ISTRAŽILI SMO! Dubrovnik više od desetljeća nema sustav za uzbunjivanje, evo što bi se dogodilo u slučaju katastrofe

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Jedan od događaja koji je tijekom 2015. godine najviše potresao Europu svakako je teoristički napad u Parizu u kojem je živote izgubilo oko 130 žrtava. Čelnici zemalja članica te institucija Europske unije su ubrzo nakon tog tragičnog događaja pozvali Europljane da odaju počast žrtvama pa su se sve sirene 16. studenoga 2015. godine, točno u podne, oglasile na područje cijele Hrvatske. Sve sirene osim onih na dubrovačkom području.

Iako je za mnoge od njih zvuk sirene neprijatan, Dubrovčani su se tada zapitali zašto dubrovačke sirene nisu zasvirale u podne, a vrlo brzo stigao je i odgovor – sustav za uzbunjivanje u Dubrovniku nije u funkciji. Kako je za Dubrovački dnevnik tada odgovorila pročelnica PUZS Dubrovnik Ana Miličić Kordić, tri pneumatske sirene nisu se oglasile zbog toga što je u centralni upravljački ormarić udario grom. Na pitanje kad se to dogodilo, Miličić Kordić je još 2015. godine odgovorila kako je riječ o razdoblju duljem od godine dana. Dakle, riječ je o razdoblju od barem 2013. godine.

Prema tadašnjim riječima pročelnice Miličić Kordić, sustav za uzbunjivanje u Dubrovniku je van funkcije barem od 2013. godine, šira dubrovačka javnost je tu informaciju dobila 2015. godine kada su se trebale oglasiti u čast žrtvama terorističkog napada u Parizu, a sada je 2017. godina.

'NE, TRI PNEUMATSKE SIRENE NISU U FUNKCIJI!'

Otada je prošlo više od godinu dana. Teroristički napadi diljem Europe, ali i ostatka svijeta su se nastavili ponavljati, a Dubrovački dnevnik je ponovno kontaktirao pročelnicu Anu Miličić Kordić oko problema na što je ona odgovorila riječima: 'Ne, tri pneumatske sirene u Dubrovniku nisu u funkciji'. Za ostale odgovore nas je uputila na DUZS kojima su pitanja upućena, ali na sva pitanja nisu dostavljeni odgovori.

Tako je u odgovoru koji je dostavljen Dubrovačkom dnevniku od strane DUZS-a navedeno kako sustav za uzbunjivanje u Dubrovniku nije u funkciji puno dulje od 2013. godine. Naime, sustav je van funkcije stavljen još 2006. godine jer je, kako su odgovorili iz DUZS-a, tehnički i tehnološki zastarjel obzirom kako je razvijen 80-ih godina prošlog stoljeća.

'U samom gradu Dubrovniku sustav za uzbunjivanje temeljio se na tri pneumatske sirene, koje mogu biti opasne po okolinu ako nisu potpuno ispravne i atestirane, a koje su izvan upotrebe od 2006. godine, jer se zbog dotrajalosti za njih nisu mogli ishoditi atesti za posude pod pritiskom,' stoji u odgovoru na upit. Dubrovački dnevnik upitao je zašto se njihov odgovor razlikuje od odgovora pročelnice Miličić Kordić, na što nije odgovoreno, a nije odgovoreno ni na pitanje koji sustav uzbunjivanja je radio 2007. godine, za vrijeme velikog požara na Srđu i je li to isti taj sustav za kojeg je godinu dana ranije procijenjeno kako bi biti mogao opasan za okolinu.

DESET GODINA KONTAKTIRALI I SASTANČILI, A OD SUSTAVA NIŠTA

Obzirom kako je iz njihovog odgovora vidljivo kako problem postoji već više od 10 godina, Dubrovački dnevnik je upitao koji su konkretni potezi koje je DUZS napravio u cilju rješavanja ovog problema. Odgovoreno je kako se ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić 2016. godine susreo s gradonačelnikom Androm Vlahušićem gdje se razgovaralo o tome da se u Rebalansu Proračuna osigura novac za revitaliziranje sustava. Na pitanje zašto se deset godina čekalo na pokušaj rješavanja problema, obzirom kako problem postoji od 2006. godine, a tek se 2016. godine ravnatelj Perinić susreo s Vlahušićem, odgovoreno je kako su poduzete određene inicijative pa tako spominju i dopis iz 2008. godine nakon kojeg su, kako navode, odrađeni određeni kontakti. Međutim, očito je da dalje od 'kontaktiranja' nije išlo jer danas je 2017. godina, a problem još uvijek postoji. Ipak, na kraju svog odgovora navode i kako je DUZS osigurao novac u proračunu za 2017. godinu u cilju rješavanja problema. Dakle, nešto više od 10 godina nakon što je sustav za uzbunjivanje stavljen van funkcije.

Tema terorizma već godinama je aktualna, no dodatno se intenzivirala oko dočeka Nove godine zbog nekoliko većih napada na području Europe. Svi Dubrovčani koji su se za doček zaputili prema Gradu mogli su vidjeti nešto veći broj specijalne policije u Gradu nego što je to prije bio običaj, a posebno stroga kontrola tada je uspostavljena na Ilijinoj glavici gdje su policajci na tri lokacije provjeravali automobile te propuštali samo vozila stanovnika područja unutar i na užem području oko povijesne jezgre, autobuse javnog gradskog prijevoza, taksiste i vozila s dopuštenjem ulaska u povijesnu jezgru, uz predočenje potvrde. Ostala vozila se nisu propuštala. Stvarni razlog nešto strožije kontrole no što je to prije bio slučaj se ne zna, no građani su ubrzo počeli 'šuškati' o razlozima, a kao jedan od njih navodilo se i stanje u Europi.

'POTRES JE UZBUNA SAMA PO SEBI'

Iz DUZS-a nisu odgovorili jesu li uzimali u obzir koliko je nezgodno nemati sustav za uzbunjivanje u vrijeme kad je problem terorizma jedna od najvažnijih tema u Europi. Od svih rizika koji bi eventualno mogli zateći dubrovačko područje u svom su se odgovoru osvrnuli samo na pitanje potresa, vjerojatno jer je u dubrovačkoj prošlosti zabilježen ogroman broj jakih, pa čak i razornih potresa, gdje su ustanovili kako je 'potres sam po sebi uzbuna'.

'Vezano za potrese i uzbunjivanje sirenama vrijedi napomenuti kako predviđanje potresa, s vjerojatnošću koje bi opravdalo uzbunjivanje građana putem sirena, praktički nije provedivo, a da je potres koji građani osjete već sam po sebi uzbuna,' odgovoreno je, međutim poznato je kako se nakon razornih i snažnih potresa nerijetko događaju i plimni valovi, što se u Dubrovniku već događalo. Osim toga, dubrovačko područje pretrpjelo je i velike požare sa značajnom štetom pa se teško može ustvrditi kako je potres jedina opasnost zbog koje bi se oglasio sustav za uzbunjivanje.

PREBACILI LOPTICU NA GRAD, A ONDA I NA ŽUPANIJU

U svom odgovoru na pitanje koliko je pametno da svjetski poznata turistička destinacija nema svoj sustav za uzbunjivanje, DUZS je djelomično prebacio 'lopticu' i na Dubrovačko-neretvansku županiju. Tako su naveli kako 'procjenom ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša, kojom se utvrđuju moguća ugrožavanja stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša od opasnosti, nastanka i posljedica prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa i velikih nesreća, a koju je donijela Dubrovačko – neretvanska županija u lipnju 2015., nije utvrđen događaj za koji se predviđa uporaba sustava javnog uzbunjivanja.

Obzirom da je 2015. godina, godina u kojoj se pitanje terorizma posebno aktualiziralo, Dubrovački dnevnik uputio je upit Županiji jesu li navedene okolnosti uzete u obzir prilikom donošenja spomenute procjene te je odgovoreno kako je Pravilnikom određeno da će u slučaju opasnosti od terorističkog djelovanja centar 112 uzbuniti stanovništvo po nalogu operativno – komunikacijskog centra nadležne policijske uprave i objaviti sadržaj njihovog priopćenja za stanovništvo. Iz DUZS-a imaju sličan odgovor. Naime, oni napominju kako, na području Republike Hrvatske, osim sirena koje su u vlasništvu DUZS-a postoje i sirene koje su u sustavu vatrogastva, kao i pravnih osoba koje zbog djelatnosti koje obavljaju imaju obvezu uzbunjivanja građana te se iste po potrebi također mogu aktivirati.

Ipak, to ne mijenja činjenicu kako Dubrovnik, kao jedna od najpoznatijih svjetskih destinacija, nema svoj sustav za uzbunjivanje koji je izvan funkcije već više od 10 godine. Također, teško da ga postojeće sirene mogu zamijeniti jer se u protivnom navedeno pitanje ne bi provlačilo kroz svo to vrijeme, ne bi postojali sustavi za uzbunjivanje te se ne bi, nakon više od 10 godina, konačno osigurao novac u Proračunu za revlitalizaciju istog.  

Popularni Članci