje bolnice. Djeca jako dobro na to reagiraju, a nama je drago što možemo poslati poruku kako bolnica, bez obzira na težinu situacije u kojoj se djeca i njihovi roditelji nalaze, može biti veselo i sretno mjesto upravo zahvaljujući onome što radimo,“ kazala je Majerić dodavši kako je preduvjet za postajanje klaunom doktorom veliko srce.


„Ovo je prije svega humana misija. Svake godine organiziramo audiciju i klaunovi prolaze intenzivan trening edukacije jer bolnica nije kazalište. U bolnici ih djeca ne očekuju, to je iznenađenje. U tom trenutku djeca mogu biti uplašena ili uplakana, zato moraju biti dobro educirani i pripremljeni, prilagoditi se situaciji u bolnici. Prije samog ulaska u dječju sobu, oni moraju znati koje je dijete tamo, kako mu se prilagoditi, s kojom razinom humora i svu svoju umjetničku vještinu prilagoditi tom trenutku,“ izjavila je.


Glumac Amar Bukvić zadovoljan je kako su djeca reagirala na njihov performans.


„Nema puno djece na odjelu što je super. Klaunovi razvesele djecu na poseban način i daju određenu posebnu energiju. Kao student sam radio klauneriju i djeca se na nju 'na prvu' zbune, a onda im to postane jako zanimljivo, nakon čega slijedi zabava,“ izjavio je Bukvić.


Inače, djeca dubrovačke bolnice prva su u Hrvatskoj imala čast upoznati se s projektom, a prvi takav posjet organiziran je još 2006. godine.

Popularni Članci