RARITETNA DJELA KAO MOST IZMEĐU DUBROVNIKA I MILANA Jedan Talijan pokazao je kako se ljubi Hrvatska kroz kulturnu baštinu (FOTO)

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: A.Č.
Povodom Dana Grada Dubrovnika i njegovog zaštitnika svetog Vlaha u organizaciji Grada Dubrovnika i Ustanove u kulturi Grada Dubrovnika  Dom Marina Držića uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Bibliotece Nazionale Braidense iz Milana u četvrtak je u Lazaretima otvorena izložba 'Iz riznice hrvatske i europske književne i kulturne baštine' zbirke Pambianchi – Kramarić / Dal tesoro del patrimonio letterario culturale croato ed europeo Collezione Pambianchi – Kramarić.

Izložba predstavlja najvrjednija izdanja, knjige, vedute i zemljovide iz privatne zbirke talijanskog odvjetnika, bibliofila i prijatelja Dubrovnika i Hrvatske Cristiana Pambianchija u autorskom izboru povjesničarke književnosti Katje Bakije. Riječ je o izboru 73 naslova iz povijesti hrvatske književnosti i kulture tiskanih u razdoblju od XVI. do XX. stoljeća. Izložena djela dragocjena su i značajna u kontekstu razvoja dubrovačke i hrvatske književne povijesti i njezinog razmatranja u europskom kontekstu.

Autorica izložbe Katja Bakija prisjetila se kako se osjećala kada se po prvi put susrela u Milanu sa zbirkom Pambianchi – Kramarić.

- Prvo sam se prepala, ali sam bila zadivljena s onim što sam vidjela jer to što je u toj zbirci je prava riznica književnih bisera. Vodili smo se da izaberemo ona djela koja će zorno posvjedočiti o bogatstvu i raznolikosti hrvatske književnosti te njezinoj otvorenosti za davanje i primanje utjecaja. Posebno sam sretna jer smo pokazali pet izdanja Gundulićevog Osmana, a tu je i širi kontekst od dubrovačkog - vrijedna izdanja Marka Marulića. Nadalje, dio izložbe su i talijanski autori koji su se bavili hrvatskim temama, imamo i raritete koji opisuju Dubrovnik nakon velike trešnje, a dio izložbe je i najljepša zagonetka hrvatske povijesti Cvijeta Zuzorić - pojasnila je Katja Bakija.

Ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić istaknuo je kako je duga povijest suradnje između te kulturne ustanove i Cristiana Pambianchija, a usporedio je tu suradnju s pisanom riječi Milana i Dubrovnika.

- Uspostavljen je most i čvrsta prijateljska suradnja naša ustanove i jedne od najljepših knjižnica Biblioteca Nazionale Braidense, a rezultat suradnje je posudba raritetnih izdanja Držićevih djela. Ova izložba je kruna suradnje koja za hrvatsku kulturu i povijest ima posebno značenje, a ona je potvrda ljubavi Cristiana Pambianchija prema našoj domovini. On je dao nemjerljiv doprinos u ostvarenju suradnje između Hrvatske i Italije što je zalog za buduće mostove između Milana i Dubrovnika; Hrvatske i Italije - istaknuo je Nikša Martić.

Talijanski odvjetnik Cristiano Pambianchi ovogodišnji je dobitnik nagrade Grada Dubrovnika, a povodom otvaranja izložbe kazao je kako je nastala ideja o sakupljanju knjiga hrvatske književnosti.

- Sve je krenulo 1991. godine kao reakcija na agresiju na Hrvatsku. Cilj je bio putem ove inicijative doprinijeti očuvanju kulturnog i književnog naslijeđa te obrani identiteta hrvatskog naroda kojemu je prijetilo razaranje - kazao je Pambianchi dodavši kako zbirka nosi ime po njegovom prijatelju Kramariću i sinu Nicolasu.

- Cilj je bio da se stvori europska dimenzija i dijalog između dvije obale Jadranskog mora koje su prije više od pet stoljeća međusobno komunicirale i utjecale jedna na drugu - istaknu je talijanski odvjetnik Cristiano Pambianchi koji je otkrio i zašto voli Dubrovnik.

- Kada učite povijest o povijesti Dubrovnika, sasvim je jasno i logično voljeti ga. Zbog svega što je Dubrovnik pridonio čovječanstvu, pokazuje da ako ulažete u diplomaciju, mir i dobre odnose možete zadržati slobodu pet stoljeća i izgraditi reputaciju koja je jako važna za razvoj i budućnost svake zemlje - naznačio je Cristiano Pambianchi.

Izložbu 'Iz riznice hrvatske i europske književne i kulturne baštine' otvorio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković citiravši akademika Josipa Bartulića: "Sve prolazi, i svemu ima vrijeme, ali ostaje trajan spomen pohranjen u knjigama, živim stepenicama".

- To su riječi koje su izvješene povodom otvaranje ove izložbe i mislim da u njima leži odgovor koliko je Cristiano Pambianchi doprinijeo Hrvatskoj pedantno sakupljajući ova djela iz ljubavi. Jedan Talijan, kad nam je bilo najteže, zaljubio se u našu domovinu i evo više puta do sada nam je pokazao kako se ljubi Hrvatska - kazao je Franković dodavši da je izložba nešto jedinstveno što se može vidjeti u Dubrovniku.

Popularni Članci